ÇANAKÇI ''ÇİFTÇİLER İCRALIK OLDU''
VEKİLLERE SESLENDİ
Başkan Çanakçı “Sayın Vekilim Çiftçilerimiz gece gündüz demeden, her türlü zorluğa göğüs gererek tarlasında, bağında, bahçesinde, ahırında ülkemizin gıda ihtiyacını karşılamak için çalışmaktadır. Üretimden pazarlamaya kadar geçen süreçte de birçok sorunla karşılaşmaktadır. Çiftçilerimizi en fazla zorlayan konulardan biri de finansman sorunudur. Bankacılık düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre, ülkemizde tarım ve balıkçılık sektörüne kullandırılan nakdi kredi bakiyesi, 2019 yılında 106 milyar 307 milyon lira olarak gerçekleşmiştir. 2019 yılı sonundan 2020 Eylül ayına kadar, tarımda kredi kullanımı 122 milyar 941 milyon liraya ulaşmış, 9 aylık süreçte bankalardan kredi kullanımı yüzde 15.6 oranında artış göstermiştir.
Tarım kredi kooperatiflerinin çiftçiye kullandırdığı kredi miktarı da 2019 yılında 8,2 milyar liraya ulaşmış, 2020 yılı 9 ayın sonunda 7,7 milyar olarak gerçekleşmiştir.
Çiftçilerin bankalara olan toplam borcunun 89 milyar 011 milyon lirası kamu bankalarına, 22 milyar 240 milyon lirası yabancı bankalara, 11 milyar 690 milyon lirası ise yerli özel bankalaradır. 2020 Eylül ayı itibarıyla bankalarca kullandırılan toplam kredinin yüzde 4.3'ü takibe düşmüş kredileri kapsarken, takibe düşen kredi miktarı 5 milyar 288 milyon lira olmuştur. Tarım sektöründe takibe düşen kredi tutarında 2015-2020 Haziran tarihleri arasında 2 kat artış olmuştur.
ÇİFTÇİLER İCRALIK OLDU
Başkan Çanakçı “Son yıllarda artan girdi fiyatları, pazarlama sorunları ve yaşanan doğal afetler nedeniyle ekonomik geliri azalan ve krediye daha fazla ihtiyaç duyan tarım sektöründe, Covid-19 salgını ile sorunlar daha fazla artmıştır. Ülkemizde mart ayında başlayan Covid-19 salgının nedeniyle alınan çeşitli kararlar çerçevesinde bankalar vadesi gelen kredilerde erteleme ve yapılandırma yapmış, ayrıca Temmuz ayı sonuna kadar icra işlemleri durdurulmuştur. Ağustos ayından itibaren de icra işlemleri yeniden başlatılmıştır. Özellikle yapılandırma işlemlerinde çiftçilerin, Tarım kredi kooperatifleri tarafından talep edilen peşinatı ödeyememesi ve bankaların riskli gördükleri çiftçilere yapılandırma yapmamaları nedeniyle son aylarda başlatılan icra işlemleri artış göstermiştir.
TARIM KREDİSİ FAİZİ ARTI
Ayrıca ülke genelinde bankaların tüm sektörlere uyguladığı faiz oranlarında artış başlamıştır. Bu durum tarım sektörünü de etkilemiş,tarımsal kredi faiz oranları artmıştır. Ziraat bankasının tarımsal kredilere kullandırdığı faiz oranını değiştirmezken yapılandırma faiz oranlarını yüzde 20 olarak uygulamaktadır. Diğer bankalar da faiz oranları daha da yüksektir. Bu faiz oranları ile uygulanan yapılandırma çiftçilere daha çok zarar vermekte çiftçinin geleceğe yönelik borcu katlanarak artmaktadır.
Çiftçilerimiz borçlarını tamamen ödemek istemektedir. Ancak tüm bankalara ve Tarım kredi kooperatiflerine birikmiş borçları bulunmaktadır. Çiftçilerin birikmiş borçlarını ödeyebilmeleri için Tarım Kredi Kooperatifleri başta olmak üzere bankalarca başlatılmış haciz işlemlerinin acilen durdurulması ve borçların faizsiz olarak uzun vadede yapılandırılması gerekmektedir. Bu konuda göstereceğiniz gayret ve destek çiftçilerimiz için moral kaynağı olacaktır.
Bilgi ve takdirlerinize saygılarımla arz edelim.