Büyükşehir’den mama ve Glutensiz gıda yardımı

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi kendileri için hayati önem gösteren Glutensiz gıdaları almakta zorlanan Çölyak hastalarının ve mama ihtiyacını karşılayamayan vatandaşların imdadına koşuyor. Bu kapsamda 2006 yılından itibaren sürdürülen hizmet ile bugüne kadar 392 ihtiyaç sahibine 415 bin 138 TL değerinde mama ve Glutensiz gıda yardımında bulunuldu.

 

2013 YILININ İLK ALTI AYINDA 80 KİŞİ

Büyükşehir Belediyesi Sağlık ve Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı tarafından gerçekleştirilen mama ve glutensiz gıda yardımları 2006 yılından itibaren yürütülüyor. Sağlık giderleri sosyal güvenceleri tarafından karşılanmayan ve sağlık giderlerini ödeyemeyecek olan ihtiyaç sahiplerine yapılan yardım 2006 yılında 4 kişiye ulaşırken bu sayı 2013 yılının ilk altı ayı 80 kişiyi buldu.

 

DİĞER GIDALARDAN PAHALI

Buğday içerisinde yer alan ve un öz değerlerini en fazla içeren protein grubu olan Gluteni, Çölyak hastalarının tüketmemesi gerekiyor. Kullanımının sınırlı veya kontrollü olması gerekliliği Çölyak hastalığının bu protein grubuna karşı hassasiyetinden kaynaklanıyor. Fakat glutensiz gıdalar normal gıdalara göre daha yüksek fiyata sahip olduğu için vatandaş bunu karşılayamayabiliyor. Bu yüzden Büyükşehir belediyesi ihtiyaç sahiplerine mama ve glutensiz gıda yardımında bulunuyor.

NASIL BİR HASTALIK

Gluten enteropatisi olarak ta bilinen Çölyak hastalığı bağırsaklarda besin maddelerinin sindiriminin ve emiliminin bozulmasına yol açan bir hastalık. Çölyak hastalığı olan insanlar buğday, arpa, çavdar ve bir dereceye kadar da yulafta da bulunan bir protein olan ‘gluten'e karşı hassasiyet gösteriyorlar. Bu kişiler gluten içeren gıdalarla beslendiklerinde ince bağırsakların iç yüzeyini örten hücrelerden oluşmuş olan ve mukoza diye adlandırılan kısımda meydana gelen immunolojik reaksiyonlar sonucunda bu bölgede bulunan emici hücrelerde harabiyet oluşuyor. (İmmunolojik reaksiyon = Vücudun bağışıklık sistemi tarafından oluşturulan bir tür iltihabi reaksiyon).

GLUTENSİZ DİYET

Oluşan bu harabiyet sonrasında vücut için gerekli olan besin maddelerinin sindirimi ve emilimi bozulacağından, ishal ve zamanla vücutta bu maddelerin eksikliği başlar. Bu nedenle Çölyak hastalığı emilim bozukluğu ile giden bağırsak hastalıkları arasında sınıflandırılır. Çölyak hastalığı olan insanlar glutensiz diyetle beslendiklerinde bağırsaklarında oluşan harabiyet düzelir, ancak tekrar glutenli gıdaları tüketmeye başlamaları halinde hastalığın bulguları yeniden ortaya çıkar.

GENETİK BİR HASTALIK

Çölyak hastalığı genetik bir hastalıktır, bu hastalığın oluşmasına yol açan genler aile içinde geçiş gösterebilir. Çölyak hastalarının yüzde on kadarında ailede çölyak hastalığı olan başka bireyler bulunur. Cerrahi girişimler, hamilelik, doğum yapma, bazı viral enfeksiyonlar ve şiddetli ruhi sıkıntılar hastalığın ortaya çıkmasına sebep olabilir. Zencilerde ve Asya kökenlilerde daha nadir görülür. Her yaşta ortaya çıkabilmesine rağmen 8-12 aylık çocuklarda ve 30-40 yaş aralığında daha sık görülmekte.