HİPERBARİK OKSİJEN TEDAVİSİ SADECE GÖLCÜK’DE YAPILIYOR

Gölcük Necati Çelik Devlet Hastanesinde görev yapmakta olan Sualtı Hekimliği ve Hiperbarik Tıp Uzmanı Doktor Ali Memiş “HİPERBARİK OKSİJEN TEDAVİSİ” konusunda bizleri bilgilendirdi.
Ülkemizde yeni bir tedavi seçeneği olan Hiperbarik Oksijen Tedavisi (HBOT) hastaların yüksek basınç odasında tümüyle basınç altına alınan hastaya aralıklı olarak 100 oksijen solutmak suretiyle uygulanan bir tedavi yöntemidir. Gölcük Necati Çelik devlet Hastanesi bu tedaviyi uygulayan Türkiye’deki sayılı devlet hastanelerinden biridir.
Hiperbarik Oksijen Tedavisi Hangi hastalıklarda kullanılır?
Özellikle kış aylarında sıkça karşılaşılan, ölümlere neden olabilen soba zehirlenmelerinde en etkili tedavi yöntemidir. Görülme sıklığı her geçen gün biraz daha artan şeker (diyabet)hastalarının iyileşmeyen ayak yaralarında destek tedavisi olarak önemli bir seçenektir. Bunların dışında hiperbarik oksijen tedavisi; vurgun hastalığında, iyileşmeyen uzun süreli yaralarda(varis yarası..vb.), ani görme kaybında, ani işitme kaybında, kemik iltihaplarında, Radyoterapi sonrası gelişen yaralarda, yanık hastalarının tedavisinde, sıkışma, ezilme gibi oluşan ciddi yaralarda uygulanan bir tedavi yöntemidir.
Özellikle soba zehirlenmesi, ani görme kaybı, ani işitme kaybı olan hastalarda tedaviye ne kadar erken başlanırsa tedavinin başarısı o kadar artmaktadır.
Tedavi ne kadar sürer? 
Bir HBOT seansı, hastalık ve hastaya göre değişmekle birlikte, genellikle 2-2,5 saat sürer. Hastaların büyük bir bölümü günde bir seans tedavi görürler. Ancak bazı acil durumlarda günlük seans sayısı dörde kadar çıkabilmektedir. Toplam seans sayısı hastalığa göre değişmektedir.
Tedavi esnasında hastalar neler hisseder?
Hastalar içerideki basınç artışını, tıpkı bir uçak yolculuğundaki iniş sırasında ya da yüksek dağlardan aşağıya inerken htikleri gibi, kulaklarında hisseder. Hastalara artan basınç esnasında kulaklarındaki basıncı nasıl eşitleyecekleri anlatılır. Bu genellikle basitçe yutkunarak, ya da burnu kapatıp buruna hava üfleyerek gerçekleştirilir. HBOT her yaştaki hastaya uygulanabilir. Hastalar basınç odasına kendilerine verilen özel pamuklu kıyafetlerle girerler. Tedavinin başında basınç artmaya başladığında basınç odasının içinde biraz sıcaklık artışı olabilir. Tedavi esnasında sıcaklık normal oda sıcaklığına döner. Tedavi sonunda basınç azaltılırken de sıcaklık biraz düşer. Basınç artışını hastalar sıkıştırılıyormuş ya da üstünde ağır bir yük varmış gibi hmez. İlk başlarda maske veya başlık kullanmak hastalara biraz garip gelebilir fakat buna kısa sürede alışılır. Yüksek basınç altında yapılan bir tedavi yöntemi olması nedeniyle hastaların kalp ve solunum sisteminin belirli bir düzeyin üzerinde sağlıklı olması gerekmektedir.
Hastalar nasıl randevu alır?
Hastalarımız bu bölümün polikliniğine MHRS’den randevu alarak ya da diğer poliklinik ve hastanelerin doktorlarının düzenlediği raporla muayene olmak için başvurabilirler. Acil hastalar 112 aracılığıyla ulaşabilmektedirler.