TÜRKİYE’NİN İNSANSIZ KARA ARACI KOCAELİ’DE YAPILIYOR

Gündem 31.07.2018 - 18:05, Güncelleme: 31.05.2021 - 18:16
 

TÜRKİYE’NİN İNSANSIZ KARA ARACI KOCAELİ’DE YAPILIYOR

Gebze’deki Teknopark’ta tasarımı ve yazılımı tamamen bir Türk firması tarafından geliştirilen ve Alkar adı verilen savunma amaçlı İnsansız Kara Aracı (İKA) tıpkı İnsansız Hava Araçları gibi görevler ifa edebilecek. Üstelik bu araçta kullanılan otonom sürüş algoritmaları ihtiyaç olması halinde geliştirilerek sivil amaçlı kullanıma yönelik araçlarda da kullanılabilecek.

Gebze'deki teknoloji geliştirme merkezinde İnsansız Kara Aracı (İKA) projesi üzerinde çalışmalar yürütülüyor. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank'ın da geçen hafta son halini yakından incelediği aracın dakikada 4000 mermi atabildiği belirtildi. Gebze'deki Teknopark'ta tasarımı ve yazılımı bir Türk firması tarafından geliştirilen ve Alkar adı verilen savunma amaçlı İnsansız Kara Aracı'nın (İKA) İnsansız Hava Aracı (İHA) gibi görevler ifa edebileceği ifade edildi. Meskûn mahallerde yürütülen operasyonlarda kullanılmak üzere geliştirilmiş olan otonom bir araç olan Alkar'ın yazılımı sivil amaçlarla modifiye edilerek sürücüsüz yerli araçların geliştirilmesinde de rahatlıkla kullanılabilir durumda olduğu ifade ediliyor. Her türlü arazi koşulunda sürücüsüz olarak yol alabilen Alkar; görsel, işitsel ve durumsal veri aktarımı yapabildiği gibi özel yazılımı sayesinde birkaç personelin tehlikeye atılarak yapabileceği işleri de üstlenebiliyor. Aracın modüler yapısı, görev yuvasına farklı tip kalibre silah ve sistemlerin montajına imkan veriyor. Bunlar ihtiyaca göre bir bomba imha robot kolu, keskin nişancı tespit sistemi, 7.62 mm çapında entegre M134 silah, 40mm bomba atar veya yazılım tabanlı RFEYP köreltme/karıştırma sistemi olabiliyor. SİVİL KULLANIM AMAÇLI DA GELİŞTİRİLEBİLİR  Alkar'da kullandıkları yazılımın askeri ihtiyaçlar göz önünde bulundurularak hazırlandığını söyleyen Alpera Savunma Sistemleri ve Alpera Motors Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Özbarlı asıl çalışma alanlarını "Şehirlerinde ulaşımın parçası olacak farklı sivil kullanım amaçlı modellerin geliştirilerek mevcut sistemlere entegre edilmesi, yeni nesil araçların tasarımı, geliştirilmesi ve uygulanması konularında özgün ve yerli çözümler" ifadeleriyle açıklıyor. Özbarlı sivil ulaşım alternatiflerini ana çalışma alanı olarak belirlediklerini bu amaçla elde edilen tüm bilgi birikiminin hafif ve otonom kara araçları grubundaki tüm savunma sistemlerine uygulanabilir olduğunu gibi Türkiye'nin yerli binek araç projesinde de kullanılabilir olduğunu ve o projenin bir parçası olmak istediklerini söylüyor.  
Gebze’deki Teknopark’ta tasarımı ve yazılımı tamamen bir Türk firması tarafından geliştirilen ve Alkar adı verilen savunma amaçlı İnsansız Kara Aracı (İKA) tıpkı İnsansız Hava Araçları gibi görevler ifa edebilecek. Üstelik bu araçta kullanılan otonom sürüş algoritmaları ihtiyaç olması halinde geliştirilerek sivil amaçlı kullanıma yönelik araçlarda da kullanılabilecek.

Gebze'deki teknoloji geliştirme merkezinde İnsansız Kara Aracı (İKA) projesi üzerinde çalışmalar yürütülüyor. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank'ın da geçen hafta son halini yakından incelediği aracın dakikada 4000 mermi atabildiği belirtildi. Gebze'deki Teknopark'ta tasarımı ve yazılımı bir Türk firması tarafından geliştirilen ve Alkar adı verilen savunma amaçlı İnsansız Kara Aracı'nın (İKA) İnsansız Hava Aracı (İHA) gibi görevler ifa edebileceği ifade edildi. Meskûn mahallerde yürütülen operasyonlarda kullanılmak üzere geliştirilmiş olan otonom bir araç olan Alkar'ın yazılımı sivil amaçlarla modifiye edilerek sürücüsüz yerli araçların geliştirilmesinde de rahatlıkla kullanılabilir durumda olduğu ifade ediliyor. Her türlü arazi koşulunda sürücüsüz olarak yol alabilen Alkar; görsel, işitsel ve durumsal veri aktarımı yapabildiği gibi özel yazılımı sayesinde birkaç personelin tehlikeye atılarak yapabileceği işleri de üstlenebiliyor. Aracın modüler yapısı, görev yuvasına farklı tip kalibre silah ve sistemlerin montajına imkan veriyor. Bunlar ihtiyaca göre bir bomba imha robot kolu, keskin nişancı tespit sistemi, 7.62 mm çapında entegre M134 silah, 40mm bomba atar veya yazılım tabanlı RFEYP köreltme/karıştırma sistemi olabiliyor.

SİVİL KULLANIM AMAÇLI DA GELİŞTİRİLEBİLİR
 Alkar'da kullandıkları yazılımın askeri ihtiyaçlar göz önünde bulundurularak hazırlandığını söyleyen Alpera Savunma Sistemleri ve Alpera Motors Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Özbarlı asıl çalışma alanlarını "Şehirlerinde ulaşımın parçası olacak farklı sivil kullanım amaçlı modellerin geliştirilerek mevcut sistemlere entegre edilmesi, yeni nesil araçların tasarımı, geliştirilmesi ve uygulanması konularında özgün ve yerli çözümler" ifadeleriyle açıklıyor. Özbarlı sivil ulaşım alternatiflerini ana çalışma alanı olarak belirlediklerini bu amaçla elde edilen tüm bilgi birikiminin hafif ve otonom kara araçları grubundaki tüm savunma sistemlerine uygulanabilir olduğunu gibi Türkiye'nin yerli binek araç projesinde de kullanılabilir olduğunu ve o projenin bir parçası olmak istediklerini söylüyor.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yenigolcuk.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.