GÜNEŞTEKİ PATLAMANIN NEDENİ NE?

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından SEKA Kağıt Fabrikası’nın endüstriyel dönüşümüyle kazandırılan Kocaeli Bilim Merkezi’ne ziyaretler her geçen gün artarak devam ediyor. Özellikle geçen ay açılışı yapılan 72 adet yeni düzeneğin yer aldığı “Dinamik Dünya” adlı galeriye ilgi bir hayli yoğun.

HAVA-SU, YAŞAM, DÜNYA VE GÜNEŞ SİSTEMİ

TÜBİTAK tarafından Kocaeli Bilim Merkezi için Exploratorium Bilim Merkezi danışmanlığı ile yaptırılan Dinamik Dünya Galerisi; Hava- Su, Yaşam, Dünya, Güneş Sistemi ve Evren temalı alanlardan oluşuyor.

DNA MODELLERİNDEN PROTEİN ÇEŞİTLERİNE KADAR

Dinamik Dünya Galerisi’nde ziyaretçiler, evrenin moleküler ölçekten daha geniş bir ölçekte gözlemleyebilecekleri düzeneklerle buluşuyor. Alanda, havadaki bulutlardan, kasırgaların oluşumunu ve DNA modellerinden protein çeşitlerini gösteren pek çok düzenek bulunuyor.

UYGULAMALI OLARAK ÖĞRENİYORLAR

Hem büyüklerin hem de çocukların ilgisini çeken galeride ”Hava-Su” alanında; gaz modeli, damlalar, girdap, tornado,”Yaşam” alanında; hücre ve DNA modeli, canlıların şekilleri, ”Dünya” alanında; Dünya, çekirdek modeli, kayalar-fosiller gibi düzenekler bulunuyor. Galeride özellikle öğrenciler, ”Okyanuslardaki dev girdaplar neden gemileri yutuyor? Hortumlar nasıl oluşuyor? Güneşteki patlamaların sırrı ne?” gibi sorularının cevaplarını da düzenekleri kullanarak, uygulamalı şekilde öğreniyor.