ÇANAKÇI ''2017 YILI ÇİFTÇİ İÇİN İYİ GEÇMEDİ''
AFETLER ÇİFTÇİYİ PERİŞAN ETTİ
Çanakçı “Değerli üreticilerimiz her yeni sezona bir umutla başlamaktadır. Bütün amaçları ürettikleri ürünlerin karşılığını alıp, bankalara ve tarım kredi kooperatiflerine olan borçlarını ödeyerek, kalan kazançları ile de insanca yaşamaktır. Ama nerede..? Günümüz Türkiye şartlarında çiftçinin kazancı insani şartlarda yaşamalarına imkan vermemektedir. Çiftçilerimiz çaresizce günü kurtarmaya çalışır hale gelmiş, üretim yapmaya çalışmaktadır.
2017 yılı çiftçi için iyi bir yıl olmamıştır. Ülkemizde değişim gösteren iklim şartları ani düşüşlere ve ani yükselişlere sebep olmuştur. Bu dalgalanmalar, kuvvetli yağışlara ve fırtınalara sebep olmaktadır. Sel felaketi, kasırga ve hortum gibi doğal afetler çiftçiyi perişan etmektedir. Türkiye ziraat odaları birliği genel başkanı Şemsi BAYRAKTAR'ın girişimleri sayesinde felakete uğrayan çiftçilerimizin Türkiye Ziraat bankası ve Tarım krediye olan borçları bir yıl süreyle düşük faizli olarak ertelenmiştir. Bakanlar kurulumuza bu konuda teşekkürlerimizi sunarız. Bu destek az da olsa çiftçilerimizin yarasına merhem olacaktır. Çiftçiye destek olacak bu tür kanunların çıkarılmasını ümitle beklemekteyiz”dedi.
GELECEĞİMİZİ KARARTIYORUZ
Başkan Çanakçı “2017 yılında gümrük vergilerinin bir kısmının sıfırlanması, bir kısmının oranlarının düşürülmesi ithalat kapılarını açmıştır. Bu karar yanlış bir karar olup, üreticilerimizi perişan etmiş ve perişan etmeye de devam edecektir. Bu uygulama yeniden gözden geçirilmeli ve düzeltilmelidir. Ülkemizde çiftçi zarar ederken, ürettiğini istediği fiyata satamazken gümrük kapılarının açılmasına bir türlü akıl erdirememekteyiz.
Sırbistan'dan et, Rusya'dan buğday, Kanada'dan nohut ve kuru fasulye, Bulgaristan'dan saman ithal edilmesi ile ülke olarak yalnızca günümüzü kurtarmış olup, geleceğimizi karartmış oluruz. 2017 yılında fındık üreticisi perişan oldu. Fiyatlar 10 TL'nin altında seyir alırken, nar'da fiyatlar dibe vurdu, üreticisi perişan olmuştur. Süt üreticisi perişan. Süt'te fiyat istikrarı sağlanamadığı için üretici kazanç sağlayamamakta ve sonucunda ineklerini kesime götürmek zorunda kalmaktadır. Buğday fiyatları 1 TL'nin altında olan taban fiyat belirlendi. Çiftçi perişan, ekimi durduruyor. Mazot fiyatları 5 TL'yi buldu. Gübre ve ilaç fiyatları el yakıyor. Türkiye bir tarım ülkesidir ve bu durumun mutlaka önüne geçilmelidir.
Başbakanımızın sözü vardı; “Deponun yarısı bizden, yarısı sizden”. Bu projenin bir an önce hayata geçirilmesini beklemekteyiz. Çiftçiye verilen destekler artırılmalıdır. Ülke bizim, biz üretmezsek ülke aç kalır. Buna asla müsaade edemeyiz. Biz inadına üretmeye devam edeceğiz”dedi.