LASTİK İŞ

ZEYTİNOĞLU''2,3'LÜK BÜYÜME UMUTLANDIRDI''

Ekonomi 11.06.2015 - 12:32, Güncelleme: 31.05.2021 - 18:15
 

ZEYTİNOĞLU''2,3'LÜK BÜYÜME UMUTLANDIRDI''

Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu Türkiye’nin çevresindeki olumsuz ekonomik konjonktüre rağmen Türkiye ekonomisinin yılın ilk çeyreğinde yüzde 2,3 büyümesini olumlu değerlendirerek; “Yılın ilk çeyreğinde ihracatımızdaki düşük artışa ve çevre ülkelerdeki olumsuz ekonomik konjonktüre rağmen yüzde 2,3’lük büyüme yine de umut verdi.” dedi.

Zeytinoğlu: 2,3’lük Büyüme Umutlandırdı Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu Türkiye’nin çevresindeki olumsuz ekonomik konjonktüre rağmen Türkiye ekonomisinin yılın ilk çeyreğinde yüzde 2,3 büyümesini olumlu değerlendirerek; “Yılın ilk çeyreğinde ihracatımızdaki düşük artışa ve çevre ülkelerdeki olumsuz ekonomik konjonktüre rağmen yüzde 2,3’lük büyüme yine de umut verdi.” dedi. TÜİK tarafından açıklanan birinci çeyrek büyüme rakamlarını değerlendiren Kocaeli Sanayi Odası Yönetim kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, yılın ilk çeyreğinde özellikle ihracatın yerinde saymasına ve bu arada olumsuz küresel ekonomik koşulların sürmesine rağmen büyüme rakamının pozitif çıkmasının olumlu olduğunu söyledi. Ancak büyük genç nüfus, yüksek işsizlik ve iddialı ekonomik hedefler dikkate alındığında bu orandaki büyümenin yeterli olmayacağının da altını çizen Ayhan Zeytinoğlu özellikle sanayideki gelişmenin yerinde saymasına dikkat çekti.  “Ne yazık ki bu yılın ilk çeyreğindeki büyüme sanayinin katkısı olmadı. Bu arada imalat sanayi de sadece binde 8 büyüdü. Sanayi ihracat artışının yeterli olmamasından dolayı büyümeye gereken katkıyı veremedi. İthalat artışına ve hizmetler sektörüne dayalı bir büyüme tercihimiz olmamalı. Sürdürülebilir bir büyümenin kalitesinde üretim ve ihracat artışının önemi tartışılmaz.” şeklinde konuşan Ayhan Zeytinoğlu: “Devletin ve kişilerin tüketim harcamaları, ithalattaki artış birinci çeyrek büyümesini uyarmış. Ancak yatırımlar ve ihracat yerinde saymış. Bu tabloyu düzeltmemiz lazım.” şeklinde konuştu. Türkiye’nin gerek orta vadeli program, gerek 2023 hedeflerine ulaşılabilmesi için ihracat ve üretim artışının önemine işaret eden Ayhan Zeytinoğlu: “2015 yılına zor başladık. İhracatımız paritenin olumsuz etkilerini fazlaca yaşadı. AB ile ticaretimizdeki sıkıntılar hala devam ediyor. Komşumuz ülkelerde de problemler var.  Kısaca bu yıl dış faktörlerin yoğun olumsuz etkilerini yaşıyoruz. Tüm bu olumsuz gelişmelere rağmen yüzde 2,3 büyüdük. Giderek düşen oranlarda da olsa 27 çeyrektir devamlı büyüyoruz. Ancak hem büyümeli hem büyüme hızımızı artırmalayızı. Bunun için yüzümüzü ekonomiye daha fazla dönmemiz gerektiğini düşünüyoruz. Reel sektörün bu noktada istikrarsızlığa tahammülü yok.” dedi.   
Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu Türkiye’nin çevresindeki olumsuz ekonomik konjonktüre rağmen Türkiye ekonomisinin yılın ilk çeyreğinde yüzde 2,3 büyümesini olumlu değerlendirerek; “Yılın ilk çeyreğinde ihracatımızdaki düşük artışa ve çevre ülkelerdeki olumsuz ekonomik konjonktüre rağmen yüzde 2,3’lük büyüme yine de umut verdi.” dedi.

Zeytinoğlu: 2,3’lük Büyüme Umutlandırdı

Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu Türkiye’nin çevresindeki olumsuz ekonomik konjonktüre rağmen Türkiye ekonomisinin yılın ilk çeyreğinde yüzde 2,3 büyümesini olumlu değerlendirerek; “Yılın ilk çeyreğinde ihracatımızdaki düşük artışa ve çevre ülkelerdeki olumsuz ekonomik konjonktüre rağmen yüzde 2,3’lük büyüme yine de umut verdi.” dedi.

TÜİK tarafından açıklanan birinci çeyrek büyüme rakamlarını değerlendiren Kocaeli Sanayi Odası Yönetim kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, yılın ilk çeyreğinde özellikle ihracatın yerinde saymasına ve bu arada olumsuz küresel ekonomik koşulların sürmesine rağmen büyüme rakamının pozitif çıkmasının olumlu olduğunu söyledi.

Ancak büyük genç nüfus, yüksek işsizlik ve iddialı ekonomik hedefler dikkate alındığında bu orandaki büyümenin yeterli olmayacağının da altını çizen Ayhan Zeytinoğlu özellikle sanayideki gelişmenin yerinde saymasına dikkat çekti.  “Ne yazık ki bu yılın ilk çeyreğindeki büyüme sanayinin katkısı olmadı. Bu arada imalat sanayi de sadece binde 8 büyüdü. Sanayi ihracat artışının yeterli olmamasından dolayı büyümeye gereken katkıyı veremedi. İthalat artışına ve hizmetler sektörüne dayalı bir büyüme tercihimiz olmamalı. Sürdürülebilir bir büyümenin kalitesinde üretim ve ihracat artışının önemi tartışılmaz.” şeklinde konuşan Ayhan Zeytinoğlu: “Devletin ve kişilerin tüketim harcamaları, ithalattaki artış birinci çeyrek büyümesini uyarmış. Ancak yatırımlar ve ihracat yerinde saymış. Bu tabloyu düzeltmemiz lazım.” şeklinde konuştu.

Türkiye’nin gerek orta vadeli program, gerek 2023 hedeflerine ulaşılabilmesi için ihracat ve üretim artışının önemine işaret eden Ayhan Zeytinoğlu: “2015 yılına zor başladık. İhracatımız paritenin olumsuz etkilerini fazlaca yaşadı. AB ile ticaretimizdeki sıkıntılar hala devam ediyor. Komşumuz ülkelerde de problemler var.  Kısaca bu yıl dış faktörlerin yoğun olumsuz etkilerini yaşıyoruz. Tüm bu olumsuz gelişmelere rağmen yüzde 2,3 büyüdük. Giderek düşen oranlarda da olsa 27 çeyrektir devamlı büyüyoruz. Ancak hem büyümeli hem büyüme hızımızı artırmalayızı. Bunun için yüzümüzü ekonomiye daha fazla dönmemiz gerektiğini düşünüyoruz. Reel sektörün bu noktada istikrarsızlığa tahammülü yok.” dedi. 

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yenigolcuk.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.