CİLDİNİZİN GENÇLİK İKSİRİ:YAĞ ENJEKSİYONLARI

Yıpranmış cildinimizi yenilemek, tazelenmek ve yepyeni bir görünüme kavuşmak istiyorsanız Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi uzmanımız Opr. Dr. Abdullah Yıldırım yağ enjeksiyonlarıyla ilgili merak ettiklerinizi tüm çıplaklığıyla anlatıyor.


 

Önceleri yağ enjeksiyonlarının sadece dolgu amaçlı olduğu düşünülürdü. Ancak yapılan çalışmalar yağ dokusunun erişkin tip kök hücreler açısından vücuttaki en zengin kaynak olduğunu ortaya çıkardı. Bu kök hücreler verildikleri yerde eksik olan hücre tipine dönüşüp onarım faaliyetlerinde bulunmaktadırlar. Örneğin orta yüze dolgu amaçlı yağ verildiğinde kök hücreler değişime uğramakta, fibroblastlara dönüşerek kolajen sentezlemekte ve cildin gençleşmesini sağlamaktadırlar. Alınan yağ hücreleri belli işlemlerden geçirilerek saflaştırılır ve kök hücre oranları artırılır. Yüz dışında memelerde, kalça ve bacak estetiğinde, vücutta doku eksikliği olan her yerde kullanılmaktadır. Yağ enjeksiyonları sadece estetik cerrahide değil, iyileşmeyen yaralar ve radyoterapi görmüş cilt gibi zor alanlarda da başarılı sonuçlar vermektedir. Yağ enjeksiyonları ve kök hücrelerin hem estetik, hem de onarım cerrahisindeki kullanımlarını inceleyen yeni bilim dalına Rejeneratif Tıp adı verilmektedir.

 

Kimlere Yapılır?

Yaşımız ilerledikçe yüzde oluşan önemli değişikliklerden birisi yumuşak doku kayıplarıdır. Özellikle göz çevresinde ve orta yüz bölgesinde bu durum belirgindir. Ayrıca cilt altı dokusu da zayıflar ve cilt incelir. Gözyaşı olukları, burun-dudak çizgileri ve Marionette çizgileri derinleşir. Orta yaşı geçmiş ve yüzünde genel bir yıpranmışlık hali olan her hastaya yağ enjeksiyonları yapılabilir. Onun dışında yapısal olarak orta yüzü basık, çene ucu geride, çene hattı zayıf olan hastalarda yağ enjeksiyonları ile yüz konturları değiştirilebilir. Yüzde en sık yağ enjeksiyonu yapılan yerler şakaklar, göz çevresi, üst göz kapakları, gözaltları, orta yüz bölgesi, elmacık kemiklerinin üstleri, gözyaşı olukları, burun-dudak çizgileri, Marionette çizgileri, dudaklar, çene ucu, alt çene kemiğinin kenarlarıdır.

Yağ enjeksiyonlarının etkisi

Yağ enjeksiyonunun iki etkisi vardır. Birincisi dolgu etkisi, ikincisi rejeneratif, yani yenileyici etkisi. Dolgu etkisini, verilen bölgede yaşamaya devam eden yağ hücreleri ve kök hücrelerin dönüşümü ile yeni oluşan hücreler sağlar. Bu etki sayesinde yüz konturu değiştirilir ve derin çizgiler doldurulur. Elmacık kemikleri, dudaklar, çene ucu ve çene konturu bu etki ile düzeltilir. Kaş kenarları belirginleştirilir, göz çevresi doldurulur. Yenileyici etkiyi verilen kök hücreler sağlar. Bunlar eksik lna bağ dokusu elemanlarına ve fibroblastlar dönüşür, kollajen sentezini artırır. Ciltte genel bir gençleşme ve tazelenme olur. İncelmiş olan cilt dolgunlaşır, kurumuş cilt nemlenir, ince kırışıklıklar ve lekeler azalır.

Yağ enjesksiyonları nasıl yapılır?

Vücudun herhangi bir bölümünden özel ince kanüller ve enjektörler yardımı ile yağ dokusu alınır. Alınan yağ santrifüj edilerek ya da süzülerek saflaştırılır. Uçları künt ince kanüller kullanılarak yüzde gerekli bölgelere enjekte edilir. Tüm ameliyatlarda olduğu gibi yüze yağ enjeksiyonlarında da ameliyattan 3 hafta öncesinde aspirini ve sigarayı kesmek gerekmektedir. Son 1 haftada kanı sulandırabilecek ilaçlardan ve benzeri maddelerden uzak durmak gerekmektedir.

 


Kullanılmaması gerekenler:

Apranaks, Voltaren, Vermidon gibi ağrı kesiciler (ağrı kesici gerektiğinde Minoset, Novalgin kullanılabilir),

Ginseng, ginko biloba, co-enzim Q gibi maddeler içeren multivitamin hapları,

Yeşil çay, keten tohumu, kiraz sapı, domates çekirdeği, bitkisel ürünler

Tüm zayıflama ürünleri

 

Aynı gün taburcu imkanı

Hastalar genellikle aynı gün evlerine gönderilir. İlk 2 gün bir miktar şişme ve morarma olabilir. Bunu azaltmak için erken dönemde mutlaka buz uygulaması yapılır. Hastalar hemen ertesi gün gözlük takarak dışarı çıkabilirler. Morluk ve şişlikler üçüncü günden sonra azalmaya başlar, bir haftanın sonunda büyük oranda azalır. Morluklar kaldıysa kapatıcı makyajlar yardımı ile bunlar gizlenebilir. Yaklaşık 3 hafta sonra yüz büyük oranda normale döner. Hastaların ameliyat sonrası 3 ay güneşten korunmaları gerekir. Yağ enjeksiyonları güvenli işlemlerdir ve fazla bir sorun beklenmez. Göz çevresine yapılan enjeksiyonlarda yeterince inceltilmiş yağ dokusu kullanılmazsa cilt altında topaklar ve sertlikler oluşabilir. Orta yüze aşırı miktarlarda yağ verilirse abartılı sonuçlar oluşabilir.

 

Kalıcı çözüm

Önceden, verilen yağın tamamının kaybedildiği düşünülürdü. Ancak yağ doğru tekniklerle alınıp, uygun şekilde hazırlandığında ve yüze doğru bir yöntemle verildiğinde kalıcılık oranı çok yüksektir. Göz çevresinde verilen yağın tamamının kaldığı söylenebilir. Orta yüzde, çene ucunda ve çene konturlarında da tutma oranları yüksektir. Hareketli bölgelerde kayıplar daha fazla olur. Burun-dudak çizgilerinde verilen yağın ancak yarısı kalırken, dudaklarda kayıp oranları yüksektir. Ancak yağ enjeksiyonlarının onarıcı etkilerinin kalıcı olduğu söylenebilir.





 

3 SORUDA YAĞ ENJEKSİYONLARI

Yüze yağ enjeksiyonlarında anestezi gerekir mi?

Yüze yağ enjeksiyonları ameliyathane ortamında ve ağır sakinleştiriciler (sedasyon) altında gerçekleştirilir, genel anestezi sıklıkla gerekmez.

Yüze yağ enjeksiyonları ne kadar sürmektedir?

Uygulama yapılacak bölgelere bağlı olarak değişmekle birlikte, işlem yaklaşık bir saat kadar sürmektedir.

Yüze yağ enjeksiyonları ağrılı mıdır?

Yağ enjeksiyonları ağrılı işlemler değildir. Hastaları daha çok şişlik ve morluklar rahatsız eder.