SEDAŞ KAÇAKLA MÜCADELEYİ BAŞARI İLE SÜRDÜRÜYOR

SEDAŞ KULLANICILARI BİLGİLENDİRİYOR

Güven açıklamasında şu konulara dikkat çekti;  “Öncelikle elektrik kullanıcılarını bilgilendirmeyi ve bilinçlendirmeyi hedefliyoruz. SEDAŞ’ın elektrik tüketimi tahsilatı yapmadığını, perakende elektrik satış faaliyetinin 2013 yılından bu yana SEDAŞ’ın görevi olmadığını anlatıyoruz.  Ancak kaçak elektrikle mücadelenin elektrik dağıtım şirketi olarak SEDAŞ’ın görevi olduğunu, bu mücadele sırasında sahada tutanakla tespit edilen kaçak elektrik enerjisine ait cezalı tahakkukların  tahsilatını yapmanın dağıtım şirketi olarak sadece SEDAŞ’ın görevi olduğu hakkında kamuoyunu da bilgilendirmeye  çalışıyoruz. Elektrik sayaç ölçüm devrelerindeki periyodik kontrollerimizi de yapıyor ve tespit ettiğimiz usulsüz, kaçak elektrik kullanımları için tespit tutanakları ile yasal süreçleri işletiyoruz. EPDK (Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu) tarafından tüm dağıtım şirketlerine verilen yıllık kayıp ve kaçak  oranı hedeflerini tutturmak, SEDAŞ’ın da hedefi. SEDAŞ, ülke kaynakları ile üretilen bu enerji miktarının kayıt altına alınmasını ve ekonomiye kazandırılmasını titizlikle yaptığı mücadele ile sağlıyor.” dedi.

KAÇAK “YANGIN, SİGORTA SORUNU VE ÖLÜM RİSKİ” GETİRİYOR

Güven açıklamasının devamında; “Kaçak elektrik; yasalara uygun olmayan elektrik kullanım şekline verilen addır. Tüketicinin elektrik perakende satış şirketine olan borcundan dolayı elektriği kesilmesi sonrasında,  borcunu ödemeksizin elektriğini bağlayarak kullanması kaçak işlemine tabi tutuluyor.  Ya da  kendinden önceki kullanıcı tarafından tahliye edilen ve elektriği kesilen bir kullanım yerinde, kendi adına perakende satış sözleşmesi imzalamaksızın, elektriği bağlayarak kullanan tüketiciler de Tüketici Hizmetleri Yönetmeliği’ne göre kaçak elektrik kullanmış oluyorlar. Bu şekilde elektrik kullananların enerjileri kesilirken, cezalı tahakkuklar yapılıyor. Ayrıca  Savcılıklara suç duyurularında da bulunuluyor. Ödeme yapılmaması halinde İcra işlemi de başlatılıyor. Elektrik dağıtım faaliyetlerimiz içinde en önemli hedefimiz kayıp ve kaçağın aşağı çekilmesidir. Bu hedefimizin ülke ekonomisine katkı, dağıtım maliyetinin düşürülmesi ve kaynak verimliliğinin sağlanması konularıyla yakından ilgisi bulunmaktadır. Kaçak elektrik; yangın, sigorta sorunları hatta ölüm riski dahi  taşımaktadır” dedi.

“SEDAŞ BAŞARILI”

 Güven açıklaması sırasında şunları da belirtti; “Doğu Marmara bölgesindeki kayıp kaçak oranı, ülkemizin diğer bölgeleriyle kıyaslandığında SEDAŞ’ın başarısı görülecektir. SEDAŞ’ın bölgesinde kayıp kaçak oranı, uzun yıllara yayılmış uzun soluklu başarılı mücadelelerin sonunda gerçekleşmiş,  dünya standartlarında kabul edilen teknik kayıplar oranına çekilmiştir.  SEDAŞ kayıp kaçak oranı ile Türkiye de en az kayıp kaçağa sahip ilk 3 elektrik dağıtım şirketi arasında yer almaktadır. Ancak SEDAŞ ara vermeden titizlikle mücadelesini sürdürmektedir. Çünkü unutulmaması gereken önemli husus, bu konuda yapılacak çalışmaların süreklilik arz eden bir çalışma olması gerekliliğidir” dedi. 

“ÜLKE EKONOMİSİNE YÜK”

SEDAŞ Yönetim Kurulu ve İcra Başkanı Güven açıklamasında, “Bu kayıplar, ülke ekonomisi için ciddi bir yük oluşturmaktadır. Bu ekonomik maliyet unsurunu en aza indirebilmek amacıyla sosyal, ekonomik, coğrafi, kültürel bileşenleri olan kaçak elektrikle mücadelede SEDAŞ, en iyi uygulamaları gerçekleştirmektedir ve kaçak oranının aşağı çekilmesi, şirket hedefleri içinde en öncelikli hedefleri içinde yer almaktadır. Elektrik Piyasası Kanunu’nda ifade edilen ucuz, kaliteli, kesintisiz ve rekabetçi elektrik piyasasına kavuşulmasında kayıp ve kaçak enerji ile mücadele büyük öneme sahiptir. Devletimizin hukuki düzenlemeler ve tüm kurumlarıyla dağıtım şirketlerine destek vermesi de bu başarıda en önemli etkenlerden biridir. SEDAŞ, tespit ve tahsil edilemediğinde, ülkemizin ekonomisine yük oluşturan kayıp ve kaçak elektrik enerjisinin  önlenmesi için ekipleri ile sahadaki denetim ve periyodik kontrol çalışmalarını, 2018 yılında da kararlı ve başarılı bir şekilde sürdürmeye devam ediyor.”dedi.