1 EKMEĞİN MALİYETİ 90 KRŞ.
“Ekmek fiyatı normal, kazancımız da helal”
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik’in, ekmek fiyatıyla ilgili söyledikleri, Türkiye’de tartışılmaya başlandı. Valiliğin 1.25 TL olan ekmek fiyatını onaylamayacağı yönündeki açıklamalarına cevap veren Kocaeli Fırıncılar Odası Başkanı Ali Sarı, “Zamla gündeme gelmek istemiyoruz. Mis kokulu ekmeği üreten sektörün temsilcileriyiz. Kocaeli’deki ekmek fiyatlarıyla ilgili açıklama gereği duyduk. Ekmeğe, aradan geçen 26 ay sonra, yüzde 25 zam yaptık. Her tarife arasında 2-3 yıl geçiyor. Fırıncılar olarak enflasyon oranında zam almaya razıyız. Son haddimize kadar bekliyoruz, zam yapmak zorunda kalıyoruz. Bir bardak çay 2-3 TL olurken ekmeğin öne çıkmasına hayret ediyoruz. Keşke ucuz un verilse de zam yapmasak. Bizim de geçindireceğimiz ailelerimiz var. Karnımızı doyuracak zammı yapmak zorundayız. Hesaplarımız çok açık. Oturalım; fiyatlara bakalım, maliyet 61 kuruşsa ekmeği 90 kuruşa satmaya razıyız. 500 fırın olan ilde günahı bizim olmamalı. Kocaeli’de 30-40 yıl fırın yapılmasa yeterli ekmek çıkarırız. Merdiven altı ruhsatsız fırınları lütfen kapatsınlar. Bakanlığın çalışma yaptığını biliyoruz. Nevzat Doğan üzerine düşeni yapıyor” dedi.
EKMEĞİN MALİYETİ 90-95 KURUŞ
Fırıncılar Odası Başkanı Sarı, “27 Mayıs 2013’te 2 Asliye Ticaret Mahkemesi kararıyla tespitiyle Ekmek maliyeti 67 kuruştur. Sadece Tefe Tüfe koysak 90-95 kuruş olur. Kocaeli’de 500 fırın var. 70-80 tane ruhsatsız fırın var kapatılırsa, fırıncılar geleceği güzel olur 15 bin kişiye bir fırın olmalıdır. Ekmeğe her yıl iki-üç kez zam gelirdi. Şimdi 3-4 sene zam almadığımız dönemler oluyor. En az 1300 TL maaş veriyoruz. Ortalama 3 bin ekmek yapan fırın asgari ücretten sonra sadece işçilik gideri 6-7 bin lira artış oldu. Geçen ay un fiyatlarına 2 TL zam geldi, elektrik zamlanıyor. Vergiler artıyor. Çalışanımıza yılda 14 maaş üzerinden maaş veriyoruz. Ekmek maliyetleri 95 kuruş 1 TL’ye kadar çıkıyor. Fırıncılar Odası olarak ilkleri yaptık; askıda ekmek, bayat ekmek, indirimli kartlar verilen 70 bin aileye 1 TL’ye ekmek satıyoruz. 100 bin aileye çıkaracağız. Her fırın akşamdan kalan 10-200 ekmek kalıyor, 60 kuruştan satıyoruz. Bakan herhalde halk ekmek fiyatlarının maliyetini baz alıyor; 90-95 kuruştan aşağı ekmek İstanbul Halk Ekmek tam buğday ekmek 400 gramı 2 TL’den satılıyor. Bizde tam buğday Kocaeli aynı fiyat” diye konuştu. Sarı, şöyle devam etti:
30 KALEM GİDERİMİZ VAR
“-AVM’lerden çeşitli ekmek alalım, herhangi bir fırındaki fiyatla hangisi daha pahalı görelim. Hesaplarımız şeffaf, 30 kalem giderimiz var. Bizim fiyatımız yüksek diyenler gelsin, fiyatları kalem kalem hesaplayalım. Fırıncılık yapıp, ekmeğini fırıncılıktan kazanan (başka işler de yapan dahil değil) son model araba kullanan bir kişi gösterin. Ben bu işi bırakırım. Haram olacak hiçbir şeyi talep etmeyiz. Fırıncılar olarak haksızlık yapmıyoruz. Annemizin ak sütü gibi helal para kazanıyoruz. Gerekirse, kendi meslektaşımızı şikayet ediyoruz. Türkiye’nin en kaliteli en hijyenik ekmeğini yapıyoruz. 1 TL’den ekmek satsak, para kazanamayız. Kaliteli ekmek yapmak için fırınlarımızı yeniliyoruz.
Vali Yardımcımız Dursun Balaban ve Ticaret İl Müdürü Veysi Uzunkaya ekmek fiyatı ile düşüncemizi sordular. Fiyatımızın normal olduğunu altında fiyatın uygun olmayacağını söyledik. Şimdiye kadar yazılı veya sözlü tebliğ yapılmadı. Bayi iskontoları kamburumuz. Ekmeğin bir bölümü marketlerde satılıyor. Marketçinin kazandığını fırıncı kazanıyoruz. Ekmekte taban ve tavan fiyatlar olmalıdır. Marketlere sıfır kazançla ekmek vermek durumunda kalıyoruz."