BALIKÇILAR SEZONDAN MEMNUN KALDI!
1 Eylül 2024’te başlayan denizlerde av serbestliği sezonu 15 Nisan’da sona erecek. Serbestliğin sona ermesiyle birlikte denizlerde av yasağı başlayacak. Yasağın başlamasıyla birlikte büyük tekne ve kayıklar denize açılıp büyük ağlarla deniz diplerinde balık avlayamayacak. 1 Eylül 2025’te sona erecek bu yasak süresince küçük kayıklar ve oltayla balık avlanabilecek. Süreç öncesi İzmit Balıkhan esnafıyla konuştuk. 15 Nisan’da sona erecek av sezonu değerlendiren esnaf, sezon öncesi söylenen palamut bolluğunun yaşandığını söyledi. Yer yer balık sayısında azalma olsa da çeşitlilik açısında iyi bir sezon olduğunu belirten Balıkhan esnafı, fiyatların değişken olduğunu fakat hep belirli bir aralıkta değişimin yaşandığının altını çizdi.
BALIĞA ULAŞAMAMA GİBİ BİR DURUM OLMADI
Esnaf Ramazan Soğuksu sezonla ilgili “Balık çeşitliliği anlamında iyi bir sezon geçirdik. Pek çok tezgâha çıktı. Hamsi, istavrit, palamut, çinekop başta olmak üzere birçok balık müşteriyle buluştu. Av sezonu başlarken palamut bolluğu olacağı söylenmişti, söylenen oldu. Fırtınanın etkili olduğu günlerde yaşadık ama balığa ulaşamama gibi bir durum olmadı. Balık fiyatları bu sezon uçlara savrulmadı, yani bir gün 100 TL’ye satılırken bir gün 500 TL satılan balık olmadı. Fiyatlar belirli aralıkta hareket etti, sezon sonu fiyatlar yükselir. Sezon boyu müşteri ilgisi iyiydi. Ayrıca artık Balıkhan nerede biliyor, bunun da getirdiği ilgi vardı. TCG Anadolu Gemisi’nin buraya gelmesi bizlere çok katkı sağladı” dedi.
ENFLASYONA GÖRE FİYATLAR NORMALDİ
Esnaf Kenan Balcı, sonuna yaklaşılan av sezonuyla ilgili “Balık anlamında bir bolluk söz konusuydu ve bol bol balık yedik. Palamut bolluğuyla başladık. Ardından hamsi, çinekop, mezgit ve tekir bolluğuyla devam ettik. Normalde bugün çinekop bulmak çok zor olurdu ama sezon sonunda olmamıza rağmen çinekop var. Balık bolluğu vardı, fiyatlarla ilgili sürekli yüksek olduğu yönünde eleştiri yapıldı ama enflasyona göre fiyatlar normaldi. Balığa müşteri ilgisi gayet iyiydi. İnsanımız balık yedi, her geçen yıl bizden alınan balıkta artış var gibi duruyor. Denizlerdeki fırtınalar işimizi etkiledi, eskiden olduğu gibi bir durum olmadı. Eskiden fırtına olduğun uzun süre balık gelmezdi, bu yıl geldi” ifadelerini kullandı.
FİYATLARDAKİ HAREKETLİLİK BORSA GİBİYDİ
Esnaf Özhan Güray Şanlı ise sezonla ilgili şunları söyledi: “Balık çeşitliliği açısından güzel bir sezon geçirdik ama vatandaşımızdan fiyatların yüksek olmasından dolayı sürekli eleştiri aldık. Fiyatlarla ilgili eleştiri olsa da herkes kendi kesesine göre az ya da çok balık aldı. İşimiz bu sezon fena değildi ama burada özellikle şunu söylemek isterim Halkevi’nde olduğumuz dönemdeki kadar iyi işimiz yok. Balıkhan’a taşındığımızdan beri eski iş hacmimiz yok. Zaten yeni yerimize herkes de gelemiyor. Fırtınalı günler bu sezon gördük, o günlerde balık sayısı düştü. Tezgaha gelen balık düşünce, fiyatlar yukarı gitti. Sezon içerisinde balık fiyatlarındaki hareketlilik borsa gibiydi”
YILBAŞINDAN SONRA ACAYİP DURGUNLUK YAŞANDIK
Esnaf Kemal Bineklioğlu, sonuna yaklaşılan sezonla ilgili konuşmasında “Bu sezona çok iyi başladık ama özellikle yılbaşından sonra ortalık çok fena bir hale geldi. Palamut, çinekop ve pek çok balıkta bollukla başlamıştık ama yılbaşından sonra acayip durgunluk yaşandı. Bir de piyasadaki durum gelince zor günler yaşadık. Fırtınalı günler geçirdik, balık gelmedi ya da çok az geldi. Denizden balık gelmediğinde fiyat yükselir, hiç gelmezse iş biter. Vatandaşın balığa ilgisi güzeldi, balık kültürü artık oturdu. Balık doğal yiyecekler arasında artık çok uygun fiyatlı bir ürün. Bu sezon fiyatlarımız değişkendi, bunun nedeni de çıkan balık oranında bir günün diğer günü tutması” ifadelerine yer verdi.