TARİHE YOLCULUK BAŞLIYOR !
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlediği Uluslararası Gazi Süleyman Paşa ve Kocaeli Tarihi Sempozyumu-III, 25 Mart Cuma günü saat 15.00’te tarih tutkunlarına kapılarını açıyor. The Ness Otel’de düzenlenecek sempozyum üç gün sürecek. Sempozyum boyunca 250 akademisyen, 6 ayrı salonda düzenlenecek 42 oturumda sunacakları 210 tebliğle Kocaeli’nin tarihine ışık tutacak.
KOCAELİ KURUCU BEYLERİN İZİNDEN GİDİYOR
Uluslararası Gazi Süleyman Paşa ve Kocaeli Tarihi Sempozyumu-III, 25-27 Mart tarihlerinde The Ness Otel’de yapılacak. Türkiye’nin en büyük yerel tarih sempozyumu, sunulacak tebliğlerle Kocaeli’nin tarihe ışık tutacak. Osmanlı’nın kuruluşunda mihenk taşları arasında yer alan Kocaeli, tarihi ve kültürel mirasına sahip çıkıyor. Gazi Akçakoca ve Karamürsel Bey’in ardından Kocaeli’nin ilk Osmanlı yöneticisi olan Rumeli fatihi Süleyman Paşa; tarihi kişiliği, yöneticiliği ve eserleriyle ele alınıyor.
ANTİK ÇAĞLARDAN GÜNÜMÜZE KOCAELİ
Asırlar boyunca çok sayıda medeniyete ev sahipliği yapan Kocaeli, tarihi ve kültürel birikimiyle Türkiye’ye rehberlik ediyor. Antik çağlardan bu yana yerleşik düzenin merkezi olan Kocaeli, Osmanlı Devleti’nin de ilk fethettiği yerler arasında yer alıyor. Tarihi açıdan önemli birçok gelişmeye sahne olan Kocaeli bölgesinin tarihi ve kültürel zenginliğinin araştırılması; günümüzün ekonomik ve sosyolojik çalışmalarına da katkı sağlayacaktır. Sempozyumda sunulacak bildiriler, alanında önemli araştırmacılarının Kocaeli ve çevresi hakkında yapacakları çalışmalar ve sunacakları tebliğler önemli bir birikimin sağlanmasına katkı sağlayacak.
TARİH KORİDORUNDA YÜRÜYÜŞ
Sempozyumun ilk günü olan 25 Mart Cuma gününde ilk olarak İzmit’teki tarih koridorunda yolculuğa çıkılacak. Sempozyuma katılan akademisyenlerden oluşan heyet saat 11.00’de başlayacak programda İzmit Bağçeşme’de Gazi Süleyman Paşa(Orhan) Camii’ne geçecek ve buradan yürüyüşe başlayacak. Program boyunca Osmanlı’nın ilk hamamlarından Süleyman Paşa Hamamı, Akçakoca (Dere) Camii, İzmit Mutasarrıfı Selim Sırrı Paşa Konağı, Kapanca Sokak, Kasr-ı Hümayun ve Saat Kulesi ziyaret edilecek. Program Tarihi Gar Binası’nın önünde hatıra fotoğrafı çektirilmesiyle sona erecek.
KOCAELİ TARİHİ ÖDÜLÜ VERİLECEK
Uluslararası Gazi Süleyman Paşa ve Kocaeli Tarihi Sempozyumu-III, saat 15.00’te Gazi Süleyman Paşa Salonu’ndaki açılış oturumuyla start alacak. Sempozyumun açılışına Kocaeli Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ve Türk Dünyası Belediyeler Birliği(TDBB) Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, KOÜ Rektörü Prof. Dr. Saadettin Hülagü, Sakarya Üniversitesi’nden Prof. Dr. Haluk Selvi, Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Refik Turan, Okçular Vakfı Başkanı Haydar Ali Yıldız katılacak. Törende Okçular Vakfı Başkanı ve İstanbul Milletvekili Haydar Ali Yıldız’a bir ödül takdim edilecek. Gazi Süleyman Paşa hakkında yaptığı çalışmalardan ötürü Prof. Dr. Feridun Emecen’e de Kocaeli Tarihi Ödülü verilecek.
İLK OTURUMLA BAŞLAYACAK
Sempozyumun saat 15.00’te başlayacak açılış oturumunda oturum başkanlığını Prof. Dr. Azmi Özcan (Sakarya Üniversitesi) üstlenecek. Oturumda Prof. Dr. Feridun Emecen (İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi) “Gazi Süleyman Paşa”, Prof. Dr. Rhoads Murphey (İpek Üniversitesi), Prof. Dr. Erhan Afyoncu (Marmara Üniversitesi) “Süleyman Paşa'nın Osmanlı Tarihindeki Yeri” konulu tebliğlerde bulunacak.
OK YAPIM STANDI VE SERGİLER
Sempozyum boyunca dikkat çekecek sergiler de yer alacak. Sempozyumda Osmanlı okçularına ait önemli ritüellerin anlatılacağı ok yapım standı kurulacak. Yay ustası, gelen ziyaretçilere ok yapımının inceliklerini anlatacak. Vakıftaki atölyede bulunan bazı özel malzemeler (mersin balığı hava kesecikleri, bufalo boynuzu, özel ahşap yapıştırıcılar vb.) stantta yer alacak. Ayrıca Başbakanlık Osmanlı Arşivi tarafından hazırlanan “Osmanlı Kuruluş Dönemi Belgeleri” ile ‘‘Süleyman Paşa Camii’nin (Orhan Camii) Serüveni’’ konulu sergiler yer alacak.
NEDEN GAZİ SÜLEYMAN PAŞA?
Gazi Süleyman Paşa(1316-1357), Orhan Gazi’nin büyük oğludur. Kocaeli’nin ilk Osmanlı Yöneticisidir. (1337-1345) Rumeli Fatihi olarak bilinir. Avrupa’ya ilk çıkan Osmanlı Beyi’dir. Zamansız ölümü olmasa idi, üçüncü padişah olarak Osmanlı’yı yönetecekti. Merkezi İzmit olmak üzere Üsküdar’dan Beypazarı’na kadar olan bölgeyi yönetmiştir. 1345’ten itibaren Orhan Gazi devlet işlerindeki ağırlıklı yükü Süleyman Paşa’ya vermiştir. İzmit’te cami(bugünkü adıyla Orhan Camii), hamam ve medrese yaptırmıştır.
KOCAELİ’NİN TARİH KÜLLİYATI OLUŞUYOR
Geride bıraktığımız her iki sempozyumun ardından yapılan çalışmalar ve tebliğlerden hazırladığımız sempozyum kitapları, Kocaeli tarihi açısından çok önemli bir külliyatın oluşmasına yol açmıştı. Bu yıl düzenlenecek Gazi Süleyman Paşa ve Kocaeli Tarihi Sempozyumu’ndaki tebliğ ve çalışmalar da kitaplaşarak külliyattaki yerini alacaktır.
250 AKADEMİSYEN, 210 TEBLİĞ
Türkiye’nin en büyük yerel tarih sempozyumu olan Gazi Süleymanpaşa ve Kocaeli Tarihi Sempozyumu’nda Türkiye ve dünyanın saygın üniversitelerinden 250 akademisyen 3 gün süreyle 210 tebliğ yayınlayacak. Sempozyum boyunca 6 ayrı salonda 42 oturum düzenlenecek.
SALONLARIN İSİMLERİ DİKKAT ÇEKİYOR
Bu yılda salonların isimleri Kocaeli ve Türk tarihinde özel yerleri olan isimlere ayrıldı. Üç gün sürecek sempozyumda oturumlar Gazi Süleyman Paşa Salonu, Gazi Akça Koca Salonu, Karamürsel Alp Salonu, Pertev Paşa Salonu, Selim Sırrı Paşa Salonu ve Şehzade Murat Salonu’nda düzenlenecek.
80 ÜNİVERSİTEDE, 19 YABANCI ÜLKE
Aralarında Çin, Bulgaristan, Arnavutluk, Hollanda, Ukrayna, Cezayir, Kırgızistan, Yunanistan gibi ülkelerin de yer aldığı 19 ülkeden yabancı akademisyenler de sempozyumda yer alacak. 80 üniversiteden 67 profesör, 43 doçent, öğretim üyesi ve araştırmacıların yer aldığı 250 akademisyen, 3 gün boyunca Kocaeli tarihine yeni bir ışık yakacak.
KABRİ BAŞINDA ANILDI
Beypazarı'ndan Üsküdar'a kadar 1337-1345 tarihleri arasında bölgeyi İzmit'ten yöneten Gazi Süleyman Paşa'nın kabri Çanakkale Bolayır'da bulunuyor. Büyükşehir Belediyesi bakıma ihtiyacı olan bu mezar ve çevresinde Bölge Koruma Kurulu'ndan alınan izin doğrultusunda düzenleme çalışmaları yaptı. Gazi Süleyman Paşa’nın kabri başında yapılan anma töreninin ardından sempozyumun basın toplantısı düzenlendi.