GELECEĞİN BÜYÜKLERİNE TİYATRO ANLATILDI

27 Mart Dünya Tiyatrolar Günü, “Uykudan Önce Tiyatro” projesi kapsamında gerçekleştirilen Güzel ile Çirkin’in Müzikali (Sevgi Kasabası) oyunuyla kutlandı. Uykudan Önce Tiyatrosuna çocuklar ve aileleri yoğun katılım sağladı. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu tarafından gerçekleştirilen oyun öncesinde, Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni Fatih Sevdi, Yazar, Eleştirmen ve Akademisyen olan Zehra İpşiroğlu tarafından kaleme alınan Ulusal “27 Mart Dünya Tiyatrolar Günü” bildirisini okudu.

 

ÇOCUKLAR VE AİLELERİ YOĞUN İLGİ GÖSTERDİ

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Şehir Tiyatroları tarafından 27 Mart Dünya Tiyatrolar Günü kutlandı. Kutlama kapsamında oynanan Güzel ile Çirkin’in Müzikali’ne yoğun ilgi gösteren çocuk ve aileleri muhteşem bir akşam yaşadı. Sahnelenen oyunla çocuklar ve aileler zevkli anlar geçirdi.

 

1961’DEN BU YANA KUTLANIYOR

Oyun öncesi günün anlam ve önemine binaen Genel Sanat Yönetmeni Fatih Sevdi bir konuşma yaptı. Dünya Tiyatrolar Günü’nün 1961 yılından bu yana kutlandığını ve bir gelenek haline geldiğini belirten Sevdi, “Bu günde Uluslararası bir bildiri hazırlanır. Bunun yanı sıra ulusal bildiriler de hazırlanır. Bu yılki bildiriyi Zehra İpşiroğlu yazdı. Kendisi tiyatro camiası içerisinde hepimizin hocası sayılabilecek bir dramatürdür” dedi.

 

SEVDİ “BUGÜNÜ ÇOCUKLAR VE AİLELER TANISIN İSTEDİK”

Sevdi “Bugün biz 27 Mart’ı ailelerle beraber uykudan önce tiyatro etkinliğimizle, seyircimizi karşıladık. Çocuk seyircimizle ve onların aileleriyle beraber Dünya Tiyatro Gününü kutluyoruz. Bu sene böyle bir değişiklik olsun istedim. Bütün tiyatrolar genellikle yetişkin oyunlarını sahneler, bizim Güzel ile Çirkin’in masalı ise hem yetişkinlere hem de çocuklara hitap eden bir oyun. İstedik ki, bugünü hem çocuklar ve aileler tanısın istedik” dedi.

 

GELECEĞİN BÜYÜKLERİNE TİYATRO ANLATILDI

Sevdi “Biz 27 Mart’ı sadece tek bir gün olarak kutlamadık. Tiyatro olarak bütün bir haftaya yaymaya özen gösterdik. Bu süreç içerisinde ilkokullara, ortaokullara ve liselere söyleşilere gittik. Tiyatro sanatını anlatıyoruz. Oyunculuk mesleğine yönelik söyleşiler yapıyoruz. Öğrencileri ve geleceğin büyüklerini tiyatro sanatıyla ilgili bilgilendiriyoruz” dedi.

 

 

“27 MART DÜNYA TİYATROLAR GÜNÜ BİLDİRİSİ”

‘Onların’ peşindeyim. Klişe üretmeyenlerin, boş laf söylemeyenlerin, sahneyi bir ego gösterisine dönüştürmeyenlerin, sulu espriler ya da ucuz etkilerle izleyiciyi tavlamayanların, yaşamdan kaçmayanların, zamanımızı çalmayanların, baştakilere yaranmak için kırk takla atmayanların peşindeyim. Beni güldüren, ağlatan, şaşırtan, yadırgatan, düşündüren, ezberimi bozan, belki de bir an durup kendime döndüren tiyatro ustalarının peşindeyim. 

Neden sahnedeler, ne yapıyorlar, ne söylemek istiyorlar? Ve işte şimdi, şu an onlarla aramda nasıl bir iletişim kuruluyor, nasıl bir enerji akıyor, ne hissediyorum? ‘Onları’ yakalayamazsam, tiyatroda sıkıntıdan patlayabilirim, uyuyup kalabilirim, benim burada işim ne diye kendime kızabilirim... Her şeyin ucuz bir tüketime dönüştüğü bir ortamda hiç de kolay değil onları yakalamak. Tıpkı iyi bir roman okumanın, iyi bir film izlemenin de kolay olmadığı gibi. 

Şimdi bir oyun izleyeceğiz... Ne hissedeceğiz, ne düşüneceğiz? Acaba hüzünlenecek miyiz yoksa gülecek miyiz? Hoşumuza gidecek mi izlediklerimiz, yoksa anlamsız mı gelecek, neden? Kafamızdaki duvarları yıkacak mı, bize yeni bir güç, yeni bir umut verecek mi? Oyunun sonunda bütün bunları bizlere yaşatan tiyatrocuları büyük bir heyecan ve sevgiyle gönülden alkışlayabilecek miyiz? 

Şimdi söz izleyicide.