DEPREM ANI ÇÖK KAPAN TUTUN VE TAHLİYE TATBİKATI YAPILDI
Tatbikata Vali Seddar Yavuz’un yanı sıra AFAD İl Müdürü Mehmet Emin Koçan, İl Müftüsü Sinan Cihan, AFAD personelleri ve öğrenciler katıldı.
Gölkent Erkek Yatılı Kuran Kursu’nda gerçekleştirilen tatbikatta; İlk olarak tatbikatın anlatıldığı filmi izleyerek, tatbikat hakkında bilgiler alan Vali Yavuz, "Deprem Anı, Çök Kapan Tutun ve Tahliye Tatbikatı" kapsamında Türkiye’de eş zamanlı olarak verilen Deprem Alarmını öğrencilerle birlikte yaşayarak deprem anında alınacak tedbir ve uygulamalara bizzat katıldı.
İlk olarak deprem alarmı verildi, daha sonra tehlike geçti alarmı verilerek, tahliye yapıldı. Tahliye sonrası tatbikata katılan öğrenciler ve personel toplanma alanında buluşarak, yoklamaları alındı.
Vali Yavuz burada yapmış olduğu açıklamalarında: “Bugün İçişleri Bakanlığımız AFAD Teşkilatıyla Diyanet İşleri Başkanlığımızın iş birliğinde ülke genelinde tüm diyanet işlerine bağlı kurum kuruluşlarda bulunan hocalarımızın, öğrencilerimizin deprem tatbikatına katılması hususu ile ilgili önemli bir çalışma gerçekleştirdik. İlimizde de Diyanet İşleri Başkanlığı'na bağlı 530 kurumda 15 bin 190 kardeşimizle birlikte tatbikatımızı yaptık. Bu tatbikatın amacı deprem meydana geldiğinde hemen çökmeyi, kapanmayı, tutunmayı ve deprem geçtikten sonra da süratle tahliye etmektir. Tahliye sonrasında da daha önce belirlenen alanlarda sayımların gerçekleştirilmesini ve enkaz altında biri var mı yok mu tespitlerinin sağlıklı yapılmasını, arama kurtarma faaliyetlerini sağlayacak önemli bir çalışma bu. Her şeyden önce çökmek, kapanmak ve tutunmak özellikle yaralanmaları ve can kayıplarını en aza indirmektedir.
Afet ve Afete Hazırlık Bilincini Artırmamız Gerekiyor
Deprem tatbikatlarımıza devam edeceğiz diyen Vali Yavuz, afet eğitimlerine ilişkin şunları kaydetti: “Şu ana kadar neredeyse 1 milyon 200 bin civarında kişiye eğitimler verdik. İlimiz tabi birtakım yangınlar gibi kimyasal ve biyolojik tesislerin çok olduğu bir il. Buna yönelik de çeşitli eğitim ve tatbikatlar gerçekleştiriyoruz. Özellikle nükleer radyasyon tarzı yaklaşımlar için de tatbikatlar yapıyoruz. Şunu hepimiz biliyoruz ki; depremi engelleyemiyoruz. Depremle yaşamayı öğrenmeliyiz. Afeti engellemenin bir yolu yöntemi yok ancak afetlere hazırlıklı olabiliriz, riskleri azaltabiliriz. Bunun için de eğitim ve tatbikat yapmamız gerekiyor. Afet ve afete hazırlık bilincini artırmamız gerekiyor. Burada sevgili evlatlarımızla güzel bir tatbikat yaptık. Emeği geçen herkese, katılım sağlayan sizlere çok teşekkür ediyoruz.” diyerek afetsiz günler temennilerinde bulundu.
İlimizde Diyanet İşleri Başkanlığı Merkez Teşkilatı, il ve ilçe müftülükleri, eğitim merkezleri, Dini Yüksek İhtisas Merkezleri ve Kur'an Kursu olmak üzere; 530 binada toplam 15 bin 190 kişinin katılımı ile Deprem tatbikatı gerçekleştirildi.