LASTİK İŞ
ismail

VEREM HASTALIĞINA DİKKAT!

Sağlık 05.01.2018 - 13:05, Güncelleme: 31.05.2021 - 18:16
 

VEREM HASTALIĞINA DİKKAT!

Tüberküloz (verem), fark edilmeden ilerleyen ve dünyada hala en çok ölüme sebep olan hastalıklardan biri olarak biliniyor. Ülkemizde “İnce hastalık” adıyla da bilinen tüberküloz, solunum yoluyla kolayca bulaşabiliyor.

Tüberküloz bakterisinin kişi bağışıklığının en zayıf anını kollayarak hastalık yaptığını belirten, Kocaeli Tüberküloz İl Koordinatörü Dr. Ahmet Kazım Zorlu “1 - 7 Ocak Verem Savaş Haftası” nedeniyle tüberküloz hastalığının bulaşma ve korunma yollarına dikkat çekti. Tüberküloz Nedir? Tüberküloz (Verem) solunum yoluyla bulaşabilen bir enfeksiyon hastalığıdır. Sadece damlacık enfeksiyonu ile bulaşır. Hasta olan kişi konuşurken, hapşırırken ya da öksürürken ortama yayılan damlacıkların, solunum yoluyla karşı taraftaki kişi tarafından alınması sonucunda o kişi tüberküloz mikrobuyla karşılaşmaktadır. Fakat enfeksiyonu alan her kişide hastalık gelişmez. Aslında toplum içerisinde her insan bir şekilde tüberküloz bakterisine maruz kalmaktadır ama herkes hasta olmamaktadır. Enfeksiyonun vücutta olması ve hasta olmak farkı durumlardır. Enfekte olmak tüberküloz mikrobunu solunum yoluyla almak, hasta olmaksa o solunum yoluyla alınan mikrobun vücutta hastalık yapmasıdır. Çok Sinsi Bir Hastalık Tüberkülozun çok sinsi ilerleyebildiğini, aylar boyunca belirtilerinin anlaşılmayabileceğini vurgulayan Dr. Ahmet Kazım Zorlu, hastalığın belirtileri, tanısı ve tedavi yöntemleri hakkında ise şu bilgileri verdi; “Halsizlik, yorgunluk, ufak, kuru, gıcık tarzında öksürükler olabilir bazen bu öksürükler alerji ya da astım öksürüğü gibi yorumlanabilmektedir. Belirtiler hafif başlar ve yavaş yavaş ilerler. Dolayısıyla aylar boyunca belirtiler fark edilememektedir. Eğer tüberküloz hastalığı akciğerde bir yara şeklinde ise kanlı balgam ya da direk öksürükle kan gelmesiyle de kendini gösterebilmektedir. En belirgin belirtiler; uzun süren kuru öksürük, göğüs ağrıları, iştahsızlık, akşamları yükselen ateş, halsizlik, kilo kaybı, nefes darlığı, öksürükle ağızdan kan gelmesidir. Tedavi Süresi 6-24 Ay Arasında Değişmekte Tüberküloz tedavisi özel antibiyotiklerle yapılmaktadır. Tüberküloz tedavisi en az 6 ay sürmektedir, doktorun yönlendirmesi ile bu süre daha da uzayabilmektedir. Kullanılan ilaçların takibi çok önemlidir. Verem savaş dispanserlerinde tedavi takibi yapılmaktadır. Korunmak İçin Evinize Güneş ve Temiz Hava Girsin Tüberkülozun ve diğer akciğer hastalıklarının iyileşmesinde en önemlisi istirahattir. Doğru beslenme ve uyku düzeninin önemi çok büyüktür. Bol sıvı tüketilmelidir. Sigaradan ve alkolden uzak durulması gerekmektedir. Aslında tedavide esas olan kişinin ilaçlarını her gün uygun dozda ve düzenli olarak içmesidir. Temiz hava da çok önemlidir. Tüberküloz hastalarının evinin iyi havalandırılması gerekmektedir. Güneş ışınları da tüberküloz mikrobunu öldürmektedir. Havasız ve oksijeni az yerlerde bu mikrop daha çabuk çoğalmaktadır. Gecikmeden Aile Hekimlerine Başvurmalılar Dr. Ahmet Kazım Zorlu, tüberküloz hastalığı belirtilerinden bir veya birkaçını hisseden hastaların, vakit kaybetmeden aile hekimlerine başvurmaları gerektiğini sözlerine ekledi.
Tüberküloz (verem), fark edilmeden ilerleyen ve dünyada hala en çok ölüme sebep olan hastalıklardan biri olarak biliniyor. Ülkemizde “İnce hastalık” adıyla da bilinen tüberküloz, solunum yoluyla kolayca bulaşabiliyor.

Tüberküloz bakterisinin kişi bağışıklığının en zayıf anını kollayarak hastalık yaptığını belirten, Kocaeli Tüberküloz İl Koordinatörü Dr. Ahmet Kazım Zorlu “1 - 7 Ocak Verem Savaş Haftası” nedeniyle tüberküloz hastalığının bulaşma ve korunma yollarına dikkat çekti.

Tüberküloz Nedir?

Tüberküloz (Verem) solunum yoluyla bulaşabilen bir enfeksiyon hastalığıdır. Sadece damlacık enfeksiyonu ile bulaşır. Hasta olan kişi konuşurken, hapşırırken ya da öksürürken ortama yayılan damlacıkların, solunum yoluyla karşı taraftaki kişi tarafından alınması sonucunda o kişi tüberküloz mikrobuyla karşılaşmaktadır. Fakat enfeksiyonu alan her kişide hastalık gelişmez. Aslında toplum içerisinde her insan bir şekilde tüberküloz bakterisine maruz kalmaktadır ama herkes hasta olmamaktadır. Enfeksiyonun vücutta olması ve hasta olmak farkı durumlardır. Enfekte olmak tüberküloz mikrobunu solunum yoluyla almak, hasta olmaksa o solunum yoluyla alınan mikrobun vücutta hastalık yapmasıdır.

Çok Sinsi Bir Hastalık

Tüberkülozun çok sinsi ilerleyebildiğini, aylar boyunca belirtilerinin anlaşılmayabileceğini vurgulayan Dr. Ahmet Kazım Zorlu, hastalığın belirtileri, tanısı ve tedavi yöntemleri hakkında ise şu bilgileri verdi;

“Halsizlik, yorgunluk, ufak, kuru, gıcık tarzında öksürükler olabilir bazen bu öksürükler alerji ya da astım öksürüğü gibi yorumlanabilmektedir. Belirtiler hafif başlar ve yavaş yavaş ilerler. Dolayısıyla aylar boyunca belirtiler fark edilememektedir. Eğer tüberküloz hastalığı akciğerde bir yara şeklinde ise kanlı balgam ya da direk öksürükle kan gelmesiyle de kendini gösterebilmektedir. En belirgin belirtiler; uzun süren kuru öksürük, göğüs ağrıları, iştahsızlık, akşamları yükselen ateş, halsizlik, kilo kaybı, nefes darlığı, öksürükle ağızdan kan gelmesidir.

Tedavi Süresi 6-24 Ay Arasında Değişmekte

Tüberküloz tedavisi özel antibiyotiklerle yapılmaktadır. Tüberküloz tedavisi en az 6 ay sürmektedir, doktorun yönlendirmesi ile bu süre daha da uzayabilmektedir. Kullanılan ilaçların takibi çok önemlidir. Verem savaş dispanserlerinde tedavi takibi yapılmaktadır.

Korunmak İçin Evinize Güneş ve Temiz Hava Girsin

Tüberkülozun ve diğer akciğer hastalıklarının iyileşmesinde en önemlisi istirahattir. Doğru beslenme ve uyku düzeninin önemi çok büyüktür. Bol sıvı tüketilmelidir. Sigaradan ve alkolden uzak durulması gerekmektedir. Aslında tedavide esas olan kişinin ilaçlarını her gün uygun dozda ve düzenli olarak içmesidir. Temiz hava da çok önemlidir. Tüberküloz hastalarının evinin iyi havalandırılması gerekmektedir. Güneş ışınları da tüberküloz mikrobunu öldürmektedir. Havasız ve oksijeni az yerlerde bu mikrop daha çabuk çoğalmaktadır.

Gecikmeden Aile Hekimlerine Başvurmalılar

Dr. Ahmet Kazım Zorlu, tüberküloz hastalığı belirtilerinden bir veya birkaçını hisseden hastaların, vakit kaybetmeden aile hekimlerine başvurmaları gerektiğini sözlerine ekledi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yenigolcuk.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.