LASTİK İŞ

ZEYTİNOĞLU DIŞ TİCARET RAKAMLARINI DEĞERLENDİRDİ

12.07.2019 - 15:19, Güncelleme: 31.05.2021 - 18:16
 

ZEYTİNOĞLU DIŞ TİCARET RAKAMLARINI DEĞERLENDİRDİ

KSO Başkanı Zeytinoğlu sanayi üretim endeksi ve Kocaeli dış ticaret rakamlarını değerlendirdi

Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, TÜİK tarafından açıklanan ve mayısta yıllık yüzde 1.3 düşüş, aylık yüzde 1,3 artış gösteren sanayi üretim endeksine ilişkin değerlendirmesinde, “Mayıs ayında sanayi üretiminde yıllık bazda daralmanın hız kestiğini görüyoruz. Mevsimsel olarak üretimde iyileşme beklediğimiz bu dönemlerde, sanayi üretiminin bir önceki aya göre tekrar artışa geçmesini olumlu buluyoruz.” dedi. Sermaye malı üretiminde hem aylık hem yıllık bazdaki artışa dikkat çeken Zeytinoğlu, “Sanayi üretiminde yıllık gerilemeye rağmen, sermaye malı üretimindeki yıllık yüzde 3.4, aylık yüzde 6.5’luk artışları önemsiyoruz. Benzer şekilde enerji üretiminde aylık yüzde 2, yıllık yüzde 7.7, elektrik gaz ve buhar sektöründe aylık yüzde 2.9, yıllık yüzde 4.1’lik artış olduğunu görüyoruz.” dedi. Zeytinoğlu, “Diğer taraftan yüksek teknolojili ürünlerdeki aylık yüzde 25.5, yıllık yüzde 53.1’lik artışı da olumlu değerlendiriyoruz.” dedi. - Kocaeli Gümrüklerine göre, haziran ayı Kocaeli dış ticaret rakamlarını da değerlendiren Zeytinoğlu, “Haziran ayında, uzun bayram tatilinin etkisi Türkiye geneli ile benzer olarak ilimiz ihracat rakamlarına da yansıdı. ve Haziranda ilimizden 1.9 milyar dolar ihracat yapıldı. İthalat ise 2.8 milyar olarak gerçekleşti.” dedi. Yılın ilk altı ayına ilişkin değerlendirmede bulunan Zeytinoğlu, “Ocak-haziran döneminde İlimizden 14.4 milyar dolar ihracat, 19.4 milyar dolar ithalat yapıldı. Geçen yılın aynı dönemine göre ilimiz ihracatı yüzde 3.1 artarken, ithalat yüzde 28 geriledi. İlimiz, altı aylık dönemde Türkiye ihracatına yüzde 17.1, ithalatına yüzde 19.7 katkı sağladı.” dedi.         
KSO Başkanı Zeytinoğlu sanayi üretim endeksi ve Kocaeli dış ticaret rakamlarını değerlendirdi

Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, TÜİK tarafından açıklanan ve mayısta yıllık yüzde 1.3 düşüş, aylık yüzde 1,3 artış gösteren sanayi üretim endeksine ilişkin değerlendirmesinde, “Mayıs ayında sanayi üretiminde yıllık bazda daralmanın hız kestiğini görüyoruz. Mevsimsel olarak üretimde iyileşme beklediğimiz bu dönemlerde, sanayi üretiminin bir önceki aya göre tekrar artışa geçmesini olumlu buluyoruz.” dedi.

Sermaye malı üretiminde hem aylık hem yıllık bazdaki artışa dikkat çeken Zeytinoğlu, “Sanayi üretiminde yıllık gerilemeye rağmen, sermaye malı üretimindeki yıllık yüzde 3.4, aylık yüzde 6.5’luk artışları önemsiyoruz. Benzer şekilde enerji üretiminde aylık yüzde 2, yıllık yüzde 7.7, elektrik gaz ve buhar sektöründe aylık yüzde 2.9, yıllık yüzde 4.1’lik artış olduğunu görüyoruz.” dedi. Zeytinoğlu, “Diğer taraftan yüksek teknolojili ürünlerdeki aylık yüzde 25.5, yıllık yüzde 53.1’lik artışı da olumlu değerlendiriyoruz.” dedi.

- Kocaeli Gümrüklerine göre, haziran ayı Kocaeli dış ticaret rakamlarını da değerlendiren Zeytinoğlu, “Haziran ayında, uzun bayram tatilinin etkisi Türkiye geneli ile benzer olarak ilimiz ihracat rakamlarına da yansıdı. ve Haziranda ilimizden 1.9 milyar dolar ihracat yapıldı. İthalat ise 2.8 milyar olarak gerçekleşti.” dedi.

Yılın ilk altı ayına ilişkin değerlendirmede bulunan Zeytinoğlu, “Ocak-haziran döneminde İlimizden 14.4 milyar dolar ihracat, 19.4 milyar dolar ithalat yapıldı. Geçen yılın aynı dönemine göre ilimiz ihracatı yüzde 3.1 artarken, ithalat yüzde 28 geriledi. İlimiz, altı aylık dönemde Türkiye ihracatına yüzde 17.1, ithalatına yüzde 19.7 katkı sağladı.” dedi. 

 
 
 
 
Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yenigolcuk.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.