ALIM GARANTİSİ BÜYÜKŞEHİRDEN, YETİŞTİRMEK ÇİFTÇİDEN
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, hazırladığı alım garantili “Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Üretim Teşviği” projesi için çiftçilerden başvuruları alınıyor. Projeye başvurular devam ederken, Kandıra’ya tersine göç başladı.
BAŞVURULAR BAŞLADI
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, eko turizm konusunda yaptığı çalışmalar kapsamında hazırladığı “tıbbi ve aromatik bitkiler üretim teşviği” projesini hayata geçirdi. Kandıra ekonomisine 5 yılda 28 milyon lira katkı sağlayacak proje için Büyükşehir Belediyesi Muhtarlık İşleri Dairesi Başkanlığı Tarımsal Hizmetler Şube Müdürlüğü ekipleri Kandıra ilçesinde 58 mahalleyi gezdi. Çiftçileri bilgilendiren ekipleri gerekli şartları taşıyan çiftçileri başvuru yapmaya yönlendirdi.
BAŞVURULAR 16 MART’TA SONA ERECEK
Tarımsal Hizmetler Şube Müdürlüğü tarafından 27 Şubat Perşembe günü itibariyle “Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Üretim Teşviği” projesi için başvurular alınmaya başladı. Alım garantili proje için başvurular 16 Mart Pazartesi günü sona erecek.
TERSİNE GÖÇ BAŞLADI
Büyükşehir Belediyesi’nin alım garantisi verdiği “Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Üretim Teşviği” projesi bölgeyi hareketlendirdi. Daha önce çeşitli nedenlerden dolayı göç veren Kandıra ilçesine tersine göç başladı. Büyükşehir Belediyesi’nin başlattığı proje ile Kandıra’dan ayrılan vatandaşlar, “Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Üretim Teşviği” projesine dahil olmak için Kandıra’ya dönüp projeye başvuru yaptı.
ALIM GARANTİSİ BÜYÜKŞEHİRDEN, YETİŞTİRMEK ÇİFTÇİDEN
Kandıralı çiftçilere örnek olmak için projeye başvuran Lokmanlı Mahalle Muhtarı ve çiftçi İrfan Özer eşi İlknur Özer ile projeye başvuru yaptı. Muhtar İrfan Özer; “Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanımıza teşekkür ediyorum. Tamamen bizi düşünülerek yapılmış bir proje. Bende hem çiftçi olduğum için hem de mahalle muhtarı olduğum için yöre halkına örnek olmak adına ‘Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Üretim Teşviği’ projesine ilk yazılanlardan biriyim. Büyükşehir Belediyemizin ilkbahar ve sonbahar dönemlerinde bize yaptığı yardımlar vardı. Bu projede belediyemizin bize yardımları devam edecek. Bu yardımların yanı sıra bize alım garantisi de veriyor. Bize sadece ekini yetiştirmek kalıyor. Hasat sonunda da çiftçimize güzel kar getireceğini düşünüyorum” dedi.
“KADINLARA ÖRNEK OLMAK İSTİYORUM”
Projeye katılan ilk kadın çiftçi olan İlknur Özer; “20 yıldır Kandıra ilçesinde çiftçilik yapıyorum. 10 dönümlük bir arazim var. Büyükşehir Belediyemizin projesine ilk başvuru yapan kadın çiftçiyim. Başvurumuzu yaparken bizi bilgilendirdiler. Büyükşehir Belediyemizin ekibinin gözetiminde ekinimizi ekeceğiz. Bunun yanı sıra fideden hasat zamanına kadar birçok konuda bize destek verilecek. Belediyemiz alım garantisi de verdiği için projeye dahil olduk. Ben bu yola arkadaşlarımı da örnek olmak için çıktım. İnşallah bayan çiftçilerimiz bu projede yerini alır” ifadesini kullandı.
“İLÇEMİZE GERİ DÖNDÜK”
Daha önceki yıllarda Kandıra’dan göç eden kadın girişimciler Lale Şimşek ve Nevin Yiğit, projenin ardından köylerine geri döndü. “Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Üretim Teşviği” projesine dahil olan kadın girişimciler Büyükşehir Belediyesine teşekkür etti. Kandıra’ya geri dönen Lale Şimşek; “Hem doğaya, hem de bahçemize faydalı bir proje. Büyükşehir Belediyemizin projesinin ardından ilçemize geri döndük ve projeye dahil olduk. Büyükşehir Belediyesi’nin birçok konuda bize desteklemesi var. Projenin başından sonuna kadar her alanda Büyükşehir Belediyesi’nin garantisi bizim önümüzü açtı. Bu garantiler kafamızda hiçbir şekilde kaygı oluşturmuyor. Endişemiz yok. Büyükşehir Belediyemizin alım garantili bu projesi bölgemizi canlandıracaktır” açıklamasında bulundu.
“BÜYÜKŞEHİR’İN DESTEKLERİ ÖNEMLİ”
Projeye başvuru yapan Nevin Yiğit; “Kadın girişimciler olarak projeyi duyunca hemen katıldık. Daha öncesinde Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Üretimi konusunda çalışmalarımız oldu. Özellikle Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin desteklemeleri kafamızda hiçbir kötü düşünce ve kaygı oluşturmuyor. Destekleme ve alım garantisi çiftçi için büyük önem arz ediyor. Ayrıca proje içerisinde 30 kadın kotası olması bizim gibi kadın girişimcilerin önünü açacaktır. Büyükşehir Belediyesi’nin bu kadar desteği varken bir girişimci olarak her hangi bir kaygımız yok” dedi.
DESTEKLEME EN AZ 10 EN FAZLA 15 DÖNÜM
“Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Üretim Teşviği” projesi pilot bölge seçilen Kandıra’da başlayacak. Köylerdeki geliri arttırabilmek, çiftçilerin gelir düzeyini yükseltmek için başlatılan projenin başvuruları 16 Mart Pazartesi günü sona erecek. Başvurular sonunda destekleme en az 10 en fazla 15 dönüm olarak belirlendi. Projeye dâhil olmak isteyen çiftçilerden başvuru için gerekli belgelerin İkametgâh, Tapu Fotokopisi, ÇKS Belgesi- Çiftçi, Sabıka Kayıt belgesi ve Nüfus Cüzdanı fotokopisi isteniyor. Müdürlükten ayrıca üretime uygun arazisi ve ÇKS belgesi bulunan ‘Kadın Çiftçi’ler için projede yüzde 30 kota ayrılacağı belirtildi.
ARAZİ ÜZERİNDE ‘ŞERH’ VARSA BAŞVURU DEĞERLENDİRİLMEYECEK
Bir diğer hususu da belirten Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Şube Müdürlüğü, mevcut arazisi üzerinde ‘Şerh’ olan başvuruların değerlendirmeye alınmayacağını belirtti.