UYGULAMALI KÜLTÜR GEZİSİ
Turizm Birlik Müdürü Ayşe DIŞPINAR'ın koordinatörlüğünde yürütülen proje çerçevesinde Saraylı ve Örcün halkından yaklaşık 80 kişinin katılımıyla örnek incelemesi amacıyla iki otobüs eşliğinde, tarihi dokusu bozulmamış bir Osmanlı kasabası olan, uluslararası sakin şehir (Cittaslow) ağına giren Sakarya Taraklı'ya gidildi. Öncelikle Taraklı Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü sorumlusu Coşkun DEMİRASLAN’IN sunumuyla; Taraklı'nın kültür ve turizm değerlerinden ve bu değerlerin turizme kazandırılması noktasında dünden bugüne gelişiminden ve bugüne kadar yapılan çalışmalardan bahsedildi.
Proje koordinatörü Ayşe Dışpınar ise proje faaliyetlerinden bahsederek projenin büyük kısmının tamamlandığını, proje başlangıcında Bursa'nın Yıldırım İlçesi'nde bulunan Cumalıkızık Köyüne inceleme gezisi yapıldığını bunun neticesinde Saraylı’lı bayanların Cumalıkızık’ı örnek alarak haftasonu Pazaryeri düzenleyerek, ziyaretçilere yöresel ürünler, gözleme çay ile organik ürünlerin satışına başlamış olduklarını görmek, proje başlangıcı olarak bizleri memnun etmiştir. Yakın zamanda tamamladığımız eğitimlerin sonrasında da Saraylı – Örcün ile önemli benzerlikleri olan Taraklı ve Göynük’e inceleme gezisi düzenleyerek burada yapılan çalışmaları yerinde görmelerini istedik. Projemizin süresi 25 Ağustos itibariyle tamamlanmış olacak, hedefimiz bu süreyi en iyi şekilde geçirerek, Gölcük halkının benimsediği ve sahiplendiğini gördüğümüz projemizin sonunda, Saraylı ve Örcün'ün kültür ve turizm değerlerini tanıtmak, koruma kullanma dengesi içerisinde, doğal dokusunu bozmadan bir turizm cazibe merkezi yapmaktır. Bölgemizin kültür ve turizm değerlerinin ortaya çıkarılması ve turizme kazandırılması konularına önem veren proje iştirakçilerimiz olan başta Gölcük Kaymakamamımız Sayın Mustafa ALTINTAŞ ve proje iştirakçimiz Gölcük Belediye Başkanımız ve Birlik Başkanımız Sayın Mehmet ELLİBEŞ'e bizlere bu imkanı sağladıkları ve destekleri için teşekkür ediyor saygılar sunuyorum" diyerek konuşmasını tamamladı.
GENİŞ KATILIM
Daha sonra pazaryeri gezisi ve öğle yemeğinin ardından yavaş şehir Taraklı ve Konakları gezilerek, bilgi alındı, yerinde inceleme yapıldı,Daha sonra Osmanlı tarzı iki katlı ve cumbalı evleri, Arnavut Kaldırımlı dar sokakları ile Bolu’nun en sevimli yerlerinden biri olan Göynük’e hareket edilerek burası gezildi, Fatih Sultan Mehmet çok sevdiği hocası Akşemsettin için 1464 yılında yaptırdığı Akşemseddin Türbesi ziyaretinin ardından gezi tamamlanarak gezi tamamlandı. Geziden oldukça memnun kaldıklarını söyleyen, gezi sonunda oldukça ilgili ve heyecanlı olduğu gözlenen katılımcılar Saraylı ve Örcün halkıda Saraylı ve Örcün'ün de turizme kazandırılmasını istediklerini ve bu projede seve seve yer alacaklarını bildirerek geziyi düzenleyen ve projede emeği geçen herkese teşekkür ettiklerini söylediler.
Taraklı'ya yapılan geziyeTV 41 Sevcan Tamerle Bakış Açısı Program sunucusu Sevcan TAMER, Kocaeli Turizm Derneği 2. Başkanı, Gazeteci Veysel KAVRAYAN, Yeni Gölcük Gazetesinden Emine AKBOYUN, KOÜ Değirmendere Meslek Yüksekokulu Öğretim Üyesi Yrd.Dç.Nermin DEMİRKOL, Eğitmen ve Mali Danışman Sinan BERKDEMİR, Saraylı Muhtarı Rıdvan BÜYÜKBUDAK ile birlikte Saraylı ve Örcün'de halkından eğitimlerde yeralan proje gönüllüleri katıldı