LASTİK İŞ

ZEKAT NEDİR?

25.05.2018 - 10:52, Güncelleme: 31.05.2021 - 18:16
 

ZEKAT NEDİR?

Zekât kelime anlamı itibariyle arınma, temizlenme, çoğalma ve bereket anlamına gelir. Dini anlamda ise, zengin sayılan Müslümanların mallarının belli bir bölümünü yakınlarından başlayarak fakir sayılan Müslümanlara vermesidir. Bu verilen mal fakirlerin bizdeki hakkı olarak Allah c.c. tarafından kabul edilmiştir. (Mearic suresi 22-25 ayetleri) Eğer onlar tevbe edip namazı kılarlarsa ve zekatı verirlerse artık onlar sizin dinde kardeşlerinizdir Bilen bir topluluk için ayetleri böyle birer birer açıklarız (9/11 Bütün mülklerin sahibi olan Allah c.c. bize bu malları bir nimet olarak verirken, ihtiyaç sahibi olan kimselere de yardım etmemizi tavsiye etmektedir. “Sevdiğin şeylerden bir kısmını Allah yolunda feda etmedikçe gerçek mü'min olamazsınız”  (Bakara suresi  92.ayet) Kur'an- ı Kerim'de genelde Namazla ilgili bir çok ayette zekât kelimesi de geçmektedir. Mesela: Namazı dosdoğru kılın zekâtı verin ve rükû edenlerle birlikte siz de rükû edin (Bakara suresi .43.ayet) “İman edip güzel amellerde bulunanlar namazı dosdoğru kılanlar ve zekâtı verenler; şüphesiz onların ecirleri Rablerinin katındadır. Onlara korku yoktur ve onlar mahzun olmayacaklardır (Bakara suresi,   277.ayet) “Eğer onlar tevbe edip namazı kılarlarsa ve zekatı verirlerse artık onlar sizin dinde kardeşlerinizdir Bilen bir topluluk için ayetleri böyle birer birer açıklarız (Tövbe suresi ayet 11)  Zekât, zenginle fakir Müslüman arasında kurulan bir sevgi köprüsüdür. Fakir Müslüman ın zengine olan bakış açısını da değiştirir. Zekât vermek için Müslüman olmak, zengin olmak yeterlidir. Akil ve buluğ çağı şart değildir. Zengin olan küçük çocuklarında akrabaları tarafından malları hesaplanarak zekâtları verilmelidir. Zekat kelimesi kur'an-ı Kerimde tövbe suresi 60.ayette  “sadaka” adıyla da geçmektedir. Burada zekatın kimlere verileceği de bildirilmektedir. 1- Fakirlere 2- Miskinlere (Hiçbir şeyi olmayanlara) 3- Zekât toplama memurları (Eğer devletten o iş için maaş almıyorlarsa) 4- Müellefe-i kulûb 'a (Kalpleri İslam'a ısındırılmak istenen gayri Müslimlere. 5- Kölelere 6- Borçlulara 7- Allah yolunda cihad edenlere 8- Yolda kalmış insanlara (Memleketinde zengin olsalar bile o anda fakir iseler onlara da zekât verilebilir. Kocaeli gölcükten tüm dünya Müslümanlarına selamlar dualar
Zekât kelime anlamı itibariyle arınma, temizlenme, çoğalma ve bereket anlamına gelir.
Dini anlamda ise, zengin sayılan Müslümanların mallarının belli bir bölümünü yakınlarından başlayarak fakir sayılan Müslümanlara vermesidir. Bu verilen mal fakirlerin bizdeki hakkı olarak Allah c.c. tarafından kabul edilmiştir. (Mearic suresi 22-25 ayetleri) Eğer onlar tevbe edip namazı kılarlarsa ve zekatı verirlerse artık onlar sizin dinde kardeşlerinizdir Bilen bir topluluk için ayetleri böyle birer birer açıklarız (9/11
Bütün mülklerin sahibi olan Allah c.c. bize bu malları bir nimet olarak verirken, ihtiyaç sahibi olan kimselere de yardım etmemizi tavsiye etmektedir.
“Sevdiğin şeylerden bir kısmını Allah yolunda feda etmedikçe gerçek mü'min olamazsınız” 
(Bakara suresi  92.ayet)
Kur'an- ı Kerim'de genelde Namazla ilgili bir çok ayette zekât kelimesi de geçmektedir.
Mesela: Namazı dosdoğru kılın zekâtı verin ve rükû edenlerle birlikte siz de rükû edin (Bakara suresi .43.ayet)
“İman edip güzel amellerde bulunanlar namazı dosdoğru kılanlar ve zekâtı verenler; şüphesiz onların ecirleri Rablerinin katındadır. Onlara korku yoktur ve onlar mahzun olmayacaklardır (Bakara suresi,   277.ayet)
“Eğer onlar tevbe edip namazı kılarlarsa ve zekatı verirlerse artık onlar sizin dinde kardeşlerinizdir Bilen bir topluluk için ayetleri böyle birer birer açıklarız (Tövbe suresi ayet 11)
 Zekât, zenginle fakir Müslüman arasında kurulan bir sevgi köprüsüdür. Fakir Müslüman ın zengine olan bakış açısını da değiştirir.
Zekât vermek için Müslüman olmak, zengin olmak yeterlidir. Akil ve buluğ çağı şart değildir. Zengin olan küçük çocuklarında akrabaları tarafından malları hesaplanarak zekâtları verilmelidir.
Zekat kelimesi kur'an-ı Kerimde tövbe suresi 60.ayette  “sadaka” adıyla da geçmektedir. Burada zekatın kimlere verileceği de bildirilmektedir.
1- Fakirlere
2- Miskinlere (Hiçbir şeyi olmayanlara)
3- Zekât toplama memurları (Eğer devletten o iş için maaş almıyorlarsa)
4- Müellefe-i kulûb 'a (Kalpleri İslam'a ısındırılmak istenen gayri Müslimlere.
5- Kölelere
6- Borçlulara
7- Allah yolunda cihad edenlere
8- Yolda kalmış insanlara (Memleketinde zengin olsalar bile o anda fakir iseler onlara da zekât verilebilir.
Kocaeli gölcükten tüm dünya Müslümanlarına selamlar dualar
Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yenigolcuk.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.