‘AŞILAR, HASTALIKLARA KARŞI BARİYER OLUYOR’

Gölcük İlçe Sağlık Müdürü Dr. Yusuf Çolular, korona virüste gelinen son nokta, aşılama çalışmaları ve KETEM birimi hakkında açıklamalarda bulundu. Çolular, ilk olarak korona virüsteki son duruma değinerek “Uzun bir süredir gündemimiz pandemiydi. Korona virüsle mücadele uzun bir süreçti. Ciddi badireler atlattık, sıkıntılar yaşadık. Geldiğimiz durumu özetleyecek olursak olumlu şeylerden bahsedebiliyoruz. Temennimiz, bunun bu şekilde devam etmesidir. 2020 yılı Mart ayından itibaren belli başlı dönemlerde çok ciddi yükselmeler meydana geldi. En sonunda, geçtiğimiz kış aylarında yine bir dalga ile karşılaştık. Sonrasında vaka sayıları hızlı bir şekilde söndü. Bunda birkaç faktör etkili oldu. En önemlisi aşılama faaliyetinin hız kazanması, artması, toplumun tüm kesimlerine yayılması ve vatandaşlarımız tarafından ciddi oranda talep edilmesidir. İlçemize baktığımız zaman yüzde 80’in üzerinde bir aşılama görüyoruz. Aşısı tamamlanan kişi sayısının yüzde 80’in üzerinde olması, önemli bir katkı sağladı. Virüs mutasyona uğrayarak değişti. Omicron varyantında da bu etkili oldu. Bulaştırıcılık fazlaydı ama virüsün hastalık yapma potansiyeli düştü. Sağlık sisteminin kendini revize ederek korona virüsle mücadele konusunda kendini geliştirmesi, öğrendiklerimiz sonucunda virüsle daha kolay mücadele edebilir noktaya gelmiştik” dedi.

‘VAKA GÖRMEDEN KAPATTIĞIMIZ GÜNLER DE OLDU’

Çolular, “Son haftalardaki verilere baktığımızda günlük vaka sayılarımız, Gölcük’te 5’in altında oldu. Vaka görmeden kapattığımız günler de oldu. Temennimiz, yaz ayları geçtikten sonra herhangi bir kıpırdanma olmaması, dünyadaki vaka sayılarının da kontrol altında kalmasıdır. Özellikle sonbahar ve kışı da bu şekilde geçirirsek bunun tamamen bertaraf olduğunu, belki mevsimsel bir grip olarak devam edebileceği yönünde düşüncelerimizi tekrar vurgulayabiliriz. Dünya Sağlık Örgütü’nün de korona virüs ile ilgili birkaç senaryosu vardı. En kötü senaryo, bunun tekrardan alevlenebileceğiydi. Mevsimsel grip gibi olma ihtimali ve tamamen ortadan kalkması yönünde senaryoları vardı. Umarız en sonuncusu olur. Daha sonrasında da biz normal yapmamız gereken koruyucu sağlık hizmetlerine devam ederiz. Korona virüs bittikten sonra yeni hastalıklarla karşılaşma riskimiz olabilir. Önceki kazanımlarımızı da aklımızda tutarak hareket etmemiz katkı sağlayacaktır. Hijyen, ortamın havalandırılması, maske kullanımı, bundan sonraki hastalıklarla mücadele konusunda bize destek sağlayacaktır. Aşılamamız devam ediyor. İlçe Sağlık Müdürlüğü, aile sağlığı merkezleri ve hastanelerde aşı yapılabiliyor. Sinovac’ta sıkıntı bulunmuyor. Biontech aşısında altı kişi tamamlanınca aşı yapılabiliyor. Biontech aşısında böyle bir durum var. Bu konularda vatandaşlarımız, sağlık personeline yardımcı olabilirse seviniriz. Bağışıklık sistemi baskılanmış, herhangi bir kronik hastalığı veya kanser hastalığı olan kişilerin tekrarlama dozlarının yapılmasını tavsiye ediyoruz” dedi.

‘AŞILAR, HASTALIKLARA KARŞI BARİYER OLUYOR’

Aşılama faaliyetlerine değinen Çolular, “Bizim İlçe Sağlık Müdürlüğü olarak koruyucu sağlık hizmetlerini vatandaşımıza layıkıyla sunabilmek arzumuz var. Bunu da hem aile sağlığı merkezleri hem de İlçe Sağlık Müdürlüğü aracılığıyla sağlamaktayız. Tüm çocukluk dönemi aşıları, hac mevsimi geldiği zaman hacılarımızın aşılamaları önem teşkil etmektedir. Aşı, birçok hastalığa karşı önemli bir bariyer oluşturmakta ve toplumsal korunmayı da sağlamaktadır. Dolayısıyla biz özellikle çocukluk çağında olmak üzere diğer koruyucu aşıların yapılmasını, ek bir tıbbi durumu olan kişilerin de bu konuda bilgi alarak aşılarını yaptırmalarını tavsiye ediyoruz. Bu konuda ilçe ve il bazında ciddi bir katılım var. Bunu da yüzde 100’e tamamlamak istiyoruz. Bu konuda özen gösteriyoruz. Okuldaki taramalarımızı devam ettiriyoruz. Çocuklarımızı belli sağlık taramalarından geçiriyoruz. Bunların önemli bir ayağı, aile sağlığı merkezlerindeki hekimlerimiz tarafından yapılmaktadır. Burada aile hekimlerimize teşekkür ederiz. Burada çocuklarımızı belli başlı muayenelerden geçiriyorlar. Kurumumuzdaki diş hekimimiz, okullara giderek çocuklarımızın ağız içlerini, dişlerinde herhangi bir problem olup olmadığını kontrol ediyor. Özellikle birinci sınıflarda işitme tarama testi yaparak onları hastanelere yönlendiriyor ve erken dönemde tespit edilecek bir işitme kaybı varsa bununla alakalı tedavilerini olmaları yönünde tedavilerini olmaları konusunda bilgi vermekteyiz” dedi.

‘KISA SÜRE İÇERİSİNDE HİZMETE GEÇMESİNİ PLANLIYORUZ’

Çolular, KETEM birimi hakkında konuşarak “İlçe Sağlık Müdürlüğü bünyesinden en çok dikkat ettiğimiz ve üzerinde toplum olarak durmamız gereken başka hususlardan biri kanser taramalarıdır. İlçe Sağlık Müdürlüğü’ndeki kanser taramaları, Değirmendere’de bulunan KETEM birimimiz tarafından gerçekleştiriliyordu. Son yaptığımız planlama ile birlikte Değirmendere’deki KETEM’i İlçe Sağlık Müdürlüğü ikinci katına taşıyacağız. Mamografi cihazımızın kurulumu yapıldı. Kısa süre içerisinde hizmete geçmesini planlıyoruz. KETEM birimimizi de buraya taşıdıktan sonra kompleksimizin daha merkezi bir alan haline geleceğini düşünüyoruz. Sadece Gölcük için değil, Karamürsel ve Başiskele ilçeleri için de bir KETEM merkezi olacağı görüşüne sahibiz. Özellikle meme kanseri taramalarında mamografi çekimi için vatandaşlarımızı buraya davet etmekteyiz. Aynı zamanda kolon kanseri taramalarında ve rahim ağzı kanseri taramaları için vatandaşlarımızı davet ediyoruz” dedi.

‘KETEM MERKEZLERİMİZE DAVET EDİYORUZ’

İlçe Sağlık Müdürü Çolular,“Bahsetmiş olduğumuz üç kanser de uygun ve erken teşhis edilirse yüzde 100 kür şansı olabilecek kanser türleridir. Erken tanı, kişi için çok ciddi önem arz ediyor. Erken tanı olduğu zaman bunun tedavisi ve gerekirse ameliyatı daha kolay ve daha az masraflı olan yöntemlerdir. Kişi de yüzde 100 tedavi olarak hayatını devam ettirebilmektedir. Aynı şekilde bu, devlete maliyeti açısından baktığımızda da ciddi bir kar sağlamaktadır. Hem tedavi masrafları az hem de kalifiye personelin iş gücü kaybı konusunda erken tespit, önemli kazanımlar sağlamaktadır. Kişiler erken dönemde tespit edilen bir kanser durumunda hızlı bir şekilde tedavi olmakta ve herhangi bir işgücü kaybına sebebiyet vermeden hayatına devam etmektedir. Dolayısıyla biz risk grubunda bulunan ve tarama yapılan tüm vatandaşlarımızı kanser taramaları için KETEM merkezlerimize davet ediyoruz” dedi.