5.2 DEPREMİ YAŞADILAR
5.2 DEPREMİ YAŞADILAR
İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD) koordinesinde TAMP-Kocaeli Afet Müdahale Planı gereğince hizmet grubu operasyon planlarını afet müdahale sistemi içinde test etmek, kurumlar arası işbirliği ve koordinasyonu geliştirmek amacıyla Gölcük Kavaklı Sahili Deniz Evler Sitesinde gerçekleştirilen TAMP-Kocaeli saha tatbikatı gerçeği aratmadı. Tatbikatta 5,2 şiddetli bir deprem senaryosuna göre aksiyonlar sergilendi.
İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD) koordinesinde TAMP-Kocaeli Afet Müdahale Planı gereğince hizmet grubu operasyon planlarını afet müdahale sistemi içinde test etmek, kurumlar arası işbirliği ve koordinasyonu geliştirmek amacıyla Gölcük Kavaklı Sahili Deniz Evler Sitesinde gerçekleştirilen TAMP-Kocaeli saha tatbikatı gerçeği aratmadı. Tatbikatta 5,2 şiddetli bir deprem senaryosuna göre aksiyonlar sergilendi.
Senaryoya göre tatbikatta; arama kurtarma, yangın, KBRN olayları ana aksiyon olarak ele alındı. TAMP-Kocaeli organizasyonuna göre müdahale faaliyetleri gerçekleştirdi.
Kentsel dönüşüm kapsamında yıkım işlemine başlanan Deniz Evler Sitesinde kontrollü biçimde tatbikat amaçlı yıktırılan bir bina enkazında arama kurtarma, diğer bina ve alanlarda KBRN ve yangın müdahalesi, afetzede tahliyeleri, sevkleri, güvenlik önlemleri şeklinde yapıldı.
200 KİŞİ KATILDI
TAMP-Kocaeli Afet Müdahale Planında yer alan 13 Hizmet Grubundan 21 kuruluşun katılımı ile gerçekleşti Tatbikatta 200 civarında personel ve 50 civarında araç görev aldı.
2014 te yürürlüğe giren Türkiye Afet Müdahale Planına (TAMP) entegre olarak illerde hazırlanan, İlimizde de TAMP-Kocaeli adını alan müdahale planının bir gereği olarak 1999 Marmara Depreminin merkezinde, Gölcük Kavaklı Deniz Evler Sitesinde, arama kurtarma tatbikatı yapıldı. 21 kuruluşun aktif görev aldığı tatbikat 1 saat sürdü. Kocaeli Vali Yardımcısı Abdullah Etil başkanlığında gerçekleştirilen tatbikata, Gölcük belediye Başkanı Mehmet Ellibeş, Kocaeli İl AFAD Müdürü Salim Tekoğul, komşu illerin AFAD İl Müdürleri, TAMP-Kocaeli'nin uygulayıcısı olan hizmet gruplarının yöneticileri ve İl Müdürleri katıldı.
Saygı duruşu ve istiklal marşının okunmasıyla başlayan tatbikatta bir konuşma yapan Kocaeli AFAD İl Müdürü Salim Tekoğul, 13 Temmuz 2016 da Valimizin başkanlığında toplanan İl Afet ve Acil Durum Koordinasyon Kurulunda onaylanan TAMP-Kocaeli Afet Müdahale Planının güncelliğini ve uygulanırlığını sınamak üzere bu tatbikatın organize edildiğini, 26 Hizmet Grubunda eğitimlerle ve tatbikatlarla devam edecek bu faaliyetlerin afet ve acil durumlara hazırlıklı olmayı sağlama amacına matuf yürütüldüğünü ifade etti.
5.2 DEPREM OLDU
21 kurum/kuruluşun aktif olarak katıldığı tatbikatta 5,2 şiddetli bir deprem senaryosuna göre aksiyonlar sergilendi. Senaryoya göre tatbikatta; arama kurtarma, yangın, KBRN olayları ana aksiyon olarak ele alındı ve ilgili hizmet grupları ile TAMP-Kocaeli organizasyonuna göre müdahale edildi.
KATILAN KURUMLAR
UMKE ve 112 Sağlık ekipleri alana ulaştı. Donanma Komutanlığı havadan keşif için helikopter kaldırdı. Tüm veriler İl Afet ve Acil Durum Yönetim Merkezine ve AFAD Başkanlığına aktarıldı. KBRN ölçümleri sonrası Deniz Evler Site alanında özel olarak yıktınlan bir bina enkazında arama kurtarma operasyonu yapıldı. Aynı sitedeki bir binada çıkan yangın söndürüldü ve binada mahsur kalan bir vatandaş kurulan istasyonla aşağıya indirildi. KBRN ye muarız kalan bir vatandaş da kurtarılarak yıkama ve arındırma işlemine tabi tutuldu. Enerji kurumları hayatı normale döndürme kapsamında çalışmalara başladı, kopan elektrik kablolar' monte edildi. Senaryo gereği depremzedelere Kızılay tarafından ikramlar yapıldı. Hasar tespit, enkaz kaldırma ve psikososyal hizmet gruplarından sorumlu kuruluşlar da ekipleriyle müdahalede bulundu.
TATBİKAT KATILIMCISI ÇÖZÜM ORTAKLARI
AFAD İl Müdürlüğü (Koordinasyon),Donanma Komutanlığı, İl Sağlık Müdürlüğü ve UMKE, KBB itfaiye Dairesi Başkanlığı, İl Emniyet Müdürlüğü, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü, KIZILAY, SEDAŞ, İZGAZ, İZAYDAŞ, KBB Toplu Taşıma Dairesi Başkanlığı, KBB Destek Hizmetleri D. Başkanlığı, KBB Basın Yayın ve Halkla İliş. D. Başkanlığı, Gölcük Belediyesi Zabıta Müdürlüğü, Karayolları 1. Bölge Müdürlüğü (14.Şube Şefliği), Sakarya AFAD Birlik Müdürlüğü, Türk Telekom İl Müdürlüğü,
GÖNÜLLÜ STK LAR
MAG (Mahalle Afet Gönüllüleri), TRAC (Türkiye Radyo Amatörleri Cemiyeti), GESOTİM (Gölcük Arama Kurtarma Derneği)
BAŞARIYLA TAMAMLANDI
Tatbikatın bitiminde tatbikatın değerlendirmesini Kocaeli İl AFAD Müdürlüğünden sorumlu Vali Yardımcısı Abdullah Eril yaptı. Etil, tatbikatın başarıyla tamamlandığını, tatbikat sonuç raporuna göre eksikliklerin, müdahale kapasitelerinin, koordine aksaklıklarının daha net görüleceğini söyledi. Etil sözlerine şöyle devam etti; "Herhangi bir afet anında haberleşmeden müdahaleye ve hatta afet sonrasındaki iyileştirme faaliyetlerine kadar tüm kurumların rolleri ve sorumlulukları burada test edildi. Yaşanmamasını dilediğimiz gerçeğine hazırlıksız yakalanmama adına 10 yıl aradan sonra İlimizde böyle bir tatbikat yapılmasını ayrıca önemli buluyorum. Başta AFAD İl Müdürlüğü olmak üzere emeği geçen tüm kurum ve kuruluşlara ve görev alan tüm arkadaşlara teşekkür ediyorum.”
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.