HOBİSİ ONU İŞ KADINI YAPTI

Gölcüklü Türk kadın girişimci Figen Çakır, ilk kez  gerçek gümüş içeren örgü ipliği üretimi ile Çin ve Hindistanlı dünya devi firmalara  kafa tutuyor.

Figen Çakır’ın 1999 depremi sonrası rehabilitasyon için başladığı örgü örme hobisinden üç kıtaya ihracat yapan şirketi Figgi Yarns doğdu. Tamamen gerçek Türk pamukları kullanılarak üretilen örgü iplikleri yerel pamuk cinsleri seçilerek yine yerel aile atölyelerinde son halini alıyor. Dünyada ilk kez Türkiye’de üretilen gerçek gümüş içerikli örgü ipliği ile Figgi Yarns dünya devlerine karşı farkını ortaya koyuyor.

GİRİŞİMCİ RUHUN ÖYKÜSÜ

Kuruluşu filmlere konu olabilecek bir hikayeye dayanan Figgi Yarns ve sahibi Figen Çakır, Türkiye’nin kaliteli pamuk üretebildiği halde pamuk ipliğini ithal etmesine içerleyerek çalışmalarına başlayan girişimci bir ruhun hikayesini oluşturuyor. Dünya devi Çin ve Hindistan firmalarına kafa tutan Figgi Yarns’ın kuruluş öyküsü 1999 Gölcük depremine kadar uzanıyor. Eşinin görevi sebebiyle deprem sırasında Gölcük’te bulunan Figen Çakır, Türkiye tarihinin en büyük deprem felaketi sonrası psikolojisini düzeltmek üzere İngiltere’deki ailesinin yanına gidiyor. Burada rehabilite amaçlı örgü örmeye başlayan Çakır, Türkiye’ye döndüğünde yerli pamuk ipliği bulamadığında aklına bu ipliği üretmek geliyor.

ÜÇ KITAYA İHRACAT

Amatör bir ruhla fizibilite çalışmalarının tamamlanmasının ardından kurulan Figgi Yarns, tamamen yerli ve kaliteli Türk pamuğunun dünyaya tanıtılması için doğuyor. Firma kuruluşunun ilk yılında Kanada, Yunanistan, İngiltere ve Tayvan’a ihracat yapar duruma geldi.  Ege, Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi pamuklarını yerel aile atölyeleri kullanılarak pamuk ipliği haline getiren şirket, böylelikle yerel işletme ve işletmecileri de koruyan bir misyon üstleniyor. Figgi Yarns, üretimlerini Bursa ve Antep’te bulunan yerel ailelere ait atölyelerde gerçekleştiriyor. Bursa’daki iplik atölyelerinde Ege ve Adana bölgesi pamukları iplik haline getiriliyor; Antep’te ise sadece Antep bölgesine özel bir pamuk cinsinden üretim gerçekleşiyor.

DÜNYADA BİR İLK

Figgi Yarns farkını innovasyonla ortaya koyabileceğini düşünerek o yönde çalışmalarına devam ediyor. Sadece Gaziantep bölgesinde yetiştirilen bir tür pamuktan oluşturulan örgü ipliği, şirketin en son yeniliği. Tamamen ipeksi dokunuşla diğer tüm pamuk ipliklerinden üstün olan bu iplik tüm dünyaya Figgni Yarns aracılığı ile ulaşıyor. Bir diğer innovatif ürün ise dünyada ilk kez Türkiye’de üretilen gerçek gümüş entegre edilmiş pamuk ipliği. Bu iplik Amerika’da taklit edilmeye çalışılsa da orijinal yapısı ile sadece Figgi Yarns ürün portföyünde bulunmakta.

YUNANLI KADINLARIN İLGİSİ

Figgi Yarns’ın sahibi ve kurucusu Figen Çakır,  özellikle Yunanistan siparişlerinde inanılmaz bir artış olduğunu belirtiyor. Çakır: ‘’ Ekonomik kriz sonrası Yunanlı ev kadınları ajanslar aracılığı ile evlerinde örgü örerek para kazanıyorlar. Bu yüzden geriden geldikleri halde siparişlerde lider duruma geçtiler’’ diye konuştu. Amacının öncelikle Türk Pamuğu’nun kalitesini dünyaya ispatlamak olduğunu belirten Çakır, ihracat yaptıkları ülkeler arttıkça Türk pamuk ipliklerinin meraklıları tarafından moda haline geleceğini söylüyor.

Kanadalıların her renk örgü ipliğini sevdiğini, Tayvan’da sadece parlak renklerin tercih edildiğini belirtiyor. İngiltere’de hiç yeşil renk satılmazken Yunanlıların pastel renkleri tercih ettiğini söyleyen Çakır; Ülkelerden gelen siparişlere göre ülkelerin tarzlarının da belirlenebildiğini açıklıyor.

Pamuk ipliğini Çin ve Hindistan gibi ülkelerden ithal eden Türkiye’de üretim yaparak dünya devleriyle yarışan Figgi Yarns, yüzde yüz Türk emeği ve Türk pamuğundan yapılmış örgü ipliklerini tüm dünyaya pazarlamayı hedefliyor.


KADIN GİRİŞİMCİ SEÇİLDİ

 

Figen Çakır, gelişen ülkelerin kadın girişimcilerini destekleyen İsviçreli Trestle Group Foundation tarafından 2013 yılı Türkiye'yi temsilen seçilmiş ve PepsiCo firması ile program ortaklığı yapılmıştır. PepsiCo uzmanlarından oluşan gönüllü bir ekip Figen Çakır'a şirketini yapılandırmak için strateji, pazarlama, reklam, danışmanlık şeklinde yoğun bir destek verilmiştir. Bu altı aylık çalışmayı sunmak üzere 18 Eylül'de Zürih'de dünyanın dört köşesinden iş dünyasının önde gelen 180 ismin katıldığı bir sunum gecesinde Figen Çakır ve programı tanıtılacaktır. Gecenin sunuculuğunu  ünlü İngiliz haberci Katie Ledger yapacak.