LASTİK İŞ
ismail

ZEYTİNOĞLU ''YÜZDE 1.5 DARALDIK''

Ekonomi 02.09.2019 - 17:36, Güncelleme: 31.05.2021 - 18:16
 

ZEYTİNOĞLU ''YÜZDE 1.5 DARALDIK''

KSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, TÜİK tarafından açıklanan ve ikinci çeyrekte yüzde 1.5 daralan büyüme oranına ilişkin yaptığı değerlendirmede, “İkinci çeyrekte ekonomimiz yüzde 1.5 daraldı. Bu gerileme beklentilerimiz doğrultusunda geldi. Ekonomide üç çeyrek üst üste küçülme yaşadık. Büyümenin baz etkisi ile ancak dördüncü çeyrekte pozitife geçebileceğini düşünüyoruz.” dedi.

“Mal ve hizmet ihracatı geçen yılın aynı çeyreğine göre yüzde 8.1 arttı. Aynı dönem ithalatın ise büyümeye yüzde 16.9 negatif etkisi oldu.” diyen Zeytinoğlu, “Tarım hariç her sektörde gerileme olduğunu görüyoruz. Tarım sektörünün toplam katma değeri yüzde 3.4 artarken, sanayi sektörü yüzde 2.7, imalat sanayi yüzde 3.3, inşaat sektörü yüzde 12.7, hizmetler sektörü ise yüzde 0.3 azaldı. Bizi en çok endişelendiren ise son dört çeyrekte gayri sabit sermaye oluşumundaki daralma oldu. Bu daralmada makine ve teçhizat yatırımlarındaki yüzde 22.8’lik gerileme dikkat çekiyor. Ülkenin geleceğine yönelik sanayicinin yaptığı makine ve teçhizat yatırımlarının azalıyor olması düşündürücü. Bu verileri üst üste koyduğumuzda toparlanmanın uzayabileceği karşımıza çıkıyor. Çünkü yatırım yapılmadan ülkenin tekrar büyümeye geçmesi maalesef çok olası değil.” dedi. Ekonomik büyümenin tekrar pozitife dönerek ivme yapmasının yatırımların çekilmesi yoluyla mümkün olduğunu vurgulayan Zeytinoğlu, “Ülkemiz 2004-2005 yıllarında önemli ve kritik reformlar yaparak, yatırım olarak yabancı sermaye girişlerini 28 misli arttırma fırsatı olmuştu. En büyük partnerimiz olan Avrupa Birliği ile ticari ilişkilerimizi daha da arttırmak ve oradan yatırım çekebilmemiz için yatırım ikliminin reformlarla iyileştirmemiz gerektiğine inanıyoruz. Geçmiş yıllarda başarmış olduğumuz işleri, benzer adımlar atarak tekrar yapabileceğimizi düşünüyoruz.” dedi.
KSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, TÜİK tarafından açıklanan ve ikinci çeyrekte yüzde 1.5 daralan büyüme oranına ilişkin yaptığı değerlendirmede, “İkinci çeyrekte ekonomimiz yüzde 1.5 daraldı. Bu gerileme beklentilerimiz doğrultusunda geldi. Ekonomide üç çeyrek üst üste küçülme yaşadık. Büyümenin baz etkisi ile ancak dördüncü çeyrekte pozitife geçebileceğini düşünüyoruz.” dedi.

“Mal ve hizmet ihracatı geçen yılın aynı çeyreğine göre yüzde 8.1 arttı. Aynı dönem ithalatın ise büyümeye yüzde 16.9 negatif etkisi oldu.” diyen Zeytinoğlu, “Tarım hariç her sektörde gerileme olduğunu görüyoruz. Tarım sektörünün toplam katma değeri yüzde 3.4 artarken, sanayi sektörü yüzde 2.7, imalat sanayi yüzde 3.3, inşaat sektörü yüzde 12.7, hizmetler sektörü ise yüzde 0.3 azaldı. Bizi en çok endişelendiren ise son dört çeyrekte gayri sabit sermaye oluşumundaki daralma oldu. Bu daralmada makine ve teçhizat yatırımlarındaki yüzde 22.8’lik gerileme dikkat çekiyor. Ülkenin geleceğine yönelik sanayicinin yaptığı makine ve teçhizat yatırımlarının azalıyor olması düşündürücü. Bu verileri üst üste koyduğumuzda toparlanmanın uzayabileceği karşımıza çıkıyor. Çünkü yatırım yapılmadan ülkenin tekrar büyümeye geçmesi maalesef çok olası değil.” dedi.
Ekonomik büyümenin tekrar pozitife dönerek ivme yapmasının yatırımların çekilmesi yoluyla mümkün olduğunu vurgulayan Zeytinoğlu, “Ülkemiz 2004-2005 yıllarında önemli ve kritik reformlar yaparak, yatırım olarak yabancı sermaye girişlerini 28 misli arttırma fırsatı olmuştu. En büyük partnerimiz olan Avrupa Birliği ile ticari ilişkilerimizi daha da arttırmak ve oradan yatırım çekebilmemiz için yatırım ikliminin reformlarla iyileştirmemiz gerektiğine inanıyoruz. Geçmiş yıllarda başarmış olduğumuz işleri, benzer adımlar atarak tekrar yapabileceğimizi düşünüyoruz.” dedi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yenigolcuk.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.