ELLİBEŞ ''SUÇ İŞLİYORUM''
17 Ağustos Kapalı Çarşısı yani burada aslında Belediyenin hiçbir bağlantısı olmamasına rağmen zaman zaman basın sizin üzerinize niye geliyor? Niye o dükkan sahiplerini siz atıyormuşsunuz gibi görünüyor?
ESNAF SAMİMİ DEĞİL
Gölcük Belediye Başkanı Mehmet Ellibeş “ Yani aslında bu hususta herkesin aklı selim hareket ederek konunun özünü iyice öğrenerek yorum yapıp karar vermesi lazım. Kişisel bir takım düşüncelerle yanlış bir takım bilgilerle kimse bu hususta hiçbir hususta konuşulmamalı. Nihayetinde herkeste biliyor ki en çokta şuan 17 Ağustos Kapalı Çarşısında ticaret yapan esnaflar biliyor orası ''Otopark''. 1997 yılında otopark olarak ihale edildi. Zorunlu bir sebeple 99 depreminden sonra 27 Ekim 1999 meclis kararı ile 2 yıllık süre ile işyeri haline dönüştürüldü. Bunu en başta esnafımız biliyordu. Aslında esnafımızın bu doğrultuda çok daha samimi çok daha dürüst ve ilkeli olmamasını ben şahsen beklerim. Daha doğrusu beklerdim. Ama 2 yıl bittikten sonra bir daha dilekçe verilerek uzatılmasını talep ediyorlar. 3 yıl daha uzatıyor Belediye meclisi 19 Haziran 2002'de. O da net olarak diyor ki İsmail Barış Belediye Başkanımız tabi muhalefet partilerinin AK Partinin Evet oylarıyla mecliste son bir kez daha 3 yıl uzatılmasına karar veriliyor. Bu son kezi tabiî ki oradaki yerleşik esnaflarla görüşerek karar veriyor.
FELAKETTE KİM HESAP VERECEK
Başkan Ellibeş “Nihayetinde orası otopark olarak ihale edildiğine göre otopark olarak çalıştırılması hukuken yasal olarak mecbur. Oranın iş yeri olarak ruhsatı yok. İskanı yok. Yangın, sel, can, mal güvenliği yok. E şimdi siz yarın orada bir şey olduğu birinin burnu kanadığı zaman ey sorumlular neredesiniz dendiğinde mahkemede hesaba çağrıldığında hadi buradaki yerel mahkemeye gittiniz dünya mahkemesine. Cezaevine girdiniz ama ahrette bunun hesabını nasıl vereceğiz. Biz suç işliyoruz. Kardeşim orası basık. Orası otopark olarak yapılmış. Hukuken orada ticaret yapmak mümkün değil. Hukuka aykırı. Buna rağmen hem İsmail beyin döneminde hemde bizim dönemimizdeki 2002 yılında uzatıldı 2005 yılında bitti. Bu sefer benim yanıma geldiler. Ben Belediye başkanım oldum. Başkanım son bir kez daha yandık bittik dışarıda dükkan arıyoruz bulduk buluyoruz kalıcı işyerleri bitmedi dediler. Bizde 2 Mayıs 2005 tarihinde yine muhalefet meclis üyelerinin hayır oylarına rağmen yine AK Parti grubu olarak bir 2 yıl daha uzatılmasına karar verdik. Bakın iyiliği görüyor musunuz? İyilikten maraz doğar.
ESNAFLARLA YÜZLEŞİRİM
Başkan Ellibeş “Şimdi bu esnaf arkadaşların her biriyle yüzleşirim. Buraya heyet olarak geldiklerinde yüzlerine ifade edeceğim. Görüşüyorum kendileriyle de bu niye böyle? Yani sanki hiçbir şey bilmiyorlarmış gibi son anda bir karar alınmış olarak benim bir muhatabım yok. MESTAŞ diye bir şirket var. Bunların hiç biri Gölcük Belediyesinin kiracısı değil. MESTAŞ firmasının ihaleye almış 25 yıllığına ve bu 25 yıl süresi içerisinde orayı otopark olarak çalıştırmak üzere almış. Mahkeme kararıyla da otopark haline dönmesi lazım. Yok öyledir 2005 yılında süre bitti ama çıkmadılar. Çıkmadıkları gibi Belediye'yi mahkemeye verdiler. Bizde işin samimiyetine bakarsanız acıma duygusuyla arkadaşlara dedik ki mahkemeyi çok fazla takip etmeyin. Kendi akışı içinde gitsin. En son raddesine kadar bu haklarını kullansınlar. Yine biz iyi niyetimizle dedik gelsinler yöneticilerle konuşsunlar. Biz belediye olarak mahkemeye çok müdahalede bulunmadık. Yoksa daha kısa sürede mahkeme sonuçlanacaktı. 19 Kasım 2014'te yerel mahkeme dedi ki tekrar acilen otoparka dönüştürülmesi. Temyize gittiniz, temyiz sonucunda da Yargıtay 15.hukuk dairesi 30 Eylül 2015 tarihinde yerel mahkemenin aldığı karar dedi ki burası kamu menfaatine kullanılmak üzere ihale edildiğine göre özüne dönmesi lazım, ihale amacı doğrultusunda hareket etmesi lazım. Hemen otoparka dönüştürülsün.
SUÇ İŞLİYORUM
Başkan Ellibeş “Bakın 30 Eylül 2015. Herkes hukukçulara sorabilir. Yargıtay kararının idari kararların verilmesinden sonra 1 ay içerisinde yetkililer bu kararı uygulamak mecburiyetinde. Evet şu an Valilik makamı benim hakkımda soruşturma açabilir mi? Kesinlikle açabilir. Mahkeme kararını uygulamamaktan dolayı. Şu an itibariyle oluşabilecek herhangi bir hasardan herhangi bir mal ve can kaybından direk olarak birinci dereceden ben şahsım olarak kurum olarak sorumluyuz. Yargıtay'da onayladıktan sonra neyin kavgasını yapacağız? Hadi buna rağmen 2015 Eylül ayında buraya geldiler esnaflar. Gelsinler yine. Yüzleri varsa yüzleşeceğim yine. Yani arkadan konuşmanın bir anlamı yok. Üzülüyorum yani. Dediler Başkanım bize süre ver bizde dükkan bulalım çıkalım meclis hayır demesine rağmen biz dedik ki tamam 3 ay verelim. Ama gittiler geldiler, heyetler komisyonuna dediler ki Ramazan ile Kurban Bayramını da çıkartalım taksitlerimiz var onları alalım Kurban Bayramının akabininde biz buradan çıkacağız dediler.
ÜZÜLÜYORUM
Başkan Ellibeş “E şimdi bunlara baktığınızda bunlar hiç konuşulmamış mahkeme kararları hiç yokmuş gibi kapı kapı dolaşıp yani Belediye'yi şahsım aleyhinde ifadelerde bulunuyorlar. Bazıları da bunlara çanak tutuyor, üzülüyorum. Yani şimdi biz bu kanunu uygulamazsak bu kanunu niye uygulamadın diyeceklerine hukukçuyuz. Hukukçuların bile bunu yapması gerekirken yani mağduriyet edebiyatı. Mutlaka üzülüyorum. Ama biz bunlara çok süre tanıdık, verdik. Mutlaka bir dükkan bulmaları gerekiyordu. Yani hukuk varsa yasa varsa kanun varsa ki var ee bizde resmi bir kurumuz. Vali bey beni ikaz etti gereğini yap dedi. Hukukun gereği ne varsa o yapılacak. Bizim muhatabımız ihale gereği MESTAŞ şirketi. Biz MESTAŞ şirketine mahkeme kararını tebliğ ettik. Bundan sonraki süreci onlar yönetecek. MESTAŞ ya da Gölcük Belediyesi ile arasındaki bu ihaleyi iptal edecek, burayı terk edecek. Gölcük Belediyesi o zaman işlemi kendisi yapacak. Ama sonuç olarak medya mensuplarına şunu söylemek istiyorum. Alın evrakları açın bakın. Mahkeme kararı ortada. Yasal hükümler ortada. Bunun üzerine yorum yapmanın bir anlamı yok. Yani bunun için ne konuşulursa konuşulsun hukuki bir işlem başka çare yok.
31 Aralık son mu?
Başkan Ellibeş “ Aslında bunun 31 Aralık'la da alakası yok. İşin aslına bakarsanız MESTAŞ şirketinin bu konuyla ilgili adımı atması gerekiyor.
ÖNEMLİ ADIM KENTSEL DÖNÜŞÜM
Önce Kocaeli hatta Türkiye için en önemli projelerden birisi Sanayi Çarşımız yapılacak. Sanayi ile ilgili neler söyleyeceksiniz?
Gölcük Belediye Başkanı Mehmet Ellibeş “ Şimdi aslında olayı Sanayi ile sınırlandırmayalım. Gölcük 1999 depremi yaşamış bir şehir ve 1999 depreminden sonra yıkılan, tahrip olan 6 binin üzerinde şehit veren bir şehir. İşte o günden bugüne bu kentin yeniden yapılanması yeniden planlanması ayağa kalkması ihtiyaçların karşılanması adına gerçekten çok ciddi hizmetler yapıldı. Güzel projeler üretildi. Vatandaşın ise beklentilerine cevap verebilecek yatırımlar yapıldı. Ve bugün itibariyle baktığınızda Gölcük altyapısı ile üst yapılarıyla sosyal, kültürel, sportif, sanatsal, eğitim tesisleri ile gelişmiş bir şehirde olması gereken noktaya doğru geldi. Günlük yaşam aksamadan devam ediyor. Hayati önem arz eden ciddi bir sıkıntı yok. Yalnız bunların bitmesiyle birlikte atılması gereken bu yapılanları taşlandıracak olan önemli bir adımda Kentsel Dönüşüm.
GÖLCÜK KENTSEL DÖNÜŞÜM YAŞAMALI
Başkan Ellibeş “Depremden öncesinden daha iyi konuma geldik. Ama kentin yarınlara umutla bakabilmesi ama kentte yaşayan insanların gelecekte karşılaşacakları bir deprem senaryosu felaketi ile karşılaştıklarında 1999 depreminde olduğu gibi bir bedel ödememeleri adına atılması gereken en önemli adım Kentsel Dönüşüm. İşte şimdi planlarımız doğrultusunda artık bu noktaya geldik. Gölcük'ün bundan sonra her an her platformda bu Kentsel Dönüşüm'ü tartışması bu dönüşümün başarıyla sonuçlanması adına pozitif katkı koyması gerekiyor. Bir kere bunu kesin olarak teşhis etmek lazım. Gerçi yapmış olduğumuz tespit, incelemeler, halkımızla yaptığımız görüşmeler anket çalışmaları sonucunda bütün topluluğumuzun önemli bir kısmı da bu noktada. Artık Gölcük bir Kentsel Dönüşüm'ü yaşamalı. İş buna geldi. Tabiki bıçak kemiğe dayandı.
30 YILDA BİR DEPREM YAŞANIYOR
Başkan Ellibeş “Bilimsel olarak bakıldığında bizim bu coğrafyada ortalama 30 yılda bir yıkıcı deprem oluyor. Biz 99'da bu depremi yaşadık. Ondan önce yıkıcı deprem 67 Sakarya Adapazarı depremi. Şimdi mutlaka bu depremin üstünden 17 yıl geçti. 18.yılı bitireceğiz. Bu demektir ki yakında bu coğrafya yine bu depremle yüzleşecek. Belki merkez üssü 99 depremi gibi Gölcük olmayacak. Ama yakınımızda olacağına göre bizim yaşadığımız depremde Sakarya'sı da Düzce'si de Yalova'sı da tahrip olduysa zarar gördüyse sıkıntı yaşadıysa olası bir depremi bir daha yaşayacağız. İşte bu nedenle bizim artık gündemden Kentsel Dönüşüm'ü düşürmememiz lazım. Mutlaka yerel bir yönetici olarak bizim için zor bir süreç. Yani bunu istemek bununla ilgili adım atmak karar almak kolay bir süreç değil. Çünkü her ne kadar siz samimiyetle bütün iyi niyetinizle gayretinizle Kentsel Dönüşüm halkın menfaatine olan bu dönüşümü kararını alıp uygulamaya kalksanız da kentin diğer tüm dinamiklerin ve kentte yaşayan tüm insanların bu doğrultuda aynı düşünce içerisinde olması da çok zor, kolay değil. Ama biz, derler ya deprem felaketinden sonra da ifade edilmişti. Bizi niye iyi denetlemediniz? Bizi niye korumadınız? Bize niye sağlık binalar yapılması adına ikaz etmediniz? Devlet niye önlemlerini almadı diye serzenişte bulundu hatırlarsınız. Ee yarın biz yine yatar oturursak bir önlem almazsak yine olacak bir deprem felaketine çıkacak olan olumsuz sonuçlarda yine bize hesap sorulmaya kalkılacak ama hesap sorulması çok önemli değil ama iş işten geçmiş olacak.
BİR GECEDE KARAR ALMADIK
Başkan Ellibeş “Olaya böyle bir giriş yapmak istiyorum. O yüzden biz kararımızı aldık. Aldığımız karar doğrultusunda önemli adımlarla yürüyoruz. Bu kararı alırken sizde halkın istek ve belirtilerine duyarlı bir basın mensubu olarak birebir yaşadınız ki biz her anı toplumla paylaşarak yaptık. Yani bir gecede kendimiz karar aldık ertesi sabah hadi bakalım biz Gölcük'te şu şu bölgelerde Kentsel Dönüşüm yapıyoruz demedik. Yani kentsel dönüşüme başlarken pilot bölgelerin seçilmesi gerekiyordu öncelikle. İşte bunları etüt ettik halkımızla tartıştık ve önerilerini aldık. Sonuçta 3 bölgede Kentsel Dönüşüm yapılmasına karar verdik.