AİLE BÜTÜNLÜĞÜ RAPORUNU GÖZDEN GEÇİRELİM

CHP Kocaeli Milletvekili Fatma Kaplan Hürriyet, geçtiğimiz yıl kurulan ‘Aile Bütünlüğünü Olumsuz Etkileyen Unsurlar İle Boşanma Olaylarının Araştırılması ve Aile Kurumunun Güçlendirilmesi İçin Alınması Gereken Önlemlerin Belirlenmesi Amacıyla Kurulan Meclis Araştırması Komisyonu Raporu’ hakkında meclis kürsüsünden açıklamalarda bulundu. Hürriyet, komisyon raporunda sunulan önerilerin kadını ikinci plana attığını ve toplumsal cinsiyet eşitliğine yeteri kadar önem vermediği için raporun yeniden değerlendirilmesi gerektiğini savundu.

YANLIŞ GİDEN BİR ŞEYLER VAR

Meclis kürsüsünde konuşan TBMM Başkanlık Divanı ve CHP Kocaeli Milletvekili Fatma Kaplan Hürriyet, komisyon çalışmalarını gerek mecliste gerekse yurt içi ve yurt dışı çalışmalarını yakından takip ettiğini kaydederek, CHP olarak sundukları önerilerin komisyon raporuna gerektiği kadar yansımadığını belirtti. Hürriyet, “Komisyon çalışmaları kapsamında alınan birçok karar, AKP'nin çoğunluk sayısına dayalı olarak, muhalefet partisi üyelerinin görüşü alınmadan hayata geçirildi, tartışılmadan kararlar alındı. Raporun ilk 200 sayfası hükümet programı ile AKP'nin yerel uygulama ve projelerini anlatmaya, tanıtmaya dönük hâle gelmiştir. Madem bu kadar hükümet programı ve projeler vardı da o zaman neden boşanmalar ve şiddet gören kadın sayısı artıyor? Neden istismara uğrayan çocuk sayısı artıyor? Demek ki ortada yanlış giden bir şeyler var”

ASIL SORUN BOŞANAMAMA SORUNUDUR

“Avrupa Birliği ve Türkiye’de evlilik ve boşanma istatistiklerine de konuşmasında yer veren Milletvekili Hürriyet, “Türkiye'de en düşük kaba evlenme hızı binde 9,84 gösterilirken kaba boşanma hızı binde 2,77. Türkiye, Avrupa Birliği’nde en çok evlenen ve boşanma sayısının en az olduğu ülkeler arasında yer alıyor. Komisyonda sunum yapan araştırma şirketlerinin verdiği bilgiler ışığında da boşanma oranlarının gelecekte de düşük olacağı anlaşılmaktadır. Yani bizim bu Komisyonda asıl olarak konuşmamız gereken konu boşanma değildir. Türkiye'de asıl mesele boşanamama sorunudur. Evlenme kadar boşanma da normal bir süreçtir, boşanma bir tabu değildir. Asıl çözüm bulmamız gereken konular kadını ve erkeği boşanmaya iten nedenler ve boşanma sürecinde zarar gören kadın ve çocukların nasıl korunacağıdır” 

RAPOR HEP ART NİYETLİ KULLANILDI

Konuşmasında eğitim müfredatına da değinen Milletvekili Hürriyet, “Komisyon raporunda, ailenin güçlendirilmesinin eğitim müfredatında yer verilmesini öneriyor.  Komisyon raporunun üzerinden on yedi ay geçtikten sonra yeni bir müfredat hazırlanıyor ve bırakın kadının güçlendirilmesini, ikinci hatta üçüncü plana atıldığını görüyoruz. Ayrıca raporun açıklanmasının ardından, altı ay sonra, dönemin Adalet Bakanı Bekir Bozdağ meclisin gece saatlerine kadar süren bir çalışma gününde ‘cinsel istismar suçunda mağdur ile failin evlenmesi hâlinde hükmün açıklanmasının geri bırakılması veya cezanın ertelenmesine imkan veren düzenleme’ diye bir önerge getirdi. Gerekçe olarak da ‘Komisyon çalışmaları kapsamında küçük yaşta yapılan evlilikler sonucu oluşan mağduriyetler var’ dedi. Önergeyi incelediğimizde bu gerekçeyle hiçbir alakası yoktu. Getirilen önerge küçük yaşta evliliklerin önünü açacak, tecavüzcülere af getirecek ve küçük çocukları tecavüzcüsü ile evlendirmenin yolunu açacak bir önergeydi. Muhalefetin oluşturduğu dik duruş ve toplumsal muhalefetle birlikte bu önergede geri adım atıldı”

 

RAPORU KABUL ETMİYORUZ

Komisyon raporunda belirtilen eğitim programlarının sadece kadınlara yönelik olmasının da yanlış olduğunu ifade eden CHP Kocaeli Milletvekili Fatma Kaplan Hürriyet, eğitim programlarının tek taraflı olarak sadece kadına verilmesinin de yanlış olduğunu, erkeğin de kadınla birlikte mutlaka eğitime tabi tutulması gerektiğini dile getirdi. Hürriyet, “Her cümlesi farklı bir alana saptırılan, cinsiyet ayrımını körükleyen, çocuk yaşta evlilikler konusunda herhangi bir önlemin alınmasına iştirak etmeyen, kadına yönelik şiddetin yok edilmesine yönelik bir yaptırımı bulunmayan bu rapora asıl düşülecek şerh, bu raporun toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlayacak şekilde yeniden ele alınması, aksi takdirde kabul edilmemesine yönelik olacaktır. Bu komisyon raporun yeniden gözden geçirilmesini istiyoruz” açıklamasında bulundu.