AFET EĞİTİMİ VERİLDİ
17 Ağustos 1999 Marmara Depremi'nde en ağır yıkımın yaşandığı Kocaeli'de, vatandaşların afetlere karşı bilincinin artırılması amacıyla "Afet Eğitimi Al Mahallene Sahip Çık" sloganıyla hazırlanan projeyle mahallelerde uygulamalı eğitimler veriliyor.
Gölcük Kongre Sarayı'nda düzenlenen programa, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanlığı Zemin ve Deprem İnceleme Şube Müdürü Cevher, Gölcük Belediye Başkanı Mehmet Ellibeş, Kocaeli Üniversitesinden Yrd. Doç. Dr. Serpil Gerdan, Kocaeli Üniversitesinden Doç. Dr. Esma Kırıkkaya, okul müdürleri ve çok sayıda mahalle sakini katıldı.
ACILARI UNUTMADIK
Gölcük Belediye Başkanı Mehmet Ellibeş, 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi'nde yaşanan acılara değindi.
Başkan Ellibeş, "Maalesef çok büyük bir bedel ödeyerek gördük. Depreme hazırlıksız yakalanmanın bedeli, maddi ve çok sayıda can kayıplarımızla ödedik. Deprem kuşağında yaşamamıza rağmem depreme karşı önlem almadan yaşantımızı sürdürdüğümüzü gördük. Depremden sonra Gölcük yeniden yeni oluştu. Bununla beraber arama ve kurtarma yani GESOTİM kuruldu. Bu kapsamda arama ve kurtarma ekipleri, tek çatı altında toplanıp olası afetlere karşı eğitimler vererek, halkımızı bilgilendiriyorlar. Mutlaka bu bilgilendirme kapsamında, yerel yönetimlerimiz de destek veriyorlar. Bu eğitim çok önemli bir eğitimdir. Herkesin bu eğitim doğrultusunda bilgilendirildiğinde can kaybı dahada asgariye inecektir."şeklinde konuştu.
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanlığı Zemin ve Deprem İnceleme Şube Müdürü Cevher ise, afet öncesi vatandaşları bilgilendirmek için bu tür çalışmalar yaptıklarını belirtti.
Cevher, "Özellikle binaların yapıldığı alanlarda afet riskinin olup olmadığını inceliyoruz. Yaptığımız inceleme sonucunda riskli olan alanları belirliyoruz. Aynı zamanda olası bir afette neler yapılacağını uzmanlarımız aracılığıyla bilgilendiriyoruz. Bu kapsamda buradaki eğitimin ardında mahalleler arasındaki sokak ve caddelerde gezerek tehlikenin nerden geleceğiniz tespit ediyoruz. Olası bir tehlikeye karşı önlem alıyoruz." ifadelerini kullandı.
Daha sonra Kocaeli Üniversitesinden Yrd. Doç. Dr. Serpil Gerdan, Kocaeli Üniversitesinden Doç. Dr. Esma Kırıkkaya, konuşma yaptı.
Düzenlenen toplantıda, deprem, yangın ve ilk yardım gibi konularda bilgiler aktarılan afet gönüllülerine, daha sonra mahallelere getirilen "konteyner güvenli yaşam odası"nda, olası depreme karşı eşyaların nasıl sabitlenmesi gerektiği gösterildi.