LASTİK İŞ
ismail

TRAFİKTE ÖNCELİK YAYALARIN

Gündem 25.03.2019 - 14:45, Güncelleme: 31.05.2021 - 18:16
 

TRAFİKTE ÖNCELİK YAYALARIN

İçişleri Bakanlığı’nca 2019 yılı “Yaya Öncelikli Trafik Yılı” ilan edildi. Yayalara öncelik vermeyenlere yönelik trafik cezaları bakanlıkça yüzde 100 arttırılırken, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, trafikte sürücülerde yayalara karşı farkındalık yaratmak için 3 boyutlu özel yaya yolları tasarladı.

3 BOYUTLU YAYA GEÇİDİ Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, sürücülerin yayalara yönelik dikkatini arttırmak ve yayaların trafikte öncelik kazanmasını sağlamak için 3 boyutlu yaya geçidi uygulamasını hayata geçirdi. Projedeki üç boyut, sürücülerde farklı bir algılamayla optik yanılsama sağlıyor. Sürücülerin yayalara gereken duyarlılığı göstermesini sağlayan yöntemde, yaya geçitleri üç boyut özellikli boyanıyor. Estetik görünüm de sağlayan yaya geçidine gelen sürücüler, ilk önce burada bir yükselti olduğunu düşünüp, yavaşlıyor, ardından duruyor. Duran araçlar sayesinde yayalar da karşıya daha güvenli geçiyor.   TRAFİKTE ÖNCELİK YAYALARIN İçişleri Bakanlığı, 2019 yılında yayalara trafikte öncelik kazandırmak ve sürücülerin yayalara karşı duyarlı olması için 2918 sayılı karayolları trafik kanunun 74. maddesinde değişikliğe gitti. Yapılan değişiklikle trafik polisi veya trafik ışıklarının bulunmadığı yerlerde yaya veya okul geçitlerine yaklaşırken bazı noktalara dikkat edilmesi isteniyor. Buna göre sürücülerin yer/zemin işaretlemeleriyle bir kez daha uyarılarak, dikkatlerini üst düzeye çıkarmak, bu alanlarda yavaşlamalarını ve yayalara durarak ilk geçiş hakkını vermelerinin sağlanması amaçlanıyor. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi bu amaçla Kocaeli’nde bir ilki başlatarak pilot bölgelerde 3 boyutlu yaya geçidi uygulaması başlattı.   SAYILARI ARTTIRILACAK Kocaeli’nde pilot bölge olarak seçilen Derince ilçesi Rıhtım Caddesi, İzmit ilçesi Turan Güneş Caddesi ve Gazanfer Bilge Bulvarına 3 Boyutlu yaya üst geçidi yapıldı. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nce devam edecek proje kapsamında önem arz eden güzergahlarda 3 boyutlu yaya geçidi yapılacak.   YAYAYA YOL VERMEMENİN CEZASI Geçtiğimiz Ekim ayında TBMM’den geçen düzenlemeyle önceliği yayalara vermeyen araç sürücülerine uygulanan para cezası yüzde yüz oranında artırıldı. Para cezası 235 liradan 488 liraya çıkarıldı. 2019 Ocak ayı itibariyle de cezaya zam yapılarak 604 liraya çıkarıldı. Maddi cezanın yanı sıra sürücülere 20 Puan ceza veriliyor.
İçişleri Bakanlığı’nca 2019 yılı “Yaya Öncelikli Trafik Yılı” ilan edildi. Yayalara öncelik vermeyenlere yönelik trafik cezaları bakanlıkça yüzde 100 arttırılırken, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, trafikte sürücülerde yayalara karşı farkındalık yaratmak için 3 boyutlu özel yaya yolları tasarladı.

3 BOYUTLU YAYA GEÇİDİ

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, sürücülerin yayalara yönelik dikkatini arttırmak ve yayaların trafikte öncelik kazanmasını sağlamak için 3 boyutlu yaya geçidi uygulamasını hayata geçirdi. Projedeki üç boyut, sürücülerde farklı bir algılamayla optik yanılsama sağlıyor. Sürücülerin yayalara gereken duyarlılığı göstermesini sağlayan yöntemde, yaya geçitleri üç boyut özellikli boyanıyor. Estetik görünüm de sağlayan yaya geçidine gelen sürücüler, ilk önce burada bir yükselti olduğunu düşünüp, yavaşlıyor, ardından duruyor. Duran araçlar sayesinde yayalar da karşıya daha güvenli geçiyor.

 

TRAFİKTE ÖNCELİK YAYALARIN

İçişleri Bakanlığı, 2019 yılında yayalara trafikte öncelik kazandırmak ve sürücülerin yayalara karşı duyarlı olması için 2918 sayılı karayolları trafik kanunun 74. maddesinde değişikliğe gitti. Yapılan değişiklikle trafik polisi veya trafik ışıklarının bulunmadığı yerlerde yaya veya okul geçitlerine yaklaşırken bazı noktalara dikkat edilmesi isteniyor. Buna göre sürücülerin yer/zemin işaretlemeleriyle bir kez daha uyarılarak, dikkatlerini üst düzeye çıkarmak, bu alanlarda yavaşlamalarını ve yayalara durarak ilk geçiş hakkını vermelerinin sağlanması amaçlanıyor. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi bu amaçla Kocaeli’nde bir ilki başlatarak pilot bölgelerde 3 boyutlu yaya geçidi uygulaması başlattı.

 

SAYILARI ARTTIRILACAK

Kocaeli’nde pilot bölge olarak seçilen Derince ilçesi Rıhtım Caddesi, İzmit ilçesi Turan Güneş Caddesi ve Gazanfer Bilge Bulvarına 3 Boyutlu yaya üst geçidi yapıldı. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nce devam edecek proje kapsamında önem arz eden güzergahlarda 3 boyutlu yaya geçidi yapılacak.

 

YAYAYA YOL VERMEMENİN CEZASI

Geçtiğimiz Ekim ayında TBMM’den geçen düzenlemeyle önceliği yayalara vermeyen araç sürücülerine uygulanan para cezası yüzde yüz oranında artırıldı. Para cezası 235 liradan 488 liraya çıkarıldı. 2019 Ocak ayı itibariyle de cezaya zam yapılarak 604 liraya çıkarıldı. Maddi cezanın yanı sıra sürücülere 20 Puan ceza veriliyor.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yenigolcuk.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.