YÖRÜK TÜRKMENLERİ AŞURE DAĞITTI

22.09.2018 - 16:19, Güncelleme: 31.05.2021 - 18:16
 

YÖRÜK TÜRKMENLERİ AŞURE DAĞITTI

4. geleneksel aşure etkinliğini düzenleyen Kocaeli Gölcük Yörük Türkmen Kültür ve Yardımlaşma Derneği başkanı Hüseyin Karakaya açıklamasında; “Müslüman Türk'ün birlik, beraberlik ve bütünlük içerisinde gösterir. Birlik ve beraberlik dosta güven Düşmana korku verir” dedi.

Gölcük'te faaliyet gösteren Kocaeli Gölcük Yörük Türkmen Kültür ve Yardımlaşma Derneği bun gün Gölcük Anıtpark'ta 4. Geleneksel aşure etkinliğini düzenledi. Düzenlenen etkinliğe Gölcük Kaymakamı Mustafa Altıntaş, Gölcük Belediye Başkanı Mehmet Ellibeş, Gölcük Belediye Meclis üyeler, Sivil toplum kuruluşların temsilcileri, siyasi parti temsilcileri ve çok sayıda halk katılım sağladı. Düzenlenen aşure etkinliğinde Gölcük Vaizi Hızır Veziroğlu'nun duası ile program başladı.  DÜŞMANA BOYUN EĞMEYİZ Programda Dernek Başkanı Hüseyin Karakaya günün anlam ve önlemini şu şekilde belirledi.  Karakaya; “Biz Yörük Türkmenler yani ben Türküm diyebilen Türk Milleti olarak asla düşmana boyun eğmeyen, korku, ölüm ve yılmak nedir bilmeyen kahraman Türk ırkının ödün vermeyen torunları olarak, Bu senede atalarımızın binlerce yıldan beri bu geleneği sürdürüyoruz. Bu gelenek Adriyatik ten Çin Settine Müslüman Türklerin bulunduğu bütün coğrafyada Türk İslam Kültürünün bir parçası haline gelmiş olan aşure etkinliğimizin 4. bu gün burada kutlamak üzere toplanmış bulunmaktayız. Aşure ayı bilindiği gibi Muharrem ayının onuncu gününe rastlayan gündür. İnanışa göre Nuh asın gemisinin Tufandan sonra sular çekilince karaya oturduğu gündür. O gün gemi karaya oturunca gemidekiler ellerinde kalan yiyecek, içecek ne varsa hepsini bir araya toplayarak karıştırıp pişirip yemişler ve karınlarını doyurmuşlar. Daha sonra bu kutlun gün Nuh asın sünnet olaraktan insanlar tarafından günümüze kadar gelmiştir “ dedi. GELENEĞİ YAŞATIYORUZ Gölcük Belediye Başkanı Mehmet Ellibeş “Aşurenin Türk İslam aleminde ne anlam ifade ettiği kısa ve öz cümlelerle anlattınız. Bizde bu geleneği, örfü, ananeyi,  ve inanışı yaşatmayı devam ediyoruz. Bu gün burada Gölcük Yörük Türkmen Derneği bu önemli bir organizasyonla bu anlamlı görevi icra edeceğiz. Ben kendilerine teşekkür ederim. Yüce rabbim niyetlerini kabul etsin” dedi. PAYLAŞIMIN EN GÜZEL ÖRNEĞİ Gölcük Kaymakamı Mustafa Altıntaş “Bildiğiniz gibi Kocaeli Gölcük Yörük Türkmen derneğimizin geleneksel bir etkinliği var. Bu etkinlik burada hepimizin katılımı ile gerçekleştiriliyor. Aşure ve Muharrem ayı Türk İslam coğrafyasında önemli bir yeri var. Zaten bizim toplumumuzun hediyeleşme yani biri birine destek verme, bir birinin hatırını sorma olayı bizim toplumumuzda Aşure ile gerçekleştiriliyor. Aşure evlerde, mahallelerde ve komşular arasında paylaşmanın en güzel örneklerinden birisidir. Bu gün Anadolu'nun her köşesinde Türkistan dünyasında Aşureler her tarafta paylaşılır. Bu arada hayır dualar alırken dostluklar ve kardeşlikler pekişir. Bun güzel etkinlik yıllardan beri sürüyor. Umudumuz bu tür etkinlikler devam etmesidir” dedi.  Fahri Haner
4. geleneksel aşure etkinliğini düzenleyen Kocaeli Gölcük Yörük Türkmen Kültür ve Yardımlaşma Derneği başkanı Hüseyin Karakaya açıklamasında; “Müslüman Türk'ün birlik, beraberlik ve bütünlük içerisinde gösterir. Birlik ve beraberlik dosta güven Düşmana korku verir” dedi.

Gölcük'te faaliyet gösteren Kocaeli Gölcük Yörük Türkmen Kültür ve Yardımlaşma Derneği bun gün Gölcük Anıtpark'ta 4. Geleneksel aşure etkinliğini düzenledi. Düzenlenen etkinliğe Gölcük Kaymakamı Mustafa Altıntaş, Gölcük Belediye Başkanı Mehmet Ellibeş, Gölcük Belediye Meclis üyeler, Sivil toplum kuruluşların temsilcileri, siyasi parti temsilcileri ve çok sayıda halk katılım sağladı. Düzenlenen aşure etkinliğinde Gölcük Vaizi Hızır Veziroğlu'nun duası ile program başladı. 

DÜŞMANA BOYUN EĞMEYİZ
Programda Dernek Başkanı Hüseyin Karakaya günün anlam ve önlemini şu şekilde belirledi.  Karakaya; “Biz Yörük Türkmenler yani ben Türküm diyebilen Türk Milleti olarak asla düşmana boyun eğmeyen, korku, ölüm ve yılmak nedir bilmeyen kahraman Türk ırkının ödün vermeyen torunları olarak, Bu senede atalarımızın binlerce yıldan beri bu geleneği sürdürüyoruz. Bu gelenek Adriyatik ten Çin Settine Müslüman Türklerin bulunduğu bütün coğrafyada Türk İslam Kültürünün bir parçası haline gelmiş olan aşure etkinliğimizin 4. bu gün burada kutlamak üzere toplanmış bulunmaktayız. Aşure ayı bilindiği gibi Muharrem ayının onuncu gününe rastlayan gündür. İnanışa göre Nuh asın gemisinin Tufandan sonra sular çekilince karaya oturduğu gündür. O gün gemi karaya oturunca gemidekiler ellerinde kalan yiyecek, içecek ne varsa hepsini bir araya toplayarak karıştırıp pişirip yemişler ve karınlarını doyurmuşlar. Daha sonra bu kutlun gün Nuh asın sünnet olaraktan insanlar tarafından günümüze kadar gelmiştir “ dedi.


GELENEĞİ YAŞATIYORUZ
Gölcük Belediye Başkanı Mehmet Ellibeş “Aşurenin Türk İslam aleminde ne anlam ifade ettiği kısa ve öz cümlelerle anlattınız. Bizde bu geleneği, örfü, ananeyi,  ve inanışı yaşatmayı devam ediyoruz. Bu gün burada Gölcük Yörük Türkmen Derneği bu önemli bir organizasyonla bu anlamlı görevi icra edeceğiz. Ben kendilerine teşekkür ederim. Yüce rabbim niyetlerini kabul etsin” dedi.


PAYLAŞIMIN EN GÜZEL ÖRNEĞİ
Gölcük Kaymakamı Mustafa Altıntaş “Bildiğiniz gibi Kocaeli Gölcük Yörük Türkmen derneğimizin geleneksel bir etkinliği var. Bu etkinlik burada hepimizin katılımı ile gerçekleştiriliyor. Aşure ve Muharrem ayı Türk İslam coğrafyasında önemli bir yeri var. Zaten bizim toplumumuzun hediyeleşme yani biri birine destek verme, bir birinin hatırını sorma olayı bizim toplumumuzda Aşure ile gerçekleştiriliyor. Aşure evlerde, mahallelerde ve komşular arasında paylaşmanın en güzel örneklerinden birisidir. Bu gün Anadolu'nun her köşesinde Türkistan dünyasında Aşureler her tarafta paylaşılır. Bu arada hayır dualar alırken dostluklar ve kardeşlikler pekişir. Bun güzel etkinlik yıllardan beri sürüyor. Umudumuz bu tür etkinlikler devam etmesidir” dedi. 

Fahri Haner

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yenigolcuk.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.