DENİZ KUVVETLERİ KOMUTANI GELDİ

Savunma Sanayi Müsteşarlığı (SSM) tarafından başlatılan ve Meteksan Savunma Sanayi A.Ş. yükleniciliğinde yürütülen Yangın ve Yarasavunma Eğitim Simülatörleri, Yıldızlar Suüstü Eğitim Merkezi Komutanlığı bünyesinde Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu'nun katılımı ile açıldı.

3 AYRI BİNAYA YERLEŞİK
Deniz Kuvvetleri Komutanlığı ihtiyacını karşılamak üzere Savunma Sanayi Müsteşarlığı (SSM) tarafından başlatılan ve Meteksan Savunma Sanayi A.Ş. yükleniciliğinde yürütülen Yangın ve Yarasavunma Eğitim Simülatörleri projesi başarıyla tamamlandı. Tüm testlerden geçen simülatörler ve bu simülatörleri barındıran tesisin resmi açılışı  Gölcük Yıldızlar Suüstü Eğitim Merkezi Komutanlığı düzenlenen törenle açıldı. Yıldızlar Statüsü Eğitim Merkezi Komutanlığı bünyesinde 3 ayrı binaya yerleşik entegre bir sistem olan Yangın ve Yarasavunma Eğitim Simülatörleri, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı personelinin yangın ve hasar durumunda daha hazır ve bu durumlara karşı daha donanımlı olmalarını ve eğitimlerin yüksek sadakatle ve maliyetle etkin bir şekilde verilmesine olanak sağlayacak. Yangın Eğitim Simülatörü, tamirci parti ve acil kurtarma personelin gerçek yangın durumuna hazırlamak ve personelin hazırlık seviyesini arttırmak maksadıyla, üstün teknolojik imkanlar kullanılarak hazırlanmış gerçekçi bir eğitim sistemidir.
GENİŞ KATILIM SAĞLANDI
Törene Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu, Donanma Komutanı Oramiral Veysel Kösele, Müsteşar Yardımcısı Mustafa Şeker, Savunma Sanayi Daire Başkanı Süreyya Yiğit, Gölcük İlçe Kaymakamı Adem Yazıcı, Gölcük Belediye Başkanı Mehmet Ellibeş, Harp Filosu Komutanı İskender Yıldırım, Gölcük Deniz Ana Üst Komutanı Hayrettin İmren, Dz. K.K.lığı İkmal Daire Başkanı Tuğamiral Hasan Kulaç, Deniz Hava Üst Komutanı Tuğamiral Tezcan Kızılelma, Denizaltı Filosu Komutanı Tuğamiral Mithat Kemal Algül, Kuzey Görev Grup Komutanı Tuğamiral Ayhan Bay, Donanma Komutanlığı Kurmay Başkanı Tuğamiral Yalçın Payal, Karamürselbey Eğitim Merkezi Komutanı Tuğamiral İbrahim Özdem Koçer, Dz. K.K.lığı Teknik komutanı Tuğamiral Mesut Ak, Gölcük Tersanesi Komutanı Tuğamiral Aydın Eken, Kore Cumhuriyeti Deniz Ataşesi Yarbay Ho Sung Hwang, Meteksan Firma Genel Müdürü Tunç Batum ve askeri personel katıldı.
GERÇEĞİNE UYGUN HAZIRLANDI 
Suüstü, denizlatı, gemilerine ait kompartıman ve donanım malzemesi benzetimlerinin yapıldığı, efor test parkurunun da yer aldığı binada konumlandırılan Yangın Eğitim Simülatörü, gerçekçi eğitim ortamından farklı alev yüksekliğine sahip ve aynı mahal içinde farklı yerlere veya bir bölmeden diğerine yayılma özelliği olan yağın senaryolarıyla, gerçek yangın durumları için eğitim imkanı sunmaktadır. Simülatör binasında farklı yangın tipleri için eğitim imkanı sunan makine dairesi, kamera, aşhane, telsiz kamerası, savaş harekat, revir, hasar kontrol merkezi gibi kompartımanlar gerçeğine uygun olarak hazırlandı. Aynı şekilde Deniz Kuvvetleri Komutanlığı envanterindeki MEKO sınıfı fırkateynlerde mevcut helikopter platformuna benzer biçimde konumlandırılmış helikopter maketinden kokpit, kabin, motor yangınlar ile platforma yakıt saçılması sonucuna  oluşabilecek çeşitli yangınlar için farklı müdahale eğitimleri uygulanabilmektedir.
10 BİN METRE KARELİK ALAN
Yangın senaryolarıyla ilişkili olan farklı aydınlatma ve ses efekti uygulamalarının yanı sıra gerçekliğe katkı sağlayacak kısıtlı görüş altında çalışma eğitimi verme imkanı da bulunmaktadır. Sistem, farklı çevre koşullarında ve değişebilir zorluk seviyelerindeki senaryolarla kursiyerlerin olası durumlara hazırlıklı olmalarını sağlar. Ayrıca, aynı yangın senaryolarının, kursiyer doğru davranışı sergileyene kadar tekrarlanmasını mümkün kılar. Tesis, simülatör binalarının yanı sıra nazari eğitimlerin verilmesi ve idari faaliyetlerin yürütülmesi maksadıyla mimarı olarak diğer binalarla uyumlu idari ve Dershaneler Binası ile beraber yaklaşık 10 000 metre kare kapalı alana sahiptir.
KOMPARTIMAN BULUNMAKTA
Yara Savunmanın amacı, barış kriz ve harp döneminde çeşitli sebeplerle platformlarda oluşan hasarı en kısa sürede kontrol altına almak, gidermek ve platform hareket kabiliyeti kazandırarak en yakın bakım ve onarım limanına intikalini sağlamaktır. Yara Savunma yeteneği, denize hazır olma durumunun parçası olarak teknenin bütünlüğünü. Dengesini ve manevra kabiliyetini sağlamak için büyük öneme sahip. Bu amaca hizmet maksadıyla tesis edilen simülatörde, yara savunma eğitiminin gerçekçi olarak verilebilmesi maksadıyla. Biri açık güverte olmak üzere. Üç güverte, makine dairesi, tulumba dairesi, aşhane ve personel yaşam mahalli olmak üzere dört kompartıman bulunmaktadır. Hareketli ve sulu kompartıman şartlarında, gerçek kısıtlamalar içeren eğitimler icra edilebilmesine imkan sağlamaktadır. Bu eğitimlerin desteklenmesi amacıyla Yangın Eğitim Simülatöründe olduğu gibi haberleşme, güvenlik, alarm, ses efekt, ışık efekt, suni duman, kamera izleme sistemlerine de yer verilmiştir.

DESTEK DEVAM EDECEK
Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu "Yüzen, dalan ve uçan platformlarımızın dahili harbinin hayati konuları arasında yer alan yangın ve savunma platformlarımızın duruş gücünü doğrudan etkileme yolunda en harici harp kadar önemlidir. Bir gemi düşmana karşı harrci savaşı yürütürken her hangi bir yara alması durumunda içerde dahili savaşı yürütmekte. Bir savaşın etkinlikle yürütülmesi için gemi personelinin çok  iyi şekilde eğitilmesi gerekiyor. Biz buna dört ye diyoruz. Yangın eğitim merkezini açarak göstermiştir. O günden bugüne bir çok kurumada eğitim veren Deniz Kuvvetleri bu konularda öncü rolünü hala devam ettirmektedir. Bu güm burada bu çapta Türkiye'nin ilk modern yangın simülatörün ve yara savunma simülatörün Yıldızlar üstüne kazandırmamız somut göstergesidir. Metasan firması tarafından tamamlanarak 2013 yılında Ummanda hizmete giren Yara savunma simülatörün örneği gibi. İhracat potansiyeli olan projelerdir. Türk Deniz Kuvvetleri olarak bu Türk projeleri her platformda tanıtacak ve destekçisi olacağız. Denizleri sert koşulları altında çalışan bizler yoğun stres altında doğru ve süratli karar vermemiz gerekir. Bunu yaparken dayanıklı olmak esasdır. Bu yetenekleri kazana bilmek için alınan eğitimleri fili olarak uygulamak. Uygun ortamı hazırlamak, eğitim yapmak, istenilen performansı yakalamak kolay olmaya bilir. Bu sorunun üstesinden gelebilmek için simülatörün oldukça yararlı ve maliyetlidir. Emniyetli ve gerçeğe yakın eğitimleri alınmasına katkı sağlayacaktır. Simülatörün deniz Kuvvetleri tarafından kullanılmadığı zamanlarda atıl kalmaması için 7 gün 24 saat faaliyet te tutulması hedeflenmektedir. Bu sözleşmeyle Deniz Kuvvetlerinde yeni bir uygulama hayata geçilirmiş olacaktır. Bilim ve teknoloji gücünün Türk mühendisleri ile vücut bulmasında emeği geçen herkese teşekkürlerimi sunuyorum" dedi.
DÜŞMANI KISKANDIRACAK
Törende ilk olarak konuşma yapan Meteksan Firma Genel Müdürü Tunç Batum, “Bölge için göz bebeği olacak tesis üretilmiştir. Benzer sistemleri detaylı şekilde inceledik. Dünyanın sayılı tesisleri arasında sayılacak bu tesisi hayata geçirdik. Aranan bir firma olmayı başardık. Önümüzde ki yıllarda yurt içinde bu programlar gündeme geldiğimde daha donanımlı şekilde hazır bulunacağız. Deniz kuvvetleri için mükemmel olan sistem dostu ve düşmanı kıskandıracaktır. Çevreye zarar vermeden eğitim yapılacak. Gerçek yangınlarla eğitimin standartları yükseltilecektir. 240 ton yüke uygun olarak üretilen sistem sallanarak farklı deniz durumlarını canlandıracaktır” şeklinde konuştu. Milli Savunma Bakanı Müsteşarı Süreyya Yiğit simülatörler hakkında bilgi verdi.