GERİ DÖNÜŞÜM KUTULARI DAĞITIMI DEVAM EDİYOR

Bu kapsamda son olarak Değirmendere Topçular mahallesi. 3089sk Barış Konakları sitesine geri dönüşüm kutuları bırakıldı. Site yöneticisi eski Emniyet Müdürü İsa Bişiren in talebiyle site sakinleri için kaynağında ayrı toplama kutuları Gölcük Belediyesi Temizlik İşeri Müdürü Serkan Aksöz tarafından teslim edildi.

 

GERİ DÖNÜŞÜM NE İÇİN ÖNEMLİDİR?

Geri Dönüşümün önemini vurgulayan Aksöz, “Siz değerli kent sakinlerimizin destekleriyle bu çalışmamız daha da gelişecek. Proje ile amacımız cam, plastik, metal, kağıt-karton, kompozit ambalaj atıklarının geri kazanımıyla geleceğe katkı sağlamaktır. Ambalaj atıklarının geri dönüştürülmesi ile başta doğal kaynak tasarrufu olmak üzere çevremiz korunmakta, katı atık depolama alanları daha sağlıklı verimli ve uzun süre kullanılmakta enerji tasarrufu sağlanmakta, küresel ısınma yavaşlamakta ve ülke ekonomisine değer yaratılmaktadır” dedi.

DOĞAL KAYNAKLARIMIZ KORUNUR

Doğal kaynaklarımız dünya nüfusunun artması ve tüketim alışkanlıklarının değişmesi nedeni ile her geçen gün azalmaktadır. Bu nedenle malzeme tüketimini azaltmak, değerlendirilebilir nitelikli atıkları geri dönüştürmek sureti ile doğal kaynaklarımızı verimli kullanmak zorundayız. Bu nedenle geri dönüşüm doğal kaynaklarımızın korunması ve verimli kullanılması için son derece önemli bir işlemdir. Örneğin; kağıdın geri dönüşümü ile ormanlarda ağaçların daha az kesilmesini sağlamış oluruz. Benzer şekilde plastik atıklarının geri dönüşümü ile petrolden tasarruf sağlanabilir.

ENERJİ TASARRUFU SAĞLANIR

Geri dönüşüm malzeme üretiminde endüstriyel işlem sayısını azaltmak suretiyle enerji tasarrufu sağlar. Örneğin; metal içecek kutularının geri dönüşümü işleminde bu metaller direkt olarak eritilerek yeni ürün haline dönüştürüldüğünde bu metallerin üretimi için kullanılan maden cevheri ve bu cevherin saflaştırılma işlemlerine gerek olmadan üretim gerçekleştirilebilmektedir. Bu şekilde bir alüminyum kutunun geri dönüşümünden % 96 oranında enerji tasarrufu sağlanabilir. Benzer şekilde katı atıklarda ayrılan kağıdın yeniden işleme sokulması için gerekli olan enerji normal işlemler için gerekli olanın % 50'si kadardır. Aynı şekilde cam ve plastik atıkların da geri dönüşümünden önemli oranda enerji tasarrufu sağlanabilir.

ATIK MİKTARI AZALIR

Geri dönüşümün uygulanması ile çöplere giden atık miktarında azalma sağlanarak bu atıkların taşınması ve depolanması işlemleri için daha az miktarda alan ve daha az enerji kullanılmış olur. Evsel atıklar için bu azalma ağırlık olarak fazla olmamakla birlikte hacimsel olarak bakıldığında oldukça önemli bir oran teşkil etmektedir.

Geri Dönüşüm Geleceğe ve Ekonomiye Yatırım Demektir; Geri dönüşüm uzun vadede verimli bir ekonomik yatırımdır. Hammaddenin azalması ve doğal kaynakların hızla tükenmesi sonucunda ekonomik problemler ortaya çıkabilecek ve işte bu noktada geri dönüşüm ekonomi üzerinde olumlu etki yapacaktır. Yeni iş imkanları sağlayacak ve gelecek kuşaklara doğal kaynaklardan yararlanma olanağı sağlayacaktır.

BUNLARI BİLİYOR MUYDUNUZ?

Geri dönüşüm bir enerji tasarrufu türüdür. Dünyada bir yılda tüketilen kola, meyve suyu gibi içecek kutularından geri dönüşümle 10 adet büyük yolcu uçağı üretilebilir. Gelişmiş ülkelerde bir kişi yılda 550 kg. çöp üretmektedir. Bir bilgisayar çipi üretilirken ağırlığının 4500 katı kadar çöp de üretiliyor. Plajlardan ve piknik yerlerinden toplanan çöplerin %60'ı plastik eşyalar ve sigara izmaritleridir. Uzun süreli kapalı kalacak ise, televizyonların uzaktan kumanda yerine, elle düğmesine basarak kapatmak, her yıl dünyada bir elektrik santrali kadar daha az enerji tasarrufunu sağlar. Flüoresan lambalar, diğer lambalara oranla ¼ oranında daha az enerji harcar. Rüzgâr ve güneş enerjileri “çevre dostu” enerjilerdir. Pil yapımı için harcanan enerji, pilin ürettiği enerjiden 50 kat fazladır. Gelişmiş ülkelerde güneş ve rüzgâr enerjisine yatırımlar %41 artmıştır. Her yıl 100 binin üzerinde deniz memelisi denizdeki plastik çöpleri yedikleri veya takıldıkları için ölüyorlar... Dünyadaki kağıt tüketiminin yarısı geri kazanılsa, Her yıl 8 milyon hektar orman alanı korunabilir. Her yıl doğaya 7 ağaç borcumuz var! Çünkü bir yıl içinde, kullandığımız kâğıt- kartonlar ve ayrıca yaşamsal ihtiyaçlarımız için 7 adet ağacı tüketiyoruz. Bir Avrupalı yılda ortalama olarak 300 kg. Kâğıt ve kâğıt ürünleri tüketmektedir. Dünyada her yıl kağıt tüketiminin yarısı geri kazanılsa,

Türkiye büyüklüğünde bir ormanlık alan yok olmaktan kurtarılmış olur. Şampuan şişesini doğaya bıraktık. Kaç yılda, parçalanır ve yok olur? (450 – 650 yıl) Su boruları ya da PVC pencere kenarlarını doğaya bıraktık. Kaç yılda kaybolur? (1000 yıl) Teneke kola kutusu doğada kaç yılda kaybolur? (100 yıl) Biletler doğada kaç yılda kaybolur? (2 – 4 hafta).