BAYRAM ''DEPREM YOL HARİTASINI BELİRLEDİK''

İSU Genel Müdürlüğü, deprem kuşağında olan bölgemizde içmesuyu altyapı durumunun belirlenmesi ile alınacak önlemler ve yapılacak çalışmalar için Boğaziçi Üniversitesi (BOÜ) Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü işbirliği ile araştırma ve geliştirme projesi hazırladı.

AR-GE PROJESİ HAZIRLANDI.
2004 yılından bu yana Kocaeli geneline hizmet veren İSU Genel Müdürlüğü, 15 bin km uzunluğunda içmesuyu, kanalizasyon ve yağmursuyu altyapısı işletiyor. Altyapıda çeşitli büyüklük ve türdeki boru hatları kullanan İSU,1999 Marmara depreminde Yuvacık barajı ile İçmesuyu Arıtma Tesisi arasındaki isale hattının fay hareketi nedeniyle çok ağır hasar görmesini göz önünde bulundurarak BOÜ Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü ile birlikte proje çalışmaları yaptı. BOÜ Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Deprem Mühendisliği Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Eren Uçkan başkanlığında bir heyet tarafından “İSU içmesuyu sisteminin deprem performansı değerlendirilmesi” için yapılan çalışma İSU Genel Müdürü İlhan Bayram’a sunuldu.

ALINACAK ÖNLEMLER
İSU Genel Müdür yardımcıları ile teknik personelin de hazır bulunduğu sunumda Prof. Dr. Eren Uçkan, depremlerde fay yırtılması, sıvılaşma, heyelan ve oturma gibi zemin yüzeyinde yırtılma ve ayrışmaya yol açan etkiler görüldüğüne dikkat çekerek özellikle çelik boru hatlarında önemli hasara yol açabildiğini söyledi. 1999 Marmara depreminde ortalama ölçülen basınç gerilmelerinin yüzde 20 seviyesinde olduğunu hatırlatan Prof.Dr. Uçkan, acil müdahale projesi kapsamında kalıcı deformasyon bazlı, yapısal sağlık izleme ve hasar tahmin sisteminin geliştirilmesi ve SCADA sistemine entegre edilmesi gerektiğini ifade etti.

BAYRAM,“DEPREM YOL HARİTASINI BELİRLEDİK”
Kurum olarak 259 km uzunluğundaki içmesuyu çelik boru isale hatlarında katodik koruma sağladıklarını ve bunu da SCADA ile online olarak anlık takip ettiklerini ifade eden İSU Genel Müdürü İlhan Bayram, “Bölgemiz deprem kuşağında olduğundan dolayı belirli aralıklarla depremler yaşanıyor veya etkilerini yaşıyoruz. 1999 Marmara depreminde de ağır hasarlar yaşadık. Depremi engelleyemeyiz ancak önlemler için araştırma geliştirme projesi hazırladık. Bize bir yol haritası olacak çalışma ile birlikte bir hadise - deprem ile karşılaştığımızda hangi bölgelerde sıkıntı olacağını belirleyeceğiz. En aşağısından yedek parçamızı ona göre ayarlayacağız ve acil eylem planı yapacağız. Bu bizim için önemli bir projedir. Projeye emeklerinden dolayı Prof. Dr. Eren Uçkan ve ekibine teşekkür ediyorum. ”dedi.