AKSOY “OKUL SAATLERİ İÇERİSİNDE OKUL CİVARINDAKİ İNTERNET KAFELERİNDE HİÇBİR ÖĞRENCİMİZ OLMAMALIDIR”
İl Milli Eğitim Müdürü Fehmi Rasim Çelik'in açılış konuşmalarının ardından Vali Hüseyin Aksoy'un yapmış olduğu konuşmalarında; “ Değerli katılımcılar, hepiniz hoş geldiniz. Eğitim önek verdiğimiz konuların başında geliyor. Eğitimde yapacağımız en küçük bir ihmalin yıllar sonra çok büyük bir sorun olarak karşımıza çıkacağını biliyoruz. Bu bakımdan eğitimde herhangi bir olumsuzluk yaşanmaması adına her türlü tedbiri baştan almak ve eğitim dışında hiçbir çocuğumuzun kalmaması adına bu gayretlerimizi en üst noktaya taşımamız gerekmektedir. Özellikle okullaşma oranlarımızın hedeflenen noktaya ulaşması büyük önem taşıyor. Bu bakımdan okul öncesi, ilkokul, ortaokulda iyi bir noktaya gitmemiz ve özellikle okul öncesini 5 yaş grubuna çıkarmamız gerekiyor. Okul Müdürlerimizin okullarında kayıtlı olduğu halde okula gelmeyen öğrencimiz varsa bunun nedenlerini sorgulamalı ve mutlaka onları okula kazandıracak mekanizmaları devreye sokmak durumundadır. 3 ya da 5 hatta bir aya kadar sağlık ve bunun gibi başka nedenlerle okula gelemeyebilirler, ama bunu farklı bir noktaya taşıyacak hususu görürsek mutlaka müdahale etmek ve o çocuklarımızı mutlaka okutmak, okula almak durumundayız. Çocuğun okula kaydı olduğu halde okula gelmiyorsa bunda bizim sorumluluğumuz vardır. Bu noktada okul müdürlerimizin, rehber öğretmelerimizin aileyle ilişkiler kurarak o çocuğumuzu okula kazandırmaları konusunda en üst seviyede çalışmalar yapmalarını bekliyoruz.
BAŞARIMIZI DAHA NASIL ÜST NOKTAYA TAŞIYABİLİRİZ, NE TÜR ÇALIŞMALAR YAPABİLİRİZ GİBİ BU YÖNDE GAYRET GÖSTERMELİYİZ.
Bir diğer konu ise okullarımızın başarısıdır. Bu başarılılarımız daha üst noktalara taşımamız lazım. Başarının mevcut haliyle yetinmeyeceğiz. Başarımızı daha nasıl üst noktaya taşıyabiliriz, ne tür çalışmalar yapabiliriz gibi bu yönde gayret göstermeliyiz. Bunu tek başına okul müdürlerimizin yapması mümkün değil, müdür yardımcılarımızla, öğretmenlerimizle ve velilerimizle bu çalışmayı ortaya koymak durumundayız. Bu başarılarımızı en üst noktaya taşıyacak mekanizmaları geliştirmemiz lazım.
Okullarımızda aynı ders türünde sınavlarda farklı sonuçlar alan öğrencilerimiz var. Öğretmenlerimizin hizmet içi eğitim almaları gerekiyorsa, hizmet içi eğitimi vermek durumundayız. Bazen bilgi sahibi olmak tek başına yeterli değil, dersi anlatabilmek, öğrenciyle o iletişimi kurabilmek ve o dersi öğrenciye vermek önemlidir. Okullarımızda öğretmenlerimizi de kırmadan, onları motivasyonunu bozmadan bu noktayı tespit edip bu başarılarımızı daha üst noktalara taşıyacak mekanizmaları ortaya koymamız lazım.
OKUL SAATLERİ İÇERİSİNDE OKUL CİVARINDAKİ İNTERNET KAFELERİNDE HİÇBİR ÖĞRENCİMİZ OLMAMALIDIR.
Okullarımızın güvenliği önemlidir. Özellikle Liselerimizin bu noktadaki güvenliği konusunda hassasiyetleri en üst noktaya taşımak lazım. Kavgaya bulaşabileceği, belirli suç türlerine yönelik onları kullanmak isteyen çevreler olabilir. Bu sebeple okullarımızın güvenliği konusunda da büyük bir hassasiyet içerisinde okul yöneticisi arkadaşlarımızın bulunması gerekiyor. çünkü çocuklarımız bizlere emanet, okullarımızda güvenli bir şekilde derslerini yapıp güvenli bir şekilde evlerine gitmelerini sağlamak durumundayız. Okul çevrelerinde uyuşturucuyla ilgili, sigara ve alkol bağımlılığıyla ilişkili bazı noktalar olabilir bu konularda da duyarlı olmanızda fayda var. Eğitim ve öğretim yılı başında valilik olarak bir karar aldık ve dedik ki ; okul civarında, öğretmen, öğrenci ve veli değilse herhangi bir kişinin veya grubun beklemesi yasaktır. Bu tür gruplar varsa bunları ilgili birimlerimize aktarmanız ve buna müdahale etmesini sağlamanız lazım. Okul saatleri içerisinde okul civarındaki internet kafelerinde hiçbir öğrencimiz olmamalıdır. Okul saatlerinde çocuk internet kafedeyse bunu da biz valilik emrimizde suç haline getirdik ve bu konuda internet kafelerine de yaptırım uygulamak durumdayız.
ÜZERİNDE DURACAĞIMIZ NOKTA; ÇOCUKLARIMIZIN BİR SORUNLARI VAR MI, VARSA BUNLARA ÇÖZÜM NE ÜRETİLEBİLMELİDİR.
Zaman zaman az da olsa intihara teşebbüs girişimleri ile Kocaeli'nde de karşılaşabiliyoruz. İntihara teşebbüs eden veya intihar eden Milli eğitime bağlı okullarımızdaki bir öğrencimizse mutlaka bir Maarif müfettiş görevlendireceğiz ve bu konuda bir araştırma yapmasını isteyeceğiz. Buradaki temel maksadımız şudur; Okullarımızda bir sorun varsa, eğer bir çocuğun sorunu varsa bunlarla okul müdürü, rehber öğretmeni ve ilgili öğretmeninin ilgilenmesidir. Üzerinde duracağımız nokta; çocuklarımızın bir sorunları var mı, varsa bunlara çözüm ne üretilebilmelidir.
HER ÖĞRENCİMİZ BİR MÜZİK ALETİ ÇALABİLSİN YA DA BİR SPOR ALANINDA KENDİSİNİ GELİŞTİREBİLSİN İSTİYORUM.
Belirli bölgelere kodlama sınıfları yapma kararı aldık. Diğer okullarımızda bu okullarımızdan yararlanacaklar. Bununla ilgili çalışmalarımızı yürütüyoruz. Planladığımız 116 derslik idi. Bunu eğitim bölgesi olan her okulumuzda yapacağız. Bu konuda okul müdürlerimizin duyarlı olmasını istiyoruz. Her öğrencimiz bir müzik aleti çalabilsin ya da bir spor alanında kendisini geliştirebilsin istiyorum. Belki bunu ilimizdeki tüm okullarımızda ilk etapta yapma şansımız yok ama bazı ilçelerimizde bununla ilgili bir ön çalışma başlattık.
2019 YILINDAN SONRA TEKLİ EĞİTİME GEÇECEĞİZ
Zaman zaman meslek yüksek okullarımız ve üniversitelerimizle yaptığımız toplantılarda kontenjanın çok olduğu fakat tercih edilmediği yönünde bilgiler alıyoruz. Meslek Liselerimizin müdürleri lütfen bu okulların yöneticileri ile iletişime geçsinler ve o kontenjanlardaki bölümleri gelip okullarında anlatmalarını sağlasınlar. 2019 yılından sonra tekli eğitime geçeceğiz. Arkadaşlarımızın bu hususu yakından takip etmelerini ve tekli eğitime geçme noktasında herhangi bir sorunla karşılaşmama adına planlamalarını yapıp bizimle paylaşmalarını istiyorum. Okullaşma oranlarımızı en üst noktada tutmak zorundayız. Özellikle okul öncesinde 100 'ü yakalamak durumundayız. Bu konuda İlçe Milli Eğitim Müdürlerimizin büyük bir gayret göstermesi gerekiyor. Okur yazar olmayan kimsenin kalmaması adına çalışmalarımız devam ediyor. Halk eğitim kurslarını farklı alanlarda ve farklı seviyelerde daha da yoğunlaştırmamız gerekiyor.
KOCAELİ GENELİNDE SURİYELİ ÇOCUKLARIMIZ VAR VE BU ÇOCUKLARIMIZIN DA MUTLAKA OKULLARA ALINMASI GEREKİYOR
Kocaeli genelinde Suriyeli çocuklarımız var ve bu çocuklarımızın da mutlaka okullara alınması gerekiyor. Daha önceki çalışmalarımızda ancak 50 sini okula alabilmişiz. Bu konuda Milli Eğitim Müdürü arkadaşlarımız gayretlerini en üst noktaya çıkarmalılar. Kocaeli'de sokakta dilenen ve çalışan çocuklarla ilgili bir valilik emri yayınladık. Bu çocuklarımızdan okul çağında olup okula devam etmeyen tüm çocukları okullarımıza alacağız. Okula almadığımız hiçbir çocuk kalmayacak. Kocaeli'de ayrıca bir Kadın Sağlığı Eğitimi Projesi uyguluyoruz. 15-69 yaş grubunda 671 bin kadınımız hedef kitle olarak seçildi. Bu kadınlarımıza başta meme kanserine karşı kendi kendini muayene etme olmak üzere kadınlarımızı ilgilendiren bir çok konuda Sağlık Müdürlüğümüz elemanlarınca eğitim veriliyor. Kadınlara ulaşma konusunda özellikle okul müdürlerimizden beklentilerimiz var. Öğrencilerimiz üzerinden annelerine, ablalarına bu eğitimi vermemiz gerekiyor.
Rehber öğretmenlerimiz son yıllarda çok duyarlı bir şekilde çalışıyorlar. Özellikle cinsel istismar konusunda. Bu konuda okul müdürlerimizin de duyarlı olması gerekmektedir. Çocuk İzleme Merkezimiz vardı ve çok arzu ettiğimiz şekilde değildi. Şimdi yeni bir Çocuk İzleme Merkezi yapacağız. Türkiye'de hiç olmayan yine aynı şekilde Kadın İzleme Merkezi yapacağız. Buradaki temel amaç mağdur kişilerin yeni bir mağduriyet yaşamaması. Bütün arkadaşlarıma çalışmalarında başarılar diliyorum. Asla bir ihmalimiz olmamalı. Bu güne kadar gayret gösteren bütün arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum. Eğitimde kötü seviyelerde değiliz ama amacımız bu seviyeyi daha üst noktalara çıkarmaktır.” diyen Sayın Valimiz, katılımcılara teşekkür ederek, günün anısına toplu fotoğraf çektirdi.