ATIKLAR ÇEVREYİ KİRLETMİYOR

Bu anlamda Belediye Ekipleri tarafından yürütülen çalışmalarla birlikte kağıt ambalaj atıkları toplanarak geri dönüşüme kazandırılıyor. Bu anlamda çalışmalar,kağıt ve karton gibi kağıt geri dönüşümü yapılabilecek atıklar işyerlerinden, esnaflardan, okul ve vatandaşların belirlenen noktalara bırakmış olduğu yerlerden toplanarak topluma hizmet ve doğaya saygı çerçevesinde devam ediyor.

Yapılan çalışmalarla birlikte 100 lerce ağaç yok olmaktan kurtulmakla birlikte, daha yaşanabilir bir toplumun devam ettirilmesi yönünde de önemli bir adım atılmış oluyor. Kaynağında ayrı toplanan geri dönüşebilen ambalaj atıkları, yapılan ayrıştırmayla hem evsel atık miktarı azaltılarak evsel atık toplama maliyeti düşürülüyor ve toplanan bu geri dönüşümlü atıkların geri kazanımıyla ülke ekonomisine olumlu bir katkı sağlanmış oluyor.

Öte yandan geri kazanılan 1 ton kağıt ile 1617 adet çam ağacının kurtarıldığını düşündüğümüzde her bir ambalaj atığı enerji ve hammadde anlamına gelmekle birlikte, ülke ekonomisine de ekstra bir kazanç sağlıyor. Avrupa'da atık kağıt, tüm kağıt üretiminin %65'ini karşılamakta, %100 geri dönüşümlü kağıttan üretilmiş bir ton kağıt 400 kw enerji, yaklaşık 26,5 m³ su tasarruf edilmesi anlamına gelmekte.

 

Bu noktada, cam, kağıt, karton, metal ve plastik nitelikli ambalaj atıklarını kaynağında (ev, işyeri, okul, ticarethane, alışveriş merkezi ve sanayi bölgelerinde) çöpten ayrı olarak biriktirilmesi ve görevli personele teslim edilmesi büyük önem arz ediyor. Böylelikle geri dönüşüm bilinci ile bu döngünün devamlı hale getirilmesi amaçlanıyor.