ELLİBEŞ ''BİZ ESNAFIMIZIN YANINDAYIZ''
Esnafa ciro kaybı, gelir kaybı, kira, hibe, sigorta prim ve faiz indirimli kredi desteğinden sonra ‘Vergi Muafiyeti’ geldi. AK Parti Kocaeli İl Başkanı Mehmet Ellibeş, yıllık 240 bin TL ciro ve altı küçük esnafa getirilen gelir vergisi muafiyetiyle ilgili, “Pandemi başladığı günden bu yana yapılan yardım ve destekler Türkiye’nin gücünü, hükümetimizin esnaf ve vatandaşlarımıza olan hassasiyetini göstermektedir. Birileri bu hizmetleri gölgelemek için kaos ve kargaşadan medet umsun. Muhalefet kötü rüya görmeye devam etsin, biz esnafımızın yanındayız. Birlikte başaracağız” dedi.
İLÇELERDE MAHALLE BAŞKANLARI TOPLANTISI
Başkan Ellibeş, Teşkilat Başkanlığınca hazırlanan programlar kapsamında Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Tahir Büyükakın, ilçe başkanları ve ilçe belediye başkanlarıyla her hafta bir ilçede mahalle başkanları buluşmasını sürdürüyor, ilçe ilçe beklenti ve önerileri not alıyor. Çayırova’da 26 Ağustos’ta başlayan ve Dilovası, Karamürsel, Derince, Gölcük ve son olarak Körfez ilçesiyle devam eden toplantılarda şu ana kadar 151 mahalle başkanıyla bir araya gelindi. Milletvekilleri, belediye başkanları, ana kademe, kadın ve gençlik kolları yöneticileriyle sürekli sahada olduklarını, vatandaşla bir araya geldiklerini hatırlatan Ellibeş, “Teşkilatımızın en önemli unsurları olan mahalle başkanları toplantılarımızda ise sahadaki tespitlerimizi bir kez daha gözden geçiriyor, konuyu her yönüyle ele alarak milletimize hizmet götürüyoruz” dedi. Ellibeş, Körfez ilçede gerçekleşen ve yine yoğun katılımın olduğu son toplantıda yeni gelişmeleri de değerlendirdi.
ESNAFA DESTEK SÜRÜYOR
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın teklifiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde yıllık 240 bin TL ciro ve altındaki küçük esnafa getirilen gelir vergisi muafiyetinin eşi görülmemiş bir destek olduğunu belirten Ellibeş, “Cumhurbaşkanımızın liderliğinde Covid-19 salgının başladığı günden bu yana esnaf ve sanatkarlara yönelik destek ve yardımlar artarak devam etti. Bin 500 TL sigorta prim desteği verildi. Ciro kaybı yaşayan yiyecek ve içecek sektöründeki toplam 7 bin 306 işletmeye 78 milyon 256 bin TL ödendi. Kira desteği kapsamında 165 bin 949 kişiye 4 ay süreyle toplam 530 bin 490 TL destek sağlandı. Gelir kaybı desteğinden 133 meslek kolunda 4 ay süreyle aylık bin TL şeklinde 1 milyon 35 bin 265 kişi yararlandı. Ödeme tutarı toplam 3,1 milyar TL’ye ulaştı. Kredi geri ödemeleri bu dönemde 6 ay ertelendi. Esnafa kullandırılan faiz indirimli kredi tutarı 72,2 milyar TL’yi geçti. Esnaf ve sanatkarlara yönelik son olarak 3 bin ve 5 bin TL olmak üzere iki ayrı hibe desteği yapıldı. Toplam 1 milyon 384 binden fazla esnaf ve sanatkara bu şekilde 4,62 milyar TL geri ödemesiz hibe verildi”
‘DAHA HAFİF KRİZLERDE MİLLET KADERİNE TERK EDİLİRDİ’
“Bütün bunları alt alta topladığınızda esnaf ve sanatkarlarımıza verilen değeri görmek mümkündür. Dünya ile birlikte bir takım ekonomik sıkıntılar yaşansa da, Türkiye’de çarkların dönmesi, toparlanma sürecinin hızlanması adına bütün bunlar çok önemli desteklerdi. Şimdi bunlara bir yenisi daha eklendi. Türkiye’de 240 bin TL yıllık ciro ve altındaki küçük esnafın gelir vergisinden muaf tutulması çok önemli bir destektir. Esnafımıza ve sanatkarımıza verilen önemin göstergesidir. Geçmişte bu tür krizlerin daha hafiflerinde bile esnafın da vatandaşın da kaderine terk edildiğini unutmadık. Şimdi aynı kişiler bugün devlet ve millet arasına girmeye, kaos ve kargaşa yaratmaya çalışıyor. Önceki gün resmi makamlar 18 krş’luk benzin zammı yapılacağını açıklamasına rağmen sosyal medyada yayılan bir söylenti ve buna destek veren bazı siyasiler nedeniyle halkımız benzin istasyonlarına koştu. Mazota ve benzine yüzde 50 zam yapılacağı söylentisine inanarak uzun kuyruklar oluşturdu. Ama söylenti boşa çıktı. Acaba bu yalanı ortaya atanlar o zaman bu görüntüler karşısında ne düşündü? Biz milletimizle bir ve beraber ülkemiz için çalışmaya devam edeceğiz. Muhalefet kötü rüya görmeye devam etsin, biz esnafımızın yanındayız. Birlikte başaracağız” dedi.
ESNAFA NELER YAPILDI?
1-) Bakanlığın 133 meslek kolunda 4 ay süreyle aylık 1000 lira olarak sağladığı "gelir kaybı desteği"nden 1 milyon 35 bin 265 kişi yararlandı. Yapılan ödeme tutarı 3 milyar 89 milyon 599 bin lirayı aştı.
2-) "Gelir kaybı desteği" şartlarına haiz, iş yerleri kira olan 165 bin 949 kişiye 4 ay süreyle büyükşehirlerde aylık 750 lira, diğer şehirlerde aylık 500 lira olmak üzere toplam 250 milyon 530 bin 490 lira kira desteği sağlandı.
3-) "Ciro kaybı desteği" kapsamında yiyecek ve içecek sektöründe faaliyet gösteren toplam 7 bin 306 işletmeye 78 milyon 256 bin 966 lira ödeme yapıldı.
4-) Sayıları toplamda 1 milyon 150 bini aşan işletmelere bir defaya mahsus 3 bin lira hibe ödemesi yapıldı. Sayıları 235 bini bulan, aralarında kahvehane, kafe, çay bahçesi, okul ve personel servisi, düğün salonları, öğrenci yurtları, kantinler, kırtasiyeler, internet kafeler, hamamlar, lunapark işletmelerinin bulunduğu gruba da 5 bin lira hibe ödemesi yapıldı. Böylece iki ayrı grup halinde toplam 1 milyon 384 binden fazla esnaf ve sanatkara 4 milyar 622 milyon liralık kaynak karşılıksız verildi.
5-) Lokanta, restoran, kafe, kıraathane ve spor salonu gibi birçok alana yönelik 1500 lira sigorta prim desteği sağlandı.
6-) 1 milyon 167 bin 840 esnafa 72 milyar 189 milyon lira faiz indirimli kredi kullandırıldı.
7-) Cumhurbaşkanı Kararı ile 456 bin 238 esnaf ve sanatkarın Halkbank'a olan ve 1 Nisan-30 Haziran 2020 döneminde vadesi dolan toplam 3 milyar 397 milyon lira kredi geri ödemesi 3 aylığına ertelendi.
8-) Yıllık cirosu 240 bin TL ve altı küçük esnafı gelir vergisinden muaf tutan değişiklik TBMM’de kabul edildi. Yaklaşık 835 bin esnaf bu düzenlemeden faydalanacak.