BAKAN TURHAN “İZMİT DENİZCİLİĞİN KALBİNİN ATTIĞI YERDİR”
Düzenlenen tatbikata protokol yoğun ilgi gösterdi. Protokol ve görevlilerNene Hatun Gemisi, Gemi Trafiği Hizmetleri Merkezi ve Gözlemci Gemisi’ne binerek planlanan tatbikatı gerçekleştirdiler.
YOĞUN KATILIM
Programa Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan ile Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un yanı sıra Kocaeli Valisi Hüseyin Aksoy, Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, İl Jandarma Komutanı Albay Osman Aslan, Deniz ve İç Sular Düzenleme Genel Müdürü Okay Kılıç, İl Emniyet Müdürü Necati Denizci, İl Garnizon Komutanı Tüm Amiral Kadir Yıldız, Körfez Kaymakamı Hasan Hüseyin Can, Körfez Belediye Başkanı İsmail Baran, Derince Belediye Başkanı Ali Haydar Bulut, AKP İl Başkanı Abdullah Eryarsoy, Deniz Ticaret Odası Başkanı Vedat Doğusel, Deniz Ticaret Odası İstanbul Meclis Başkanı Salih Zeki Çakır, KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu ve çok sayıda görevli katıldı.
ÇOK SAYIDA ÇALIŞMALAR VAR
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan programda Deniz ve İç Sular Düzenleme Genel Müdürü Okay Kılıç, tatbikat ile ilgili sunum gerçekleştirdi. Sunumun ardından söz alan Vali Hüseyin Aksoy, “Türkiye 8 bin 333 kıyı uzunluğuna sahip 3 tarafı denizlerle kaplı bir ülke. Kocaeli’de benzer özelliklere sahip bir kent. Deniz kirliliğinin oluşmaması adına yapılmış ve yapılmakta olan çok sayıda çalışmalar var” dedi.
EN FAZLA ELLEÇLENEN YÜK İZMİT’TE
Türkiye ekonomisine Kocaeli’den önemli katkılar sunuluyor diyen Aksoy, “Kocaeli 69 milyarlık vergi ile İstanbul’dan sonra en fazla vergi ödeyen ikinci il konumundadır. İzmit Körfezi’nde toplam 35 limanımız bulunuyor. İzmit Körfezi’nden elleçlenen yük 73 milyon tondur. Geçen yıl en fazla elleçlenen yük İzmit’te olmuştur. Tatbikat programına katılan herkese teşekkür ediyorum” diye konuştu.
EKONOMİ AÇISINDAN DENİZCİLİK ÖNEMLİ
Aksoy’un ardından konuşan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, “3 buçuk milyon Suriyeli ülkemize geldi. Akdeniz’de adeta bir insanlık dramı yaşanıyor. Ülkemiz baktığınızda insanlığın vicdanı konumundadır. 3 tarafı denizlerle çevrili bir ülke. O yüzden deniz ve denizcilik ekonomi açısından oldukça önemli. Yoğun bir deniz trafiği oluyor. 2017 yılında İstanbul Boğazı’ndan 43 bin gemi geçmiş. Çanakkale Boğazı’ndan ise 45 bin deniz trafiği oluşmuş. Bu trafiklerde bazı kazalar da meydana gelmişti” dedi.
İZMİT KÖRFEZİ’NDE 7/24 DENETİM YAPILIYOR
Bakan Kurum, “AK Parti iktidarı olarak bir kanun çıkardık. Acil durumlarda hazırlıklı olunması ve müdahale kapasitesinin arttırılması amaçlandı. Acil müdahale planımız yoktu bugün 360 limanın 351’inde bu planlar mevcut. Denizlerimizin yüzme kalitesi ise yüzde 98 oranında. ,İzmit Körfezi’nde belediyemize ait bir uçak 7/24 sahada denetim yapıyor ve anında bakanlığımız ile irtibata geçerek kirlilik varsa müdahale ediyor.Bizim çevre bilincini çocuklarımıza ve çevremize aşılamamız gerekiyor” açıklamalarında bulundu.
HAYATİ SORUNLARLA KARŞI KARŞIYAYIZ
Kurum’un ardından kürsüye çıkan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan, “Dünya nüfusu sürekli artıyor. Hızla ilerleyen sanayileşme bazı küresel sorunları da beraberinde getiriyor. İklim değişikliğinden kaynaklı felaketlere neredeyse her gün tanık oluyoruz. Dünyamız eski dünya olmadığı gibi insanoğlu da hayati sorunlarla karşı karşıya kalıyor. Deniz kirliliği de bu sorunlardan bir tanesini oluşturuyor” dedi.
ZENGİNLİKLERİMİZ ATALARIMIZIN MİRASIDIR
Bakan Turhan, “Türkiye’de 25 milyon hektar deniz alanımız var, 177 bin km boyunda 33 akarsuyumuzun yanında 200 doğa gölümüz 318 baraj gölümüz, bin 300 adet isegöletimiz var. Bu potansiyele ne kadar şükretsek azdır. Bu zenginliklerimize atalarımızın mirası, gelecek nesillerin de emaneti gözüyle bakmadıkça yazık etmiş oluruz. Hükümet olarak meseleye bakış açımız tam da budur. Bizim için bir karış toprak ne anlamdaysa denizimiz de aynı önemi taşınmaktadır” ifadelerini kullandı.
TRAFİK YÖNETİM MERKEZİ TAMAMLANDI
İzmit, İzmir, Mersin ve İskenderun körfezlerini kapsayan Gemi Trafik Sistemi kurulumları tamamlandı diyen Bakan Turhan, “Bunun yanında Trafik Yönetim Merkezi kurulumu da tamamlandı. 2007 yılından bu yana Türkiye kıyılarındaki gemileri anlık olarak izliyoruz. Yabancı bayraklı gemilerin uzak mesafeden bile takibini yapabiliyoruz. Gemi trafiğinin yoğun olduğu körfezlerde ilave önlemler de alıyoruz “ diye konuştu.
İZMİT DENİZCİLİĞİN KALBİ
İzmit körfezi de ülkemiz denizcilik sektörünün kalbinin attığı yerdir diyen Bakan Turhan, “Yılda 10 binden fazla gemi bu körfeze girip çıkıyor. Kocaeli’de 35 liman tesisinde geçtiğimiz yıl 73 milyon ton yük işlem gördü. Bu rakam Türkiye rakamlarında işlem gören yükün yüzde 15 ini oluşturuyor. Deniz ticareti açısından önemli bölge olana Kocaeli’de 8 adet tersane faaliyet gösteriyor. Buradaki tatbikat bu yüzden büyük önem taşımaktadır” dedi. Selin BECER
Tatbikat aşamaları şu şekilde:
1.Yangın tehlikesine karşı söndürme römorkörlerinin olay yerine sevk edilmesi.
2.Çevre emniyetinin sağlanması ve bölgede bulunan deniz araçlarının uyarılarak, doğu batı istikametindeki gemi trafiğinin durdurulması.
3.Kazaya karışan gemiler ile iletişime geçilerek hasar tesbitinin yapılması.
4.Hasar tespit sonucu yangın veya batma tehlikesi var ise kuru yük gemisinin ve tanker personelinin tahliyesi.
5.Kirliliğin durumu ve yayılım alanlarının tespiti için havadan gözlem yapılması.
6.Sızan yakıtın kontrol altına alınması amacıyla Acil Müdahale şirketlerinin görevlendirilmesi ve kuru yük gemilerinin etrafına bariyer serilmesi.
7.Tankerin hasarlı tankında bulunan yakıtın başka tanklara transfer edilmesinin ve hasarın giderilmesinin değerlendirilmesi.
8.Kuru yük gemisinin kaza alanından çekilmesi.
9.Kirlenen deniz ve kıyı alanlarında temizlik çalışmalarının yapılması.
10.Zarar tespitinin yapılması.