BAŞKAN BÜYÜKAKIN ‘TEDBİR ALMAZSAK AFETLERLE KARŞI KARŞIYA KALACAĞIZ’
Marmara Denizi Eylem Planı kapsamında, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından hazırlanan Marmara Denizi Bütünleşik Stratejik Planı içerisinde Marmara Denizi’nin Korunması Projesi, dün Değirmendere Vapur İskelesi’nde gerçekleştirilen programla devam etti. Bu kapsamda Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin 8 Haziran Marmara Denizi Günü dolayısıyla yaptığı deniz temizleme programına Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Tahir Büyükakın, Kocaeli Vali Yardımcısı ve Gölcük Kaymakam Vekili Ali Ada, Gölcük Belediye Başkanı Ali Yıldırım Sezer, İl Tarım ve Orman Müdürü Levent Küçük, İl Kültür ve Turizm Müdürü Fatih Taşdelen, AK Parti Gölcük İlçe Başkanı Çetin Seymen, İlçe Milli Eğitim Müdürü Caferi Tayyar Mert, büyükşehir belediyesi kurum müdürleri, Gölcük Belediyesi daire müdürleri, Sualtı Görüntüleme Yönetmeni Tahsin Ceylan, mahalle muhtarları, öğrenciler ve çok sayıda vatandaş katılım gösterdi.
‘DİLERİM İBRET OLUR’
Programda ilk konuşmayı yapan Sualtı Görüntüleme Yönetmeni Tahsin Ceylan, “İzmit Körfezi ile alakalı birçok belgesel yapmıştık. Burada balıkçılık çok yaygın. Ağlarla birlikte canlılar üzerinde tahribat söz konusu. 9 gündür buradayız. Değirmendere’de, Değirmendere Su Altı Topluluğu’yla birlikte denizdeki pislikleri çıkardık. Çok trajik sahnelere tanık olduk. Misina ağları gördük. Misina ağlarına takılan hiçbir canlının kurtulma şansı yok. Kocaeli bir sahil ve deniz şehri. Denizkestanesi kirli denizi temizler. Bunlar varsa su kalitesi gerçekten iyidir. Değirmendere sahilinde şu an denizkestanesini görebilirsiniz. Denize atılan her şey, deniz ekosisteminde tahribata neden oluyor. Bunu karadan bakarak göremeyiz. Suyun altından bakmamız gerekiyor. Kıyı şeridi su altından kirli durumda. Dilerim bu görüntüler insanlığa ibret olur” dedi.
‘6 BİN 800 METRE HAYALET AĞINI TEMİZLEDİK’
Kocaeli İl Tarım ve Orman Müdürü Levent Küçük, “Her zaman iç içe olduğumuz çevre ve doğa, insanoğlu için birçok kolaylık sağlıyor. Yaşadığımız çevreyi daha yaşanılır hale getirmek, geleceğimiz olan gençlere miras bırakmak, en önemli görevimizdir. İzmit Körfezi’mizde yapılan faaliyetlere şahitlik etmekteyiz. Balıklandırma, dip çamuru çıkarma, hayalet ağ çıkarma faaliyetleriyle çevremizi temiz şekilde geleceğe bırakmak, en önemli görevimizdir. 6 bin 800 metre hayalet ağını temizledik. Bu sene 3 proje yaparak yine hayalet ağları, avlanma malzemelerini İzmit Körfezi’mizden temizleyeceğiz. Bu sene çıkaracağımız hayalet ağları geri dönüşüme kazandıracağız. Marmara Denizi’mizi daha zengin hale getirmek için çalışmaya devam edeceğiz” dedi.
‘ÇALIŞMALAR ÇOK ÖNEMLİ’
Gölcük Belediye Başkanı Ali Yıldırım Sezer, “Marmara’nın temiz olması, buranın temiz olmasıyla bağlantılı. Bizden sonraki kuşaklara buranın temiz olarak bırakılması için yapılan çalışmalar çok önemli. Yıllar önce ağların içine takılan balıkların öldüğünü görüyorduk. Denizi kirleten malzemelerin çıkarılması da çok önemlidir. Dip çamurunun temizlenmesini, biyolojik arıtmanın yapılmasını en çok yapan Kocaeli’nin olması da bir o kadar önemlidir. Bunları gerçekleştiren Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Tahir Büyükakın başta olmak üzere, emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.
“HEPİMİZİN BOYNUNUN BORCUDUR’
Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Tahir Büyükakın, “Bugün yaptığımız etkinliğimiz birincisi. Marmara’nın tamamında bu temizlik yapılıyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’mız, 8 Haziran’ı Marmara Denizi Günü ilan etti. Biliyorsunuz; müsilaj sorununu yaşamıştık. Denizde azot ve fosforla beslenen birtakım mikroorganizmalar var. Azot ve fosfor denizde çok fazla olursa müsilaj denen yapıyla karşılaşıyorsunuz. Denizde kirliliğe sebep olan konular, birkaç başlık altında toplanıyor. Bizler şehri yönetenler olarak yarın bu görevi size devredeceğiz. Marmara Denizi’ne sahip çıkmak için ille de bir görev sahibi olmak gerekmiyor. Bu bizim hepimizin boynunun borcudur. Denizdeki kirliliğin temel faktörlerinden biri, evlerdeki kanalizasyon atıklarının denizle buluşmasıdır. Marmara Denizi’ni fosseptik gibi kullanmışlar. Nüfus arttıkça, çok sayıda deşarj yapıldıkça denizler kirleniyor” dedi.
‘HASSASİYET GÖSTERMENİZİ İSTİYORUM’
Sözlerine devam eden Başkan Büyükakın, “Bir günde 4,5 milyon metreküp evsel atık deşarj yapılıyor. Bunun sadece yüzde 53’ü ön artıma yapılarak denize bırakılıyor. Bu İstanbul’da böyle yapılıyor. Kocaeli’de atıklar, bir metreküp bile deşarj edilmeden denize bırakılmıyor. Müsilaj, aslında ishal demek. Müsilaja sebep olan canlılar, denizin oksijenini tüketiyor. Marmara Denizi’nin ortalama oksijen seviyesinin 8 olması gerekirken bu oran 6’ya düştü. Bu da balıkçılığın ölmesi sonucunu yaratır. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’mızın liderliğinde ilgili kurumlar olarak 8 Haziran’da Marmara Denizi Günü kutlamasını yapıyoruz. Denizden çıkarılan atıklara bakıyoruz. Çöp kovası var, plastik sandalye var, market arabası var, el sepetleri var. Denizin içinden çıkan çok enteresan atıklar var. Bunları denize birileri atıyor. Sevgili gençler, sizden çevre bilinci konusunda azami hassasiyet göstermenizi istiyorum. Biz Marmara Denizi’ni temizlemek adına çok çaba gösteriyoruz. Marmara Denizi’nin dibinde 11,5 milyon metreküp çamur var. Gemiler hortum vasıtasıyla o çamuru çekiyor. Bu temizlik, 120 milyar dolar maliyetle yapılıyor. Bu bütçenin 3’te birini cumhurbaşkanlığı, 3’te birini Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanlığı, 3’te birini de biz karşılıyoruz” dedi.
‘TEDBİR ALMAZSAK AFETLERLE KARŞI KARŞIYA KALACAĞIZ’
Başkan Büyükakın, konuşmasının sonunda “Sizler ne kadar bilinçli olursanız, plastiği daha az tüketirseniz yarının dünyası daha iyi olacaktır. Bu konuda dünya bir tedbir almazsa, emisyon miktarlarını azaltmayı başaramazsa dünyayı iyi bir gelecek beklemiyor. Sizi dünyanın geleceği hakkında ümitsizliğe düşürmek istemem. İnsanoğlunun dünya üzerindeki davranış biçimi ciddi problemler ortaya çıkarıyor. Dünyadaki buzulun yarısı 2053’e vardığımızda erimiş olacak. Eğer tedbir almazsak afetlerle karşı karşıya kalacağız. Çevre bilinci konusunda sosyal sorumluluk projesine imza atmanızı bekliyorum. Ağaçlandırma faaliyetlerine, doğayı koruma faaliyetlerine katılmanız çok önemli. Eğer bunları yaparsanız dünyayı kurtarma umudumuz artacak” dedi. Konuşmanın ardından BaşkanBüyükakın, protokol ve davetliler, denizden atıkların çıkarılması ve temizlik çalışmalarını izledi.