TELSİM 10 YIL ÖNCEKİ BORCUNU İSTİYOR
Birçok vatandaşın şaşkınlıkla karşıladığı ve muhatap bulamadığı bu karar sonrası Meclise soru önergesi veren CHP Kocaeli Milletvekili Haydar Akar 2006 yılında Vodafone’a devredilen Telsim’in borçlarının neden 10 yıl sonra uygulamaya konduğunu ve devrine ilişkin hükümleri Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek’e in yanıtlamasını istedi.
TELSİM'E OLAN BORÇLARINIZ ÖDENMEDİ
Türkiye GSM sektöründe 1994 ile 2006 yılları arasında faaliyet gösteren Telsim’e borcu olanlara hukuk bürolarından yeni uyarı mektupları gönderilmeye başlandı. Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) ile çalışan 100 ’den fazla hukuk bürosu aracılığıyla eski abonelere gönderilen uyarı mektubunda, Telsim’e olan borcunuzun ödenmediği tespit edilmiştir. Sizi Telsim olarak ödeme yapmaya davet ediyoruz. Ödeme yapmayı kabul etmediğiniz takdirde,icra takibi başlatılacaktır …” deniliyor.
VATANDAŞLAR VE TÜKETİCİ DERNEKLERİ İSYAN ETTİ
Fatura şoku ile karşı karşıya kalan ve isyan eden vatandaşlara mektuplara itibar etmemelerini söyleyen Tüketici Başvuru Merkezi Derneği Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu "Telsim kapanalı 15 sene oldu. Bu durumlarda zaman aşımı 10 yıldır. Ancak bazı hukuk bürolarının Telsim’e borcun var diye mektup gönderip haciz tehdidi yapıyorlar. Bununla ilgili yüzlerce şikayet aldık. Borçlar kanununa göre 10 yıllık zaman aşımı vardır. Mektup alanlar buna itibar etmesinler. İcra dairesine gidip itiraz etsinler" dedi.
Ancak buna karşın açıklama yapan TMSF Her ne kadar zaman aşımı hususundan bahsedilmekteyse de Telsim'in abone alacaklarına ilişkin dosyaları bu süreçte sözleşmeli hukuk büroları tarafından takip edilmiş ve halen takip edilmektedir. Avukatlar tarafından işlem yapılan dosyaların zaman aşımına uğraması söz konusu değildir, dendi.
AKAR KONUYU MECLİSE TAŞIDI
Birçok vatandaşın mağduriyetine neden olacak duruma ilişkin Meclise soru önergesi veren CHP Kocaeli Milletvekili ve PM üyesi Haydar Akar önergesinde; 2004 yılında TMSF tarafından el konulan Telsim operatör şirketinin Mayıs 2006 tarihinde tüm varlık ve lisans hakları, baz istasyonları ile Vodafone'a devredildiğini belirterek şu soruları yöneltti;
1- Yapılan sözleşmede borçlar ve alacaklar konusunda maddeler var mıdır? Var ise bu maddeler nelerdir?
2- 1994-2006 yılları arasındaki alacaklara ilişkin yapılan sözleşme de TMSF'de kalması kararlaştırılmış mıdır? Eğer öyle ise; TMSF'ye borçlu olanların sayısı ve tutarı ne kadar olmuştur?
3- Mayıs 2006 da devri yapılan Telsim'in 1994 ve sonrası için geçen süre de zaman aşımı uygulanmış mıdır? Uygulanmış ise ; Uygulananlar için alacak tutarı ve sayısı nedir?
4- Zaman aşımının önüne geçilebilmesi için borçlular için TMSF' hesabına yine TMSF tarafından para yatırılmış mıdır? Yatırılmış ise tutarı ve kişi sayısı ne kadardır?
5)Bugün uyguladığınız sistem ile oluşan avukatlık ve alacak faizi ne kadar olmuştur?
6- Böyle bir alacak oluşmuş ise niçin zamanında tahsili yapılmamıştır? Bugün yapılan bu uygulama görevi kötüye kullanmak değil midir?
-Bu konuda idare tarafından soruşturma açılmış mıdır? Açılmış ise sonuçlarına ilişkin hangi ortaya çıkmıştır?