BELEDİYEDEN ÖĞRENCİLERE ÖNEMLİ HİZMET
Gölcük Belediyesi Gölcük Vizyon 2023, Özel Gruplar Fiziksel Aktivite ve Rehberlik projesi kapsamında Gölcük Belediyesi Kazıklı Kervansaray Kültür yapısında Üniversite sınavına girecek olan Öğrencilere yönelik, Verimli Ders Çalışma ve Sınav Kaygısıyla baş etme yöntemleri hakkında KOÜ Öğretim görevlileri tarafından Öğrencilere eğitim verildi. Eğitime; Çakabey Anadolu Lisesi, İhsaniye Anadolu Lisesi, Barbaros Hayrettin Lisesi, Fatih Sultan Mehmet Lisesi ve Gölcük Atatürk Anadolu lisesinden toplam 300 Öğrenci ve Okullardan gelen görevli Öğretmenler katıldı.
Eğitim öncesinde bir konuşma yapan Gölcük Belediye Başkanı Mehmet Ellibeş, Gölcük Belediyesi, Kocaeli Üniversitesi ve Gölcük Kent Konseyi işbirliği ile gerçekleştirilen proje her yönüyle başarıyla devam ediyor. Bu yönde siz değerli öğrencilerimize yönelik hazırlanan projenin böylesine yoğun ilgi ve katılım gösterilmesini memnuniyetle karşılıyorum. 23 Mart 2014 – Pazar günü yapılacak YGS sınavı öncesinde sizleri biraz rahatlatıp Kocaeli Üniversitesinin Öğretim görevlilerinin vereceği bilgiler ve ipuçlarıyla sınava inşaallah sorunsuz, kaygısız girerek geleceğiniz için önem taşıyan bu sınavda başarılı olursunuz. Hepinize başarılar diliyorum dedi.
Gölcük Belediye Başkanı Mehmet Ellibeş, konuşmasının sonunda Eğitimi gerçekleştiren Kocaeli Üniversitesi Yrd. Doç. Dr. Nejat İRA, KOÜ Yrd. Doç. Dr. Yıldız ULUSOY ve KOÜ Proje yürütücüsü Yrd. Doç. Dr. Menşure Aydın’a günün anısına birer plaket takdim edip teşekkür etti.
Akabinde sırasıyla konuşmacılar; Yrd. Doç. Dr. Nejat İRA - Verimli Ders Çalışma Yöntemleri hakkında, Yrd. Doç. Dr. Yıldız ULUSOY’ da Sınav Stresi İle Başa Çıkma Yöntemleri hakkında öğrencilere bilgiler verip, Barkovizyon eşliğinde sunum gerçekleştirdiler.
Yrd. Doç. Dr. Nejat İRA - Verimli Ders Çalışma Yöntemleri hakkındayaptığı açıklamalarda;Her gün aynı saate ders çalışmaya başlanmalıdır. Okuldan eve geldikten sonra en 30 dk kendinize ayırın. Ders çalıştığınız belli bir yer olmalıdır bu koşullanmamızı sağlar. Masa da ders araç – gereç inden başka hiçbir şey olmamalıdır böylece dikkatimiz dağılmaz.
Gerekli bütün malzemelerimizin yanımızda olması gerekir. Böylece yerimizden kalmak zorunda kalmayız ve dikkatimiz dağılmaz. Odanın ısısı normal olmalıdır ne çok sıcak ne de çok soğuk olamamalıdır. Çok rahat ya da çok rahatsız bir yerde oturmamalıyız. Oturarak çalışmalıyız. Gürültüsüz bir yerde çalışmalıyız.
Çalışmanızı engelleyen durumları ortadan kaldırın .( TV, Tel, Yiyecek vb)Ders çalışırken müzik dinlenmemeli, yemek yenmemeli, sakız çiğnenmemelidir. En fazla 45-50 dk çalışın daha sonra 10 – 15 dk ara verip sonra tekrar çalışın 2 -3 dersi böyle tamamladıktan sonra 1 saat kadar ara verin sonra tekrar çalışın. Gün sonunda uyumadan hemen önce çalıştığınız tüm konuların genel bir tekrarını yapın. Çalışma programınızda en zorlandığınız dersleri başa koyacak şekilde planlama yapın.
En keyif alarak çalıştıklarınızıysa sonlara koyun. Programı tamamladığınız zaman kendinize küçük ödüller verin. Üst üste iki sayısal ya da iki sözel dersi üst üste çalışmayın.Sözel derslere çalışırken önce 1-2 kere konuyu okuyun daha sonra bir kâğıda özet çıkarın. Konuyla ilgili sorular çıkarın ve cevaplayın. Sayısal derslerde konuyu kavradıktan sonra okulda çözülen örnekleri inceleyin daha sonra da konuyla ilgili sorular çözün dedi.
Yrd. Doç. Dr. Yıldız ULUSOY’ da Sınav Stresi İle Başa Çıkma Yöntemleri hakkında yaptığı açıklamalarda Sınav Kaygısı; Beklenen sınavlardan kaynaklanan stresin doğurduğu karmaşık fizyolojik ve duygusal tepkilerdir.
Sınav Kaygısının Nedenleri; Kötü çalışma alışkanlıkları, Yüksek beklenti düzeyi,Mükemmeliyetçi yaklaşım, Görev ve sorumlulukları erteleme, Başarısız olma ve değerlendirilme korkusu vs dir.
Sınav Kaygısının Fiziksel Belirtileri; Kalp çarpıntısı, Hızlı nefes alıp-verme, Nefes darlığı,
Terleme ve/veya titreme, Mide şikayetleri, Karın ağrısı, Bağırsak hareketlerinde değişme (ishal-kabızlık), Organize olamama, Başağrısı, Baş dönmesi, Huzursuz uyku, kabus görme, aşırı uyku veya uykusuzluk, Konsantrasyon bozuklukları, Yorgunluk belirtileri, Yeme alışkanlıklarında değişmedir.
Sınav Kaygısının Duygusal Belirtileri; Gerçeklik hissinin kaybolması, Kontrolün kaybedileceği hissi, Endişe, Huzursuzluk, Güvensizlik, Çaresizlik, Öfke-Kızgınlık, Korku, Ümitsizlik, Hayal kırıklığı, Mutsuzluk, Tedirginlik’tir.
Sınav Kaygısı ile Başa Çıkma Yöntemleri; Çalışmaları ertelememek Çalışmaktan kaçınmamak, Gerçekçi beklentilerin olması, Başarısız olunacağı inancının değerlendirilerek gerçekçi inançlarla yer değiştirilmesidir.
Sınavlardan Önce Yapılabilecekler; Beslenme ve uykunuza dikkat edin, Sınav çalışmalarınızı son geceye bırakmayın, Kapsamlı sınavlardan en az üç gün önce yeni bilgiler edinmeye çalışmayın, sadece tekrar yapın, Beklentilerinizi değerlendirin ve gerçekçi olmalarına dikkat edin dedi.