ATEŞ VE CAMIN BULUŞMASI

Kocaeli Üniversitesi, Gölcük Belediyesi ve Gölcük Kent Konseyi ‘nin birlikte yürüttüğü Gölcük Vizyon 2023 ‘V. Uluslararası Seramik Sempozyumu’ kapsamında ‘Raku Pişirimi’ yapıldı.

Değirmendere Amfi Tiyatro’da düzenlenen raku pişirimi, Kocaeli Üniversitesi Değirmendere Ali Özbay Meslek Yüksek Okulu (MYO) Öğr. Gör. M. Cem Güçlüer, Damietta University Ceramic Department Mohamed El Abd, Mersin Üniversitesi Takı Teknolojisi ve Tasarımı Yüksekokulu Öğr. Gör. Serkan Gönenç tarafından gerçekleştirildi. Raku pişirimine Kocaeli Üniversitesi Değirmendere Ali Özbay Meslek Yüksek Okulu (MYO) Müdür Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Nermin Demirkol, Gölcük Kent Konseyi Genel Sekreteri Fatih Bayram, davetli sanatçılar, MYO öğrencileri ve vatandaşlar katıldı.

Kocaeli Üniversitesi Değirmendere Ali Özbay Meslek Yüksek Okulu (MYO) Öğr. Gör. M. Cem Güçlüer, raku pişirme sürecini şöyle anlattı: ‘Fırınımızı kurduk, seramikleri içine yerleştirdik, ateşledik, aşağı yukarı 1,5 saat sonra yaptığımız seramikleri aldık. İçerisi 1050 °C gibi bir sıcaklığa ulaştıktan sonra kapakları açıp seramikleri kazandaki talaşın içerisine attık. Talaşın sıcaktan dolayı alev almasını ve içerideki oluşan yanmayı boğduk. Kapakla kapattıktan sonra alevi engelledik. İçerideki oksijen bitip, karbon ortaya çıkınca,  içerisi dumanlandı, bu dumanla içerideki karbonla işleri boğduk. Seramikler havadaki karbonu bünyelerine alıp karardı ve yüzeydeki raku sırlarının özelliği gereği metalik bir hal aldı. Böylece seramik eserleri de ortaya çıktı.

Mersin Üniversitesi Takı Teknolojisi ve Tasarımı Yüksekokulu Öğr. Gör. Serkan Gönenç, raku etkinliği, Uzakdoğu’da özellikle Japonya’da doğmuş ve bütün Dünya’ya yayılmış bir tekniktir bilgisini verdi. Öğr. Gör. Serkan Gönenç,  raku pişirme sürecine kısaca şöyle değindi: Seramik bisküvisi yapılmış işleri fırının içerisinde özel raku sırlarıyla kapladık.1050 °C ısıya ulaştığında fırının kapağını açıp, sır camsılaştığı zaman seramikleri bir maşa yardımıyla talaş içerisine dumana boğarak, redüksiyona uğrattık. Öğr. Gör. Serkan Gönenç, Raku tekniğinin diğer yöntemlerden farkı; Normal koşullarda yükselten ortamda bir sırlama yaptığımız zaman sizi en az 8-10 saat onun yükselmesi daha sonrası soğuması yani nerdeyse 24 ile 48 saat arasında zahmetli ve sıkıntılı bir süreç bekler. Fakat rakuda sonuç öyle değil. Rakuda seramiği fırınladığımız zaman bir buçuk iki saat içerisinde, sonucu kısa sürede görmüş oluyor ve görsel anlamda etkileyici bir teknik diyebilirim. Öğr. Gör. Gönenç, ayrıca raku tekniğinde kendisini etkileyen sahnenin metal tadında yüzeyler ve sürpriz renk geçişleri olduğunu belirtti.

Damietta University Ceramic Department Mohamed El Abd, raku tekniğiyle ortaya çıkan, renkleri ve üzerindeki dokuyu beğendiğini ifade etti. Mohamed El Abd, Rakunun yapılma işleminin daha aktif olmasının kendisini heyecanlandırdığını vurgulayarak, ‘Rakuda tüm mesele duman çıkması ve objenin dumana boğulmasıdır’ dedi. El Abd, son olarak raku etkinliğinde bulunmaktan dolayı mutlu olduğu mesajını verdi.