LASTİK İŞ
ismail

TUNCER ''ISPANAK DEĞİL YABANİ OT ZEHİRLEDİ''

Gündem 06.11.2019 - 17:25, Güncelleme: 31.05.2021 - 18:16
 

TUNCER ''ISPANAK DEĞİL YABANİ OT ZEHİRLEDİ''

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, ıspanak yedikten sonra ağız kuruluğu, bulantı, kusma, görme bulanıklığı gibi şikayetlerle İstanbul, Edirne, Tekirdağ ve Kocaeli'de hastanelere müracaat edenlerin sayısının 196 olduğunu bildirdi. Bakanı Fahrettin Koca: "Besin zehirlenmelerinin ıspanak değil, yabani otlardan olduğunu tespit ettik. Halkımız sebzeleri otlardan ayıklasınlar, iyi yıkasınlar" ifadelerini kullandı.

Ispanak zehirlenmesinin ardından İlçemizin en büyük pazarlarından olan Çarşamba pazarında ıspanak satan pazarcılar satışların bir anda düştüğünü belirtti. ÜÇ PAZARDA 10 KİLO ISPANAK SATILDI Ispanaktan bir çok kişinin zehirlenmesinin ardından günde 100 kilo ıspanak satan bir pazarcı şuan 10 kilo ıspanak satamadığını belirtti. Biz Yeni Gölcük Gazetesi olarak ilçemizde Kavaklı Mahallesinde kurulan en büyük semt pazarlarından biri olan Çarşamba pazarında konuyla ilgili pazarcı esnaflarımıza sorduk. Bu sorumuzu cevaplayan 25 yıllık pazarcı esnafımız olan Halil İbrahim Hacıoğlu “bu haberden dolayı bizler çok etkilendik. Çünkü her pazarda yaklaşık 100 kilo satarken bu 3 pazardır 10 kilo ıspanak sebzesini satamadık. Bu günde satamazsak haliyle çöpe atmak zorunda kalacağız” dedi. BU KOMPLO Bunun bir komplo olduğunu belirten pazarcı esnafı Hacıoğlu; “eskiden bize derler tereyağı yemeyin zararlıdır. Bize dayadılar sana yağıyı. Bu günde diyorlar tereyağı zararlı değil. Ne değişti de zararlı değil. Buda ona benzer bir komplo olduğunu düşünüyoruz. Bu güne kadar hiç kimse ıspanaktan zehirlendiğini duymadım. Bakın üreticiler tarlasında ıspanak ekiyorlar. Hem de çok sayıda üreticiler ıspanak üretimine eğildiler. Bunların bu sözü üzerinde 2 ay sonra ıspanağın kilosu 10 liraya çıkacaktır” dedi. PAZARDA İLAÇLI SEBZE YOK 60 yıllık pazarcı esnafı Mustafa Oklan; “tezgahlarda her hangi bir ilaçlanma ve zehirli ıspanak sebzesi bulunmuyor. Özellikle Pazarda böyle bir şey yaşanmadı. Yaşanmazda. Bizler günlük ıspanak sebzesini tüketiyoruz. Ama büyük marketler yüklü miktarda ıspanak sebzelerini alıyorlar. Bunu bir gün veya iki gün içinde tüketmek mümkün değil. Bunlar bu ürünleri soğuk hava deposunda muhafaza ediyorlar. O zamanda günü geçmiş bir üründen insanlar zehirlenebilir” şeklinde ifade etti. ISPANAK DEĞİL YABANİ OT ZEHİRLEDİ Gölcük Seyyar Pazarcılar Odası Başkanı Abdurrezzak Tuncer; “ıspanak evlerimizin ve Türk Mutfağın vazgeçilmez kültürel yemeğimizdir. Son zamanlarda çıkan ıspanak odaklı zehirlenme vakası Türkiye genelinde olmadı. Bu olay Trakya bölgesinde yaşanmış, fakat tarlada ıspanak sebzesini toplarken içine karışmış yabani otların ayıklanmadığı ve mutfakta pişirildiğinden dolayı böyle bir vaka yaşandı. Bakın tüm meyve ve sebzeler üretiminde ilaçlanma yapılıyor. Sadece ıspanak üretiminde ilaçsız ve katıksız olarak üretiliyor” şeklinde ifade etti. Fahri Haner       
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, ıspanak yedikten sonra ağız kuruluğu, bulantı, kusma, görme bulanıklığı gibi şikayetlerle İstanbul, Edirne, Tekirdağ ve Kocaeli'de hastanelere müracaat edenlerin sayısının 196 olduğunu bildirdi. Bakanı Fahrettin Koca: "Besin zehirlenmelerinin ıspanak değil, yabani otlardan olduğunu tespit ettik. Halkımız sebzeleri otlardan ayıklasınlar, iyi yıkasınlar" ifadelerini kullandı.

Ispanak zehirlenmesinin ardından İlçemizin en büyük pazarlarından olan Çarşamba pazarında ıspanak satan pazarcılar satışların bir anda düştüğünü belirtti.
ÜÇ PAZARDA 10 KİLO ISPANAK SATILDI
Ispanaktan bir çok kişinin zehirlenmesinin ardından günde 100 kilo ıspanak satan bir pazarcı şuan 10 kilo ıspanak satamadığını belirtti. Biz Yeni Gölcük Gazetesi olarak ilçemizde Kavaklı Mahallesinde kurulan en büyük semt pazarlarından biri olan Çarşamba pazarında konuyla ilgili pazarcı esnaflarımıza sorduk. Bu sorumuzu cevaplayan 25 yıllık pazarcı esnafımız olan Halil İbrahim Hacıoğlu “bu haberden dolayı bizler çok etkilendik. Çünkü her pazarda yaklaşık 100 kilo satarken bu 3 pazardır 10 kilo ıspanak sebzesini satamadık. Bu günde satamazsak haliyle çöpe atmak zorunda kalacağız” dedi.

BU KOMPLO
Bunun bir komplo olduğunu belirten pazarcı esnafı Hacıoğlu; “eskiden bize derler tereyağı yemeyin zararlıdır. Bize dayadılar sana yağıyı. Bu günde diyorlar tereyağı zararlı değil. Ne değişti de zararlı değil. Buda ona benzer bir komplo olduğunu düşünüyoruz. Bu güne kadar hiç kimse ıspanaktan zehirlendiğini duymadım. Bakın üreticiler tarlasında ıspanak ekiyorlar. Hem de çok sayıda üreticiler ıspanak üretimine eğildiler. Bunların bu sözü üzerinde 2 ay sonra ıspanağın kilosu 10 liraya çıkacaktır” dedi.

PAZARDA İLAÇLI SEBZE YOK
60 yıllık pazarcı esnafı Mustafa Oklan; “tezgahlarda her hangi bir ilaçlanma ve zehirli ıspanak sebzesi bulunmuyor. Özellikle Pazarda böyle bir şey yaşanmadı. Yaşanmazda. Bizler günlük ıspanak sebzesini tüketiyoruz. Ama büyük marketler yüklü miktarda ıspanak sebzelerini alıyorlar. Bunu bir gün veya iki gün içinde tüketmek mümkün değil. Bunlar bu ürünleri soğuk hava deposunda muhafaza ediyorlar. O zamanda günü geçmiş bir üründen insanlar zehirlenebilir” şeklinde ifade etti.

ISPANAK DEĞİL YABANİ OT ZEHİRLEDİ
Gölcük Seyyar Pazarcılar Odası Başkanı Abdurrezzak Tuncer; “ıspanak evlerimizin ve Türk Mutfağın vazgeçilmez kültürel yemeğimizdir. Son zamanlarda çıkan ıspanak odaklı zehirlenme vakası Türkiye genelinde olmadı. Bu olay Trakya bölgesinde yaşanmış, fakat tarlada ıspanak sebzesini toplarken içine karışmış yabani otların ayıklanmadığı ve mutfakta pişirildiğinden dolayı böyle bir vaka yaşandı. Bakın tüm meyve ve sebzeler üretiminde ilaçlanma yapılıyor. Sadece ıspanak üretiminde ilaçsız ve katıksız olarak üretiliyor” şeklinde ifade etti.

Fahri Haner       

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yenigolcuk.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.