KESER"İNTİHAR VAKALARININ SAYISI ARTTI!"

TEMAD'ın düzenlediği MOBBİNG seminerine TEMAD Başkanı Ahmet Keser ile diğer il ve şube başkanları katılırken konuşmacı olarak Emekli Astsubay ve Gazeteci yazar Selçuk İçer, TEMAD Hukuk Komisyonu Başkanı Mehmet Erkan Akkuş, TEMAD Gölcük Hukuk Danışmanı Avukat Hüseyin Yılmaz ve Uzman Doktor Erkan Erzincanlı katıldı. TEMAD Gölcük Başkanı Bekir Tülü ve yönetiminin ev sahipliğinde gerçekleşen seminere ilgi yoğun oldu. Geniş katılımlı panelde paylaşılan veriler, intihar vakalarının şehit sayısından fazla olduğu gerçeğini ortaya koyarken, hazırlanan sonuç bildirgesinde, askerin, çalışanların ve öğrencileri önce insan olduğu gerçeğinin göz önünde bulundurulması gerektiği ifade edildi.
İNTİHAR EDENLERİN SAYISI ARTTI
TEMAD Genel Başkanı Ahmet Keser de, intiharların sadece istatistik olarak görülemeyeceğini, nedenlerinin de mutlaka araştırılması gerektiğini söyledi. TSK'da intihar eden asker sayısının Güneydoğu'da şehit verdiğimiz asker sayısından fazla olduğuna dikkat çeken Keser, “Bu askerler de birinin evladı. Daha fazla gözyaşı dökülmesin. Soruna samimiyet ile yaklaşmak ve bu çerçevede çözüm yolu geliştirmek zorundayız. TSK'nın bugünkü yapısını gözden geçirerek, askerleri intihardan vazgeçirmek için sistem üzerinde gerekli değişiklikleri yapmalıyız. Son 10 yılda Güneydoğu'da verdiğimiz şehit sayısından daha fazla intihar var. Birde buna cinnet eklendi. Arkadaşlarını öldüren ve intihar eden askerlerimiz var”dedi.
MOBİBNG'İN İSİM ANLAMINI BİLMİYORUZ
MOBBİNG'in sim anlamını bilmediğimizin altını çizen Keser “MOBBİNG'in isim anlamını bilmiyoruz. Türkiye'de isim karşılığı yok. Ama iş yerinde taciz, hakaret. Ülkemizde en çok TSK'da Sağlıkta, Emniyet teşkilatında Milli eğitimde ve üniversitede karşılaşıyoruz. İş yerlerinde de yapılıyor. Üniversite öğrencilerinde alkol kullanımı arttı. Sigara kullanımı oldukça yüksek, Uyuşturucu rakamları korkunç. Adaletsizliğe karşı dik durmalıyız. Hiç kimsenin rütbesine bakmadan ayrım yapmadan kim mağdursa kapımız sonuna kadar açık. Böyle bir seminere ev sahipliği yapan Gölcük şubemize teşekkür ediyorum”dedi.
MOBBİNG VE İNTİHAR VAKALARI SEMPOZYUMU SONUÇ BİLDİRGESİ
Mobing kısaca, herhangi bir işyerinde çalışanların sistematik olarak taciz edilmeleri, rahatsız edici psikolojik baskı, şiddet ve benzeri davranışlarla karşılaşmaları anlamına gelmektedir. Özellikle hiyerarşik yapılanmış gruplarda ve kontrolün zayıf olduğu örgütlerde, gücü elinde bulunduran kişi, kişiler ya da gurup veya grupların, diğerlerine yıldırma ve benzeri amaçlarla uzun süreli sistematik baskı uygulamasıdır.
Bu bağlamda TSK'da amire ve üste disiplini tesis etme adına verilen bir takım yasal yetkilerin, kişisel ihtiras, husumet ve benzeri nedenlerle mobbing'e dönüşebilmesi, ne yazık ki, oldukça sık karşılaşılan bir durumdur. 
İş yerlerinde i lider personelin büyük bir kısmı, meslek hayatının bir döneminde mobbinge maruz kaldığını beyan etmektedir. Bu da,işyerinde lider personelin dörtte üçünü çalışan oluşturduğu göz önüne alındığında; hemen her kes hayatının bir döneminde mobbinge maruz kaldığı anlamına gelmektedir. Bu çok vahim bir durumdur.
TSK'da son 10 yıl içerisinde intihar sayısı, şehit sayısını geçmiştir. “Son 10 yılda teröre verilen şehit sayısı 818'dir. Rapor edilen bilgilere göre, aynı süre içerisinde kışlalarda 934 asker intihar etmiştir. Yine son 2,5 yıl içerisinde 29 assubay intihar etmiştir. Asker intiharları, 2012 rakamlarına göre sivillerden 2,5 kat fazladır. 2012 Yılından beri resmi rakam açıklanmamaktadır.
Mobing mağduru kişilerin % 42'si hakaretten, %30'u dayaktan, %28'i orantısız cezalardan, %24'ü sağlık hizmeti alamamaktan, %14'ü aşırı fiziksel aktiviteye zorlanmaktan, %14'ü tehdit edilmekten, %7'si rütbeli personelin şahsi işlerine koşturulmaktan, %7'si uykusuz bırakılmaktan şikâyetçidir. 
Çalışanların önce insan olduğu göz önünde bulundurularak mobbingin önlenmesi ve mobbingin neden olduğu intiharların tamamen ortadan kaldırılması için acilen önemler alınmalı.