GELENEK VE TEKNOLOJİ BİRARADA “ GÖLCÜK TERSANESİ“

Program brifing sunumu ile başladı. Burada basın mensuplarıyla bir araya gelen Gölcük Tersanesi Komutanı Tuğamiral Mehmet Şevki Şekerefeli konuşma yaptı. Tuğamiral Şekerefeli "Davetimize icabet ederek bizlere tersanemizi tanıtma imkanı sağladığınız için çok teşekkür ediyorum. Halkımız ödediği vergilerle neler yaptığımızı görmüş olmaları bizim en büyük sevincimiz. " dedi. Tuğamiral Şekerefeli daha sonra Tersane hakkında bilgi verdi. "Tersanemiz birinci dünya savaşı sırasında Almanya'dan alınan TCG Yavuz zırhlısının aldığı mayın yarasının onarımı için havuzlanması gerekmekteydi.Büyük Önder Atatürk'ün verdiği 'Yavuz Onarılsın'direktifi üzerine Gölcük Tersanesi Komutanlığının temelini oluşturan 25 bin tonluk yüzer havuzun inşasına 1924 yılında başlanmış ve havuzun ilk bloğu 11 Ekim 1926 tarihinde dönemin Genel kurmay Başkanı Mareşal Fevzi Çakmak'ın katıldığı törenle denize indirilmiştir. 1928 Yılında yeni kurulan Cumhuriyet'in tüm sıkıntıları ve fakirliğe rağmen Atatürk'in işaret ettiği doğrultuda Gölcük'te gerçek bir tersanenin kurulması için harekete geçilmiş, bu kapsamda bugünün modern donanma Kenti Gölcük'ün de temelleri atılmıştır" dedi.  TERSANE KOMUTANLIĞININ YERLEŞİMİ 17 bin metrekaresi kapalı alan olmak üzere 312 bin metrekarelik arazi üzderinde faaliyet gösteren Tersane Komutanlığının kara sınırı 1.600 metre, deniz sınırı 2 bin 800 metredir. Görevi Ceniz Kuvvetleri unsurlarının teknik ve meteryal yönünden harbe hazırlığının en üst seviyede idame ettirilmesine yardımcı olmak maksadıyla, tahsisli kaynakların ektik kullanılarak gemilerin onarım ve modernizasyonunu yapmak, modern gemiler inşa etmektir. İMKAN VE KABİLİYETLER 870 tezgah kapasiteli makina parkı, 23 adet fabrika ve 19 atölye, 3 adet yüzer havuz, 9 adet iskele, 6 açık hava kreyni, 5 mobil ve 2 yüzer kreyn, 8 çekici vasıta, 17 bin 500 ton/ yıl sac işleme kapasitesi, bin 500 tonluk gemi inşa kızağı, 330 bin adam / gün yıllık ortalama net iş gücü kapasitesi elektronik ve mekanik kalibrasyon laboratuvarları, fizik ve kimya labuvatuarı, pervaneden ve benzeri özel malzemelerden diğer muhtelif malzemelere kadar her türlü parçanın dökümü ve malzeme spektrial analizi, Bin ton / yıl kapasiteli boya üretim fabrikası, 3 set/yıl kapasiteli denizaltı batarya fabrikası, can salı bakım ve test atölyesi, tüm test ve dolum atölyesi, Deniz Kuvvetleri komutanlığı koordinesinde dost ve müttefik ülke gemilerine Overholden havuzlamaya, küçük/büyük çaplı onarımlardan modernizasyonlara kadar farklı hizmetler, Tüm planlama ve analizlerin yapılabildiği teknik yönetim bilgi sistemi. Su altı onarım timi.  YENİ TİP DENİZALTI PROJESİ 2014 SONUNDA BAŞLAYACAK

Gölcük Askeri Tersanesi tanıtım turunda, Tersanesi Komutanı Tuğamiral Mehmet Şevki Şekerefeli ve Deniz Sube Müdürü Binbaşı Sinan Akgün tarafından önce basın mensuplarına brifing verildi. Türkiye'de ilk Alman teknolojisi ile Ay sınıfı denizaltılar inşa edilen Gölcük Tersanesi'nde, Denizaltı İnşa A Blok bölümünde denizaltı inşa faliyetleri hakkında bilgi veren Tuğamiral Mehmet Şevki Şekerefeli yeni denizaltı inşa programı ile ilgili şunları söyledi: "2014 ile 2024 yılları arasında Alman HDW firması ile yeni tip 6 adet denizaltı projesi başlayacak. Bu yeni yapılacak denizaltıların Gölcük'te daha önce inşa ettiğimiz 11 adet denizaltıdan en büyük özelliği havadan bağımsız tahrik sistemi bulunan yani yakıt hücresi kullanılarak enerjisini hidrojen ve sıvı oksijen tanklarından elde ederek su altında daha uzun süre kalmasını sağlıyor. Normalde denizaltılara baktığımızda bataryalarını şarj etmeleri lazım. Şnorkel ile egzozunu dışarı atıp oksijeni alarak şarj edebiliyor. Yeni tip denizaltılar bu sistem olmasına rağmen ihtiyaç duymadan 15 gün boyunca sualtında seyir yapabilecek. Denizaltı inşasında 20 şer metrelik 5 ayrı blok içeresindeki donanımları yerleştirildikten sonra birleştirilmesinden oluşuyor. 6 adet denizaltı projemiz ilk proje başladıktan sonra birer yıl farkla denizaltılar inşa edilip teslimatı yapılacak. Test bloğunun üretimini Mayıs ayında tamamladık. Kalite kontrol kısmının büyük bir bölümü de bitti. 2014 ve 2024 yılları arasında yapılacak 6 adet yeni tip denizaltıların ardından aynı alt yapı kullanılarak milli denizaltı projemizi yapmayı hedefliyoruz."

11 ADET DENİZALTIYI ÜLKEMİZE TESLİM ETTİK Tuğamiral Şekerefeli turda basın çalışanları ile birlikte Buhar Kuvvet Santrali (Anı binası) Binasını gezdi. Buradaki eserler hakkında bilgi verildi. Basın mensupları daha sonra deniz altı inşa Bloklarından A Bloğunu gezdi. Tuğamiral Şekerefeli denizaltı inşası hakkında bilgi verdi. " Dünyada deniz altı inşası yapabilen 16 ülke arasında bulunuyoruz. En büyük özelliğimiz bu. Bugüne kadar 11 adet denizaltıyı ülkemize teslim ettik. Şimdi yeni bir projeye başladık. 2024 yılından sonra  tamamen herşeyi kendimizin ürettiği denizaltılar olacak. Bundan sonraki hedefimiz milli denizaltı dizaynını yapmak. Ülkemiz açısından Deniz sınırları ve deniz Kuvvetleri her zaman önem arz ediyor"