GÜVENLİ YOL ÇALIŞTAYI YAPILDI
Çalıştay Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Doç. Dr. Tahir Büyükakın, Genel Sekreter Yardımcısı Gökmen Mengüç, Ulaşım Daire Başkanı Mustafa Altay, Kocaeli İl Emniyet Müdürlüğü Trafik Denetleme Şube Müdürü Enver Karaca, İl Jandarma Komutanlığı yetkilileri, akademisyenler ve Ulaşım Daire Başkanlığı teknik personelinin katılımıyla gerçekleştirildi.
ÖLÇEMEDİĞİMİZ ŞEYİ İYİLEŞTİRME ŞANSIMIZ YOKTUR
Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Doç. Dr. Tahir Büyükakınn tarafından çalıştayın açılış konuşması yapıldı. ‘’Ölçemediğimiz şeyi iyileştirme şansımız yoktur’’ diyen Genel Sekreter Büyükakın, bu projeyle ilimizdeki ölümlü ve yaralamalı trafik kazalarının nerelerde olduğuna ilişkin ölçüm ve analiz yapılabileceğini belirtti. Kocaeli Güvenli Yol Projesi ile elde edilen istatistiksel verileri paylaşan Doç. Dr. Büyükakın, 2013 yılında ilimizde 3 bin 259 ölümlü ve yaralanmalı, 2014 yılındaysa 3 bin 432 ölümlü ve yaralanmalı trafik kazası yaşandığını açıkladı.
KURUMLARLA UYUM İÇİRİSİNDE ÇALIŞIYORUZ
Kocaeli’nde en çok kaza olan noktalardaki sorunları tespit ederek, gerekli tedbirlerin alınması ve kamuoyunu bu konuda bilinçlendirerek ölümlü ve yaralamalı kazaların azaltılabileceğini ifade eden Genel Sekreter Büyükakın, çalıştaya katılan akademisyenlere, Emniyet ve jandarma yetkililerine teşekkür etti. Tüm kurumlarla uyum içerisinde çalıştıklarının altını çizdi.
VERİLER SİSTEME GİRİLİYOR
Kocaeli il sınırları içerisinde her geçen yıl artan trafik kazalarının araştırılması ve özellikle 2013 ve 2014 yılları içerisinde gerçekleşen trafik kazalarının, ilgili kurumlarca düzenlenen Trafik Kaza Tutanakları üzerinden sayısal ortama aktarılması, coğrafi bilgi sistem yapısı içerisinde mekânsal ve istatistiksel analizlerinin yapılması sonucunda yapılan fiziksel düzenlemelerin sonuçlarının değerlendirilmesini amaçlayan proje ile istatistiksel veriler Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından oluşturulan Bulut Veri Tabanı Sistemi’ne girildi. Verilerin sayısal ortama aktarılmasının sürekliliğini sağlamak amacıyla Kocaeli Valiliği ve Kocaeli Büyükşehir Belediyesi arasında protokol imzalandı ve ilgili birimlere 12 adet bilgisayar temin edildi.
SONUÇLAR ANALİZ EDİLECEK
Proje sürecinde Kocaeli ilinin 12 ilçesinde son 2 yılda gerçekleşmiş olan ölümlü ve yaralanmalı trafik kaza verilerinden çıkarılan analiz sonuçları ve uluslararası trafik güvenliği uygulamaları da incelenerek trafik kazalarının yoğun yaşandığı yerler tespit edilecek ve tespit edilen bu noktalarda yapılması gereken düzenlemeler belirlenecek, çalışma alanı sınırları içerisindeki trafik kazalarında yaşanan ölüm ve yaralanmaların en aza indirilmesine katkı sağlanacak.
MARKA DESTEK VERDİ
Doğu Marmara Kalkınma Ajansı’na (MARKA) yapılan başvuru sonrasında “Mali Destek” programı kapsamında “Doğrudan Faaliyet Desteği” alınmasına hak kazanıldı. Alınan maddi destekle ilgili teknik personelin, yurt içi ve yurt dışında trafik güvenliği yazılımı ve uygulaması, güvenli ulaşım planlaması konularında uzmanlardan eğitim alması sağlandı.
KARA NOKTALAR BULUNDU
Sayısal ortama aktarılan kaza verileri üzerinde yapılan tespit ve tahminler ile kaza yerlerinin en çok yoğunlaştığı (Kara Nokta) alanlar bulundu ve bu noktalarda gerçekleşen kazaların diyagramları oluşturuldu. Kara nokta olarak tespit edilen yerlerde kaza diyagramları, kaza tutanakları, kaza sebep ve sonuçları gibi detaylar incelenerek belirlenen kara noktalarda çözümler üretilerek yaşanan ölüm ve yaralanmaların azaltılması hedefleniyor.
AKADEMİSYENLERDEN SUNUM
Çalıştayda İl Emniyet Müdürlüğü Trafik Denetleme Şube Müdürü Enver Karaca tarafından trafik kazalarının nedenleri ve önleme çalışmalarıyla ilgili bir sunum gerçekleştirildi. Sakarya Üniversitesinden Doç. Dr. Hakan Güler tarafından trafik güvenliği, Doğu Akdeniz Üniversitesinden Prof. Dr. Mehmet Metin Kunt tarafından Kuzey Kıbrıs Yol Güvenliği Projesi ile ilgili sunumlar yapıldı. Unıversıty of Aachen Eugen Dıner, Dr. Michael Baıer, Adem Aslan, şehir plancısı İnş. Tekn. Nur Melike Postalcıoğlu ve Ayşegül Erikci tarafından da sunumlar gerçekleştirildi.