“KÖRFEZ KİRLİ,ÖNLEM ŞART“

Körfez’in sanayileşme, evsel ve tarımsal atıklarla kirlendiğini vurgulayan Kaplan, Körfez’deki kirliliğin üçte birinin Dilderesi’nden kaynaklandığını söyledi.

CHP il binasında yaptığı basın toplantısında, Körfez’i havadan incelediğini söyleyen Milletvekili Kaplan, gazeteci Levent Altun’un havadan çekmiş olduğu fotoğrafları da basın mensuplarına göstererek Körfez’deki kirliliğin boyutlarını anlattı.

1 milyon 750 bin nüfusa sahip Kocaeli’nde 100 kilometrelik kıyı şeridinde her 2 kilometrede bir liman ve iskele bulunduğuna dikkat çeken Kaplan, “Her liman yapıldığında dolgu yapılıyor. Eko sistem bozuluyor, denizdeki balık türleri ölüyor, deniz kirleniyor. Fotoğraflarda görmüş olduğunuz renk değişimleri, ALG adı verilen tek hücreli canlılardan kaynaklanıyor. Bu canlılar da sıcaklık ve iklim değişikliğinin yanı sıra denizdeki oksijenin azalmasıyla su üstüne çıkıyorlar. Denizdeki oksijen yetersizliğinin sebebi de bölgedeki denetimsiz ve çarpık sanayileşme, evsel ve tarımsal atıklar” dedi.


Dilderesi’nin payı büyük


Körfez’in kirlenmesinde Dilderesi’nin büyük payı olduğunu ifade eden Kaplan, “Bunu sadece ben söylemiyorum. AKP’li Bursa Büyükşehir belediye başkanı da 2012’de söylemişti. Ne yazık ki Kocaeli büyükşehir belediye başkanı ise mavi bayrakla ve denize girerek halkı kandırıyor. Mavi ve kırmızı bayrak önemli değil, Körfez kirli önlem almalıyız” dedi.

Bu konuda Kocaeli Üniversitesi yetkililerine de seslenen Kaplan, “Denizden çıkan midyenin satılması bile yasakken, üniversite halk sağlığı adına bunu araştırmalıdır” dedi.

Toplantıda basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Kaplan, “ Bunu siyaset olsun diye gündeme getirmiyorum diyen Kaplan, “önlemini alırsak ancak 20 yıl sonra bahçede kullanılabilir su elde edilir” dedi. Denizin temiz olduğu konusunda Karaosmanoğlu ile aynı fikirde olmadığını söyleyen Kaplan, “ verilerde bir değişiklik yok ama birçok bölge Mavi Bayrak aldı. Mavi Bayrağı veren bir şirkettir. Kocaeli de Mavi Bayrak kazanması parametrelerin düzelmesinde kaynaklanmadı. 2012 Ağustos ayından önce 100 mililitre suda 100 koliform sayısının altında olan denizlere Mavi Bayrak veriliyordu.  2012 Ağustos ayıdan sonra ise bu sayı 250 koliform olunca Mavi Bayrak verilmeye başlandı” dedi. Bu denizler bizim diyen Kaplan, “ gelecekte çocuklarımıza bırakacağımız bu mirasa sahip çıkmak zorundayız “ diye konuştu. 


Taşeronlaşma  konusundan kaçıyorlar


Bir basın mensubunun sorusu üzerine, geçtiğimiz günlerde Kocaeli Milletvekili Haydar Akar ile birlikte TBMM’ye verdikleri ‘taşeronlaşma’ ile ilgili kanun teklifi hakkında da açıklama yapan Kaplan, “Maden işkolunda taşeronlaşma olmasın diye meclise getirdik. Görüşülmesini kabul ettiler ancak başbakan sıcak bakmadığı için birkaç gündür kaçıyorlar” dedi.