LASTİK İŞ
ismail

YÖRÜK TÜRKMENLERİ AŞURE DAĞITTI

13.09.2019 - 16:57, Güncelleme: 31.05.2021 - 18:16
 

YÖRÜK TÜRKMENLERİ AŞURE DAĞITTI

Gölcük Yörük Türkmenler Kültür Yardımlaşma Derneği Başkanı Hüseyin Karakaya ve Yönetimi dün Anıtpark’ta vatandaşlara aşure dağıttı.

Aşure etkinliğine katılım yoğun oldu. Gerçekleştirilen Aşure etkinliğine Gölcük Belediye Başkanı Ali Yıldırım Sezer, AK Parti İlçe Başkanı Çetin Seymen  İYİ Parti İlçe Başkanı İsmail Aynacı, GKDP Dönem Başkanı Yasin Aslan, dernek başkanları, CHP İlçe Kadın Kolları Başkanı Mine İşeri ve Yönetimi, davetliler ve çok sayıda vatandaşlar katılım sağladı.   Bu sene 5.sini gerçekleştiren Aşure etkinliğinde konuşma yapan Dernek Başkanı Hüseyin Karakaya, ‘Aşure günü Hicri Takvime göre Muharrem ayının onuncu gününe rastlayan gündür. İnanışa göre Nuh (as)’nın Gemisinin tufandan sonra sular çekildiğinde karaya oturduğu gündür. O gün ellerinde kalan ne kadar yiyecek içecek varsa hepsini karıştırarak yemek pişirirler ve karınlarını doyururlar. Daha sonra bu kutlu gün Hz. Nuh (as)’ın sünneti olarak inananlar tarafından kutlanmaya başlanmış ve bugünlere kadar gelmiştir. Ayrıca yüce yaratıcı tarafından bugün olması taktir edilen bazı hadiseler gerçekleşmiştir. Mesela yerlerin ve göklerin yaratılması, Adem (AS)’nın tövbesinin kabul edilmesi, Musa (AS)’nın firavunun şerrinden kurtulması, İbrahim (AS)’nın dünyaya gelmesi ve ateşten kurtulması,Yusuf (AS)’nın kuyudan kurtulması, Eyüp (AS)’nın hastalıktan şifa bulması, Yunus (AS)’nın balığın karnından kurtulması, Süleyman (AS)’a Saltanat verilmesi ,Hz Hüseyin’in arkadaşlarıyla Kerbela’da şehit edilmesi, Kıyametinde aşure günü kopacağı rivayet olunur. Ayrıca hicri yılbaşı olması hasebiyle senenin bolluk ve bereket içinde geçmesi düşünülerek bol bol hayır hasenat yapılır. Yetimler sevindirilir, açlar doyurulur ,Bütün belde halkı katkı sunarak aşureler pişer ve hep beraber topluca yenilir. Dertlere derman, hastalara şifa olacağına inanılır. Müslüman Türklerin bulunduğu bütün coğrafyalarda binlerce yıldan beri kutlanarak gelmektedir. Müslüman Türk’ün birlik beraberlik içinde gerçekleştirmiş olduğu bu gibi etkinlikler dosta gurur ve cesaret verirken Düşmana da korku salmaktadır. Rabbim birliğimizi beraberliğimizi daim etsin. Rabbim zulüm altında olan bütün Müslüman Türk aleminin yar ve yardımcısı olsun. Bu mübarek gün hürmetine bu kardeşlerimizi Rabbim muzaffer kılsın. Rabbim cümlemizi bu günün feyzinden bereket inden en iyi şekilde istifade edebilen kullarından eylesin inşallah. Hepinizi saygı sevgi ve hürmetle selamlıyorum. Sağ olun var olun’ dedi.
Gölcük Yörük Türkmenler Kültür Yardımlaşma Derneği Başkanı Hüseyin Karakaya ve Yönetimi dün Anıtpark’ta vatandaşlara aşure dağıttı.

Aşure etkinliğine katılım yoğun oldu. Gerçekleştirilen Aşure etkinliğine Gölcük Belediye Başkanı Ali Yıldırım Sezer, AK Parti İlçe Başkanı Çetin Seymen  İYİ Parti İlçe Başkanı İsmail Aynacı, GKDP Dönem Başkanı Yasin Aslan, dernek başkanları, CHP İlçe Kadın Kolları Başkanı Mine İşeri ve Yönetimi, davetliler ve çok sayıda vatandaşlar katılım sağladı.

 

Bu sene 5.sini gerçekleştiren Aşure etkinliğinde konuşma yapan Dernek Başkanı Hüseyin Karakaya, ‘Aşure günü Hicri Takvime göre Muharrem ayının onuncu gününe rastlayan gündür. İnanışa göre Nuh (as)’nın Gemisinin tufandan sonra sular çekildiğinde karaya oturduğu gündür. O gün ellerinde kalan ne kadar yiyecek içecek varsa hepsini karıştırarak yemek pişirirler ve karınlarını doyururlar. Daha sonra bu kutlu gün Hz. Nuh (as)’ın sünneti olarak inananlar tarafından kutlanmaya başlanmış ve bugünlere kadar gelmiştir. Ayrıca yüce yaratıcı tarafından bugün olması taktir edilen bazı hadiseler gerçekleşmiştir. Mesela yerlerin ve göklerin yaratılması, Adem (AS)’nın tövbesinin kabul edilmesi, Musa (AS)’nın firavunun şerrinden kurtulması, İbrahim (AS)’nın dünyaya gelmesi ve ateşten kurtulması,Yusuf (AS)’nın kuyudan kurtulması, Eyüp (AS)’nın hastalıktan şifa bulması, Yunus (AS)’nın balığın karnından kurtulması, Süleyman (AS)’a Saltanat verilmesi ,Hz Hüseyin’in arkadaşlarıyla Kerbela’da şehit edilmesi, Kıyametinde aşure günü kopacağı rivayet olunur. Ayrıca hicri yılbaşı olması hasebiyle senenin bolluk ve bereket içinde geçmesi düşünülerek bol bol hayır hasenat yapılır. Yetimler sevindirilir, açlar doyurulur ,Bütün belde halkı katkı sunarak aşureler pişer ve hep beraber topluca yenilir. Dertlere derman, hastalara şifa olacağına inanılır. Müslüman Türklerin bulunduğu bütün coğrafyalarda binlerce yıldan beri kutlanarak gelmektedir. Müslüman Türk’ün birlik beraberlik içinde gerçekleştirmiş olduğu bu gibi etkinlikler dosta gurur ve cesaret verirken Düşmana da korku salmaktadır. Rabbim birliğimizi beraberliğimizi daim etsin. Rabbim zulüm altında olan bütün Müslüman Türk aleminin yar ve yardımcısı olsun. Bu mübarek gün hürmetine bu kardeşlerimizi Rabbim muzaffer kılsın. Rabbim cümlemizi bu günün feyzinden bereket inden en iyi şekilde istifade edebilen kullarından eylesin inşallah. Hepinizi saygı sevgi ve hürmetle selamlıyorum. Sağ olun var olun’ dedi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yenigolcuk.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.