ELLİBEŞ “GÖLCÜK’DE ÇÖP SORUNU YOK”
DEĞİRMENDERE YALI EVLERİ'NDE BASIN İLE TOPLANTI YAPILDI
Değirmendere Yalı Evleri'nde gerçekleştirilen basın toplantısına Belediye Başkanı Mehmet Ellibeş'e, Gölcük Belediyesi Genel Koordinatörü Nihat Abiş, Belediye Başkan Yardımcısı Levent Değirmenci, Temizlik İşleri Müdürü Serkan Aköz'de eşlik etti.
SAĞLIKLI YAŞAM İÇİN TEMİZ GÖLCÜK
Sağlıklı Yaşam İçin Temiz Gölcük sloganıyla hareket ettiklerini ifade eden Başkan Ellibeş, “Gölcük Belediyemiz 46 araç ve 191 personel ile Çöp Toplama da; Evsel Atık, Ambalaj Atıkları, Atık Piller, Bitkisel Atık Yağlar, Elektronik Atıklar, Atık Giysi Toplama ve Ömürnü Tamamlamış Lastikler ile Yıkama, Ot Kesim ve Süpürme, Kaba Atık-Moloz Toplama, Sokak Hayvanları Toplama ve Rehabilitesi, Konteynırların Dezenfeksiyonu ve Bakımı hizmetlerini yürütmektedir”dedi
Sıfır Atık Projesi hakkında bilgi veren Başkan Ellibeş, ''Çevre ve Şehircilik Bakanlığının uygulamaya koyduğu ve Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Sayın Emine Erdoğan hanımefendinin de takdrileri ile öncülük ettiği 'Sıfır Atık Projesi' israfın önlenmesini, kaynakların daha verimli kullanılmasını atığın kaynağında aynı toplanması ve geri kazanımının sağlanmasını kapsamaktadır. Bu doğrultuda Belediyemiz; Mevcut 850 adet Ambalaj Atığı Konteynırı ve 2000 adet iç mekan kutusu ile yıllık 14.000 ton ambalaj atığı, Yine 60 adet Atık Giysi Kumbarası ile her ay 4 ton atık giysi, Yıllık 1500 kg atık pil, Yıllık 500 ton cam, Evlerden yıllık 1500 kg, işletmelerden 70 ton bitkisel atık yağ, Yıllık 215 kg. e-atık, Yıllık 3500 kg ömrüünü tamamlamış lastik, 35 ton iri hacinli atık toplamaktadır”dedi.
EKONOMİ VE ÇEVRE İÇİN ÇOK ÖNEMLİ
Başkan Ellibeş, Öncelikle halkımız kirletmeyecek. Çevremizi kirletmeyeceğiz ki temizliği öyle bulacağız. Bizim amacımız geri dönüşümle ülke ekonomisine katkı sağlamak. Bugün birlikte olmamızın ana temeli bunlardır. Bu projeyle ilgili bilgi vermem gerekirse; Sıfır Atık Projesini önemsiyoruz. Bu proje ülkemiz için çok önemli. Ülke ekonomisine ciddi katkı sağlamasının yanında, çevre temziliği konusunda da fayda sağlıyor. Okullarımıza da 300 adet iç mekan geri dönüşüm kutularını teslim ettik. Buradan sizin aracılığınızla bir duyuru yapmak istiyorum; Halkımız mavi geri dönüşüm kutularına evsel atıklarını atmasınlar. Ayrıca Gölcük'ün muhtelif yerlerinde cam şişe kumbaralarımız var”dedi.
GÜNDE 140 TON ÇÖP TOPLANIYOR
Başkan Ellibeş, ''Belediyemiz araçları ile günlük ortamala 140 ton, aylık 4200 ton evsel çöp toplanarak İzaydaş'a nakli yapılmaktadır. 3 adet çöp taksi ve 2 adet çöp motosikleti ile zamansız çıkarılan evsel çöp ve atıkların, kaba atık, ot ve bahçe pisliklerinin hızlı ve sağlıklı bir şekilde toplanması sağlanmaktadır. Aynı zamanda temiz bir çevre için vatandaşlarımızın bir telefonla ulaşabilecekleri ALO ATIK HATTI (411 00 10) numaralı telefon hattı hizmete açılmıştır. Bu noktada duyurumuz şu; evlerinden moloz atacak vatandaşlarımız kuralına uygun bir şekilde, molozlarını çuvallara koyup, ağızlarını bağlayarak dışarıya çıkartsın. Atıklar dağınık durmayacak ve yol ortasında kalmayacak. Daha sonra bu atıkların alınması için vatandaşlarımız ALO ÇÖP HATTINI arayabilir. Gölcük'te çöp sorunu yok ama çevre kirliliği sorunu var. Bizimde eksikliklerimiz var ama halkımızın bizim çalışmalarımıza destek vermesi çok önemli' dedi.
YERALTI ÇÖP KONTEYNER ÇALIŞMALARI
Yeraltı çöp konteyneri konusunda bilgi veren Başkan Ellibeş, 'Bugüne kadar 40 yeraltı kenteyneri belirli mahallelere yapılmış, uygun yerlere yenilerinin yapımı devam etmektedir.İhtiyaç olan yerlere yeraltı çöp konteynerleri konulacak. Ancak konulan bir çok bölgede vatandaşımız yer altı çöplerini kullanmak yerine etrafına atmayı tercih ediyor.. Bu konuda daha duyarlı olunmasını bekliyoruz”dedi.
SÜPÜRME ARAÇLARI
Başkan Ellibeş “52 mıntıkacı pesonel ile cadde ve sokak süpürme, 3 adet süpürme araçları ile yolların süpürülmesi iişleri yürütülmektedir. Süpürge araçları ile günlük 130 km, aylık 4000 km yol süpürülmektedir. Sahada oluşan ot, dal, kaba atık, kül, inşaat atığı ve bahçe pisliği vb. 4 adet açık kasalı arç ve 3 kepçe yardımı ile toplanmaktadır. Günlük toplanan miktar 60 ton dur ”dedi.
KONTEYNERLERİN DEZENFEKSİYONU VE REHABİLİTESİ
Başkan Ellibeş “Gölcük'te toplam 5300 adet çöp konteynerimiz var. Her yıl sahamızda bulunan 2600 adet 400 litrelik ve 2700 adet 800 litrelik kontenyerlerinin yıkamaları ve dezenfeksiyonu yapılmaktadır. Yine yılda 500 adet metal konteynerin tamiratı ve bakımı Belediyemiz Kademesinde sağlanmaktadır. 3 tanker ile günlük 120 ton kuyu suyu kullanılarak caddeler, sokaklar, meydanlar ve pazar yerlerinin yıkaması yapılmaktadır”dedi.
SOKAK HAYVANLARI ÇALIŞMALARI VE REHABİLİTESİ
Başkan Ellibeş “Yıllık ortalama 330 adet, köpek toplanarak Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Geçici Barınma ve Rehabilitasyon Merkezi'ne götürülmekte, burada aşıları ve kısırlaştırmaları yapılarak rehabileteleri sağlanmaktadır. Daha sonra yasa geriği hayvanlar nerden alındıysa oraya bırakılmakta. Hayvanlara takılan küpeler ile aynı zamanda kimlikleri oluşturuluyor. O hayvan artı o ilçe belediyesine ait oluyor. Başka yerden getirilen köpekler ile uyum sağlanmadığı için hayvanlar saldırgan oluyor”dedi.
HAŞERATLA MÜCADELE VE İLAÇLAMA ÇALIŞMALARI
Kocaeli Büyükşehir Beleidyesi Veteriner Şube Müdürlüğü'nce 50 mahallede gerçekleştirilen ilaçlama çalışmalarına Belediyemizce personel verilerek haşerata mücadele (larva) çalışmaları yapılmaktadır. Kapalı alanlarda ise Bakanlığın kararı ile özel firmalar ilaçlama yapabilmekte “dedi.
SORUNLARIMIZI HALKIMIZLA ÇÖZEBİLİRİZ
Başkan Ellibeş, son olarak yaptığı açıklamada, “İlçemizde belirli sorunların olduğunun farkındayız. Ama bu sorunların çözümünde Gölcük halkının topyekun mücadelesi ve desteğine ihtiyacımız var. Birikte başarılım, sorunlarımızı çözelim”dedi.