ÇOCUKLAR DEPREMİ YAŞAYARAK ÖĞRENDİ
1 Mart ve 7 Mart Deprem Haftası Kapsamında Gölcük Milli Eğitim Müdürlüğü ile Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi iş birliği ile Gölcük'e Deprem Tırı getirilerek, öğrencilerin Deprem simülatörü ile depremden korumayı uygulamalı olarak öğrendiler.
YAŞAYARAK ÖĞRENDİLER
17 Ağustos 1999 yılında gerçekleşen Marmara depreminde çok sayıda mal ve can kaybı yaşandı. Bunun en büyük nedeni depremle ilgili bilgisizlikten dolayı yaşandı. Bundan dolayı öğrencilerin olası bir depremde bilinçlenmesi için 1 Mart Deprem Haftası dolayısı ile Gölcük'te Gölcük Milli Eğitim Müdürlüğü ve Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi iş birliği ile Depremle ilgili bilinçlenmek için etkinlik düzenlediler. Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Deprem Tırı simülatörü bu gün Gölcük'e Jeofizik Mühendisi Yavuz Güneş önderliğinde gönderdi.
Gölcük Merkez Mahallesi Meraşal Fevzi Çakmak Caddesi Kaymakamlık binasının yanında tören düzenlendi. Düzenlenen törene Gölcük Kaymakamı Mustafa Altıntaş, Gölcük Belediye Başkanı Mehmet Ellibeş, Gölcük Milli Eğitim Müdürü Ercan Gülsuyu, Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Jeofizik Mühendisi Yavuz Güneş, CVA Lojistik Gurup Müdürü Malik Hacıoğlu, okul müdür ve öğretmenleri ile öğrenciler katılım sağladılar. Tören saygı duruşu ve istiklal marşı okunduktan sonra konuşma yapan Gölcük Kaymakamı Mustafa Altıntaş şunları söyledi.
DEPREM GÖLCÜK’ÜN TARİHİNDE ÖNEMLİ
Kaymakam Altıntaş; “deprem Gölcüğün tarihinde önemli bir yer tutar. Bildiğiniz gibi yaşanan depremde yaklaşık 6 bin deprem şehidimiz var. Bu bizim bölgemizin özeli olarak yaşadığımız bölgedeki doğa şartları jeolojik yapı olarak, çok dikkatli olmamız gerektiriyor. Bu günde ilçe milli eğitim müdürlüğümüz, Gölcük Belediyemiz, CVA Şirketimiz, Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Deprem araştırma ensütüsü iş birliği içerisinde bu gün burada bize belli hatırlatmalarda bulunacaklar. Deprem öldürmez tedbirsizlik öldürüyor. Burada yetkililerimiz özellikle tedbirlerin alınması konusunda bilinçli bir toplumun oluşturulma çalışması gayretindeler. Çocuklarımız bilinçli olmuş olacak ki olası bir depremde olabilecek olaylar önlensin. Çocuklarımız burada öğrendiklerini hem kendilerini hem ailelerini bilgilendirecekler. Bu olay çevreye dalga dalga yayınlansın” dedi.
YAŞANAN DEPREMDEN DERS ALMALIYIZ
Gölcük Belediye Başkanı Mehmet Ellibeş; “17 Ağustos 1999 yılında asrın en büyük felaketi olan bir depremi yaşadık. Bu deprem Marmara bölgesinin üssü Gölcük. Eğer o gün yaşanan depremden gereken dersi almaz isek bu gün ve yarın gelecekte bu depremi yaşayacağımıza net kesindir. Bunu da bilim adamları ifade ediyor. biz bu gerçekle yaşayarak ve gerekli tedbirlerimizi almalıyız. Yapılan araştırmalar sonucunda depremde ölenlerin sebebi deprem değil. Depreme dayanıksız binalarda yaşadığımız için. İşte siz geleceğimizin teminatı. Bu deprem gerçeği ile tedbirlerinizi alarak yaşamınızı devam ettirin. Deprem çok tehlikelidir” dedi.
Gölcük Milli Eğitim Müdürü Ercan Gülsuyu; “1 – 7 Mart Deprem haftası dolayısı ile bir şeyler yapmak gerektiğini düşündük. Bizim geleceğimiz olan çocuklarımız için deprem gerçeğinin öğrenmesi için ve bu depremden korunmak için bizler Marmara Üniversitesi Kandilli Rasathanesine gittik durumu izah ettik. Kandilli rasathanesi bizimle işbirliğini kabul etti. Fakat dorsemizde Deprem simülatörü var. Ama Çekici yok. Çekici için ilçemizde hizmet veren CVA lojistik üstlenerek çekici verdi. Deprem tırımız bu gün buraya getirildi. Çocuklarımıza depremle ilgili bilgi verirken aynı zamanda depremle birlikte yaşamanın ve korunmak için bilgilendirme yapılacaktır” dedi. Bu açıklamanın ardından Gölcük Kaymakamı Mustafa Altıntaş Gölcük Belediye Başkanı Mehmet Ellibeş'e teşekkür belgesini verirken aynı zamanda deprem tırın gelmesinde katkı sağlayan jeofizik mühendisi Yavuz Güneş ve CVA Lojistik Gurup Müdürü Malik Hacıoğlu'na teşekkür belgesi verdi. Ardından çocuklar deprem tırında uygulamalı olarak depremde nasıl korunacağını öğrendiler.
Fahri Haner