BEL FITIĞI AMELİYATLARINDA MİNİMUM AĞRI
Aile Konak Hastanesi, Beyin ve Sinir Cerrahisi uzmanı Op. Dr. Nural Cafer ÇELİK, full endoskopik sistemle konforlu ve güvenilir şekilde fıtıklara çözüm bulunmasının yanı sıra güvenli bir operasyon süreci sonrası hastaların kısa sürede iyileşerek günlük yaşantılarına döndüklerini ifade ediyor. Ameliyat uygun hastalarda kurşun kalem kalınlığında bir borucuk sistemi içinden girilerek, ucunda kamera olan endoskop denilen özel ve ileri teknolojiyle geliştirilen özel cihazlar ile yapılıyor. Bel fıtığı en sık 35-50 yaşları arasında görülüyor. Ağır işlerde çalışanlar, ev hanımları, masa başı çalışanlar, şoförler, sürekli ayakta duran, öğretmen, garson gibi meslek sahipleri, yoğun stres altındakş kişilerde bel fıtığına yakalanma olasılığı daha fazla.
AVANTAJLARI
Özellikle son on yıldır uygulanan PELD (tam kapalı endoskopik diskektomi) sistemi sayesinde, hastaya diğer cerrahilere göre çok konforlu ve hastanede uzun süre yatmasına gerek kalmadan şifa verilebiliyor. Her hastalıkta olduğu gibi bel ve boyun fıtıklarında da doktorun ayrıntılı muayenesi gerekiyor. MR, röntgen grafileri, sinir ölçümleri ve kan tahlilleri tanıyı kesinleştirici yardımcı teşhis metotlarının en önemlileri arasında bulunuyor. Bunlar yeterli olmazsa tanıyı kesinleştirmeye yarayan sintigrafi, diskografi, myelografi gibi ek tetkikler gerekebiliyor. Geniş alanda herhangi bir uygulama yapılmadığı için ameliyat sonrası erken dönemde bel ağrısı yaşanmıyor ve hasta aynı gün taburcu olabiliyor. Ameliyat sonrası iyileşme dönemi çok kısa ve bel fıtığı ameliyatlarında kemik ve bağ dokusunun çıkartıldığı alanlarda kasların omurilik zarına yapışması sonucu ortaya çıkan ameliyat sonrası kronik bel ağrısı ihtimali diğerlerine göre çok düşük. Yandan yapılan girişim (posterolateral transforaminal) hasta arzu ederse lokal anestezi ile yapılabiliyor ve Mikrocerrahi sonrası nüks eden hastalarda emniyetle uygulanabiliyor.
TEDAVİ YÖNTEMİ HASTAYA GÖRE DEĞİŞİR
Aile Konak Hastanesi, Beyin ve sinir cerrahisi uzmanı Op. Dr. Nural Cafer ÇELİK, çok büyük fıtığı olan bir hastaya öncelikle medikal tedavi, bazen de küçük bir fıtığa cerrahi müdahale önerebiliyoruz” diyor. Hastanın yaşı, işi, sosyal durumu, hastalığının süresi ve eşlik eden rahatsızlıklar verilecek tedavi kararında etkin olan faktörler arasında bulunuyor. Bel ve boyun fıtıklarının tedavisinde mutlaka cerrahi gerekiyorsa da bu işlemin hastaya en az zarar verecek düzeyde, kontrollü ve sınırlı olması tercih ediliyor. Örneğin artık fıtık için neredeyse hiç açık cerrahi önerilmediği gibi çoğu zaman tam kapalı endoskopik fıtık ameliyatı bile yeterli olabiliyor. Kansız ve hastanede yatmayı gerektirmeyen bu yöntem sayesinde hasta birkaç gün içinde işine ve sosyal yaşamına dönüş yapabiliyor.