KOCAELİ KURUCU BEYLERİN İZİNDEN GİDİYOR
250 akademisyenin 6 farklı salondaki 42 oturumda sunacağı 210 tebliğe sahne olacak sempozyumun açılışına Kocaeli Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ve Türk Dünyası Belediyeler Birliği(TDBB) Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, AK Parti Kocaeli Milletvekilleri Zeki Aygün ve Radiye Sezer Katırcıoğlu, KOÜ Rektörü Prof. Dr. Saadettin Hülagü, Sakarya Üniversitesi’nden Prof. Dr. Haluk Selvi, Türk Tarih Kurumu(TTK) Başkanı Prof. Dr. Refik Turan, Okçular Vakfı Başkanı Haydar Ali Yıldız katıldı. Törende Okçular Vakfı Başkanı ve İstanbul Milletvekili Haydar Ali Yıldız’a sempozyuma ve okçuluğa katkılarından dolayı ödül takdim edildi. Gazi Süleyman Paşa hakkında yaptığı çalışmalardan ötürü Prof. Dr. Feridun Emecen’e de Kocaeli Tarihi Ödülü verildi. Okçular Vakfı Başkanı Yıldız ise Başkan Karaosmanoğlu’na tablo takdim etti.
PROTOKOL KONUŞMALARIYLA BAŞLADI
İlk olarak düzenleme kurulu adına söz alan Prof. Dr. Selvi, ‘’Ülkemizde kültür ve edebiyat alanında yapılan çalışmaların değeri her geçen gün artmaktadır. Kültür alanında büyük bir boşluğun olduğu gerçektir. Akademisyenler tarafından yerelden başlayan edebiyat ve kültür çalışmalarının çok önemli olduğunu düşünüyoruz. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’ne kültür dünyamıza olan katkılarından dolay teşekkür ediyoruz’’ dedi. Sempozyumda katkı sunan KOÜ’nün rektörü Prof. Dr. Hülagü, ‘’Yaklaşık 15 yıl önce Süleyman Paşa’nın Çanakkle’deki mezarını ziyaret etmiştim, o zamanlar çok harabe haldeydi, yüreğimi acıtmıştı. Bugün Süleyman Paşa’nın kabrinin Büyükşehir tarafından düzenlenmesi, çok güzel bir hale getirilmesi beni memnun etti. Tarihi hakikatler gün yüzüne çıktıkça, 6 asırlık koca çınarın nasıl bir medeniyet kurduğu daha iyi anlaşılacaktır. Bu toprakların tarihi aydınlandıkça genç Cumhuriyetimizin ilelebet payidar olacağını düşünmekteyiz’’ ifadesini kullandı.
‘’OKÇULUK ECDAD YADİGARIDIR’’
TTK Başkanı Prof. Dr. Turan da konuşmasında kültür ve medeniyetlere kaynak teşkile den unsurların şehirler olduğunu söyledi. Turan, ‘’Şehirleri imar edenler ise kahraman öncülerdir. Bu açıdan Kocaeli’ne baktığımızda iki medeniyet içinde bulunmuş ve öncü şehir olma sıfatını elde etmiştir. Okçular Vakfı Başkanı Yıldız, ‘’Şehitlerimizi rahmetle ve minnetle anarken Okçular Vakfı adına sizleri selamlıyorum. Okçuluk bize Peygamber Efendimizin sünnetidir, ecdad yadigarıdır. Bizim medeniyetimiz fatih ve fetihler medeniyetidir. Osmanlı ve Türk geleneksel okçuluğunu bilmek ve gelecek nesillere aktarmak için elimizden geleni, gayreti gösteriyoruz’’ açıklamasını yaptı. Programa katılan Vali Güzeloğlu, ‘’Tarihimize ışık tutan değerli bilim adamlarını Kocaeli’nde misafir etmekten mutluluk duyuyoruz. Hem Kocaeli, hem Türkiye, hem de dünya tarihine önemli katkılar sunacak bu sempozyuma katkı sağlayan herkesi kutluyorum. Kültür hayatımızda bir vaha gibi olan bu etkinlikler bize güven aşılıyor. En uzak geçmişten geleceğe olan yürüyüşümüzde ait olduğumuz medeniyetimizi ve köklerimizi anlamak öncelikli sorumluluğumuzdur. Tarihimiz doğru anlarsak bugün yaşanan olayları da doğru anlayabiliriz’’ şeklinde konuştu.
BAŞKAN: OK NE KADAR GERİLİRSE O KADAR İLERİ GİDER
Törende söz alan Başkan Karaosmanoğlu, ‘’Bu düzenlediğimiz sempozyumla
şehrimizin fatihlerinden Gazi Süleyman Paşa’yı yâd edeceğiz. Kısacık hayatına çok şeyler sığdırmış; “Sâhibu’l-hayr ve’l-hasenât” Gazi Süleyman Paşa’yı,
yeni nesillere tanıtmak, bizim için bir heyecan olduğu kadar sorumluluktur.
Tarih, maziden ders çıkarmayanlar için tekerrürden ibarettir. İlerlemek, yükselmek istiyorsak, geri çekildiğimiz noktadan sonra ileriye atılmalıyız.
Bir ok, ne kadar geri çekilirse o kadar ileri gider, O kadar hızlı olur değil mi? Öyleyse tarihimizi iyi bilmeli, iyi öğrenmeli, geçmişimizi bilmeliyiz. Yeni nesillere, Gazi Süleyman Paşa gibi büyük insanları örnek göstermeliyiz’’ dedi. Başkan Karaosmanoğlu, konuşmasını şu sözlerle tamamladı; ‘’Kocaeli Tarihi Sempozyumu, ülkemizde son dönemde yapılan en kapsamlı yerel tarih sempozyumlarından biri. Bu kapsamda, bugün tarihimizin doğru ve ayrıntılı olarak aktarılmasına büyük emeği olan, Prof. Dr. Feridun Emecen’e
Kocaeli Tarih Sempozyumları ödülünü de takdim etmekten büyük onur duyacağız. Kocaeli Tarih Sempozyumu’nun hepimize yeni ufuklar açmasını temenni ediyorum.’’
İLK OTURUMLA BAŞLADI
Sempozyumun saat 15.00’te başlayan açılış oturumunda oturum başkanlığını Prof. Dr. Azmi Özcan (Sakarya Üniversitesi) üstlendi. Oturumda Prof. Dr. Feridun Emecen (İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi) “Gazi Süleyman Paşa”, Prof. Dr. Rhoads Murphey (İpek Üniversitesi), Prof. Dr. Erhan Afyoncu (Marmara Üniversitesi) “Süleyman Paşa'nın Osmanlı Tarihindeki Yeri” konulu tebliğlerde bulundu.
KOCAELİ KURUCU BEYLERİN İZİNDEN GİDİYOR
Uluslararası Gazi Süleyman Paşa ve Kocaeli Tarihi Sempozyumu-III, 25-27 Mart tarihlerinde The Ness Otel’de yapılıyor. Türkiye’nin en büyük yerel tarih sempozyumu, sunulacak tebliğlerle Kocaeli’nin tarihe ışık tutacak. Osmanlı’nın kuruluşunda mihenk taşları arasında yer alan Kocaeli, tarihi ve kültürel mirasına sahip çıkıyor. Gazi Akçakoca ve Karamürsel Bey’in ardından Kocaeli’nin ilk Osmanlı yöneticisi olan Rumeli fatihi Süleyman Paşa; tarihi kişiliği, yöneticiliği ve eserleriyle ele alınacak.
OK YAPIM STANDI VE SERGİLER
Sempozyum boyunca dikkat çekecek sergiler de yer alacak. Sempozyumda Osmanlı okçularına ait önemli ritüellerin anlatılacağı ok yapım standı kurulacak. Yay ustası, gelen ziyaretçilere ok yapımının inceliklerini anlatacak. Vakıftaki atölyede bulunan bazı özel malzemeler (mersin balığı hava kesecikleri, bufalo boynuzu, özel ahşap yapıştırıcılar vb.) stantta yer alacak. Ayrıca Başbakanlık Osmanlı Arşivi tarafından hazırlanan “Osmanlı Kuruluş Dönemi Belgeleri” ile ‘‘Süleyman Paşa Camii’nin (Orhan Camii) Serüveni’’ konulu sergiler yer alacak.
250 AKADEMİSYEN, 210 TEBLİĞ
Türkiye’nin en büyük yerel tarih sempozyumu olan Gazi Süleymanpaşa ve Kocaeli Tarihi Sempozyumu’nda Türkiye ve dünyanın saygın üniversitelerinden 250 akademisyen 3 gün süreyle 210 tebliğ yayınlayacak. Sempozyum boyunca 6 ayrı salonda 42 oturum düzenlenecek.
80 ÜNİVERSİTEDE, 19 YABANCI ÜLKE
Aralarında Çin, Bulgaristan, Arnavutluk, Hollanda, Ukrayna, Cezayir, Kırgızistan, Yunanistan gibi ülkelerin de yer aldığı 19 ülkeden yabancı akademisyenler de sempozyumda yer alacak. 80 üniversiteden 67 profesör, 43 doçent, öğretim üyesi ve araştırmacıların yer aldığı 250 akademisyen, 3 gün boyunca Kocaeli tarihine yeni bir ışık yakacak.
SALONLARIN İSİMLERİ DİKKAT ÇEKİYOR
Bu yılda salonların isimleri Kocaeli ve Türk tarihinde özel yerleri olan isimlere ayrıldı. Üç gün sürecek sempozyumda oturumlar Gazi Süleyman Paşa Salonu, Gazi Akça Koca Salonu, Karamürsel Alp Salonu, Pertev Paşa Salonu, Selim Sırrı Paşa Salonu ve Şehzade Murat Salonu’nda düzenlenecek.
NEDEN GAZİ SÜLEYMAN PAŞA?
Gazi Süleyman Paşa(1316-1357), Orhan Gazi’nin büyük oğludur. Kocaeli’nin ilk Osmanlı Yöneticisidir. (1337-1345) Rumeli Fatihi olarak bilinir. Avrupa’ya ilk çıkan Osmanlı Beyi’dir. Zamansız ölümü olmasa idi, üçüncü padişah olarak Osmanlı’yı yönetecekti. Merkezi İzmit olmak üzere Üsküdar’dan Beypazarı’na kadar olan bölgeyi yönetmiştir. 1345’ten itibaren Orhan Gazi devlet işlerindeki ağırlıklı yükü Süleyman Paşa’ya vermiştir. İzmit’te cami(bugünkü adıyla Orhan Camii), hamam ve medrese yaptırmıştır.
İLK İKİ SEMPOZYUM BÜYÜK İLGİ GÖRDÜ
2-4 Mayıs 2014 tarihinde düzenlenen “Uluslararası Gazi Akça Koca ve Kocaeli Tarihi Sempozyumu-I” ve 3-5 Nisan 2015 tarihinde düzenlenen “Uluslararası Kara Mürsel Alp ve Kocaeli Tarihi Sempozyumu-II” büyük ilgi ve beğeni gördü. Bu yıl 25-27 Mart tarihlerinde düzenlenecek Gazi Süleyman Paşa ve Kocaeli Tarihi Sempozyumu, Kocaeli’nin en eski çağlardan günümüze kadar tarihi ve fiziki coğrafyası, arkeolojisi, eskiçağ, ortaçağ, yeniçağ, yakınçağ ve Cumhuriyet dönemlerindeki durumu ve gelişimi, toplumsal ve ekonomik yapısı, eğitim ve basın, bilimsel normlar çerçevesinde ve bilimsel tebliğler halinde ortaya konulacak.
KOCAELİ’NİN TARİH KÜLLİYATI OLUŞUYOR
Geride bıraktığımız her iki sempozyumun ardından yapılan çalışmalar ve tebliğlerden hazırladığımız sempozyum kitapları, Kocaeli tarihi açısından çok önemli bir külliyatın oluşmasına yol açmıştı. Bu yıl düzenlenecek Gazi Süleyman Paşa ve Kocaeli Tarihi Sempozyumu’ndaki tebliğ ve çalışmalar da kitaplaşarak külliyattaki yerini alacak.