İMAR BARIŞI SÜRESİ UZATILDI
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, kentimize geldi. Kurum, öncelikle Kartepe’deki Ormanya’ya giderek, beraberindeki Vali Hüseyin Aksoy, AK Parti Milletvekili İlyas Şeker, Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri İlhan Bayram, İl Emniyet Müdürü Necati Denizci, İl Jandarma Komutanı Albay Osman Aslan, AK Parti İl Başkanı Abdullah Eryarsoy ve AK Parti İl Gençlik Kolları Başkanı Emre Kahraman ile birlikte Ormanya’yı gezdi. Kurum ve beraberindekiler Ormanya gezisinin ardından İzaydaş Tehlikeli Atık Yakma Tesisi’ne gitti. Heyet İzaydaş Tehlikeli Atık Yakma Tesisi’nde gerçekleştirdikleri incelemenin ardından tesis yöneticileriyle beraber toplantı gerçekleştirdi. Kurum, daha sonrasında Valilik binasına gelerek, protokol üyeleriyle toplantı gerçekleştirdi.
ÇEVREYE DUYARLI BİR ŞEHİR
Toplantının ardından ziyaret programıyla ilgili açıklamalarda bulunan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, “İl ziyaretlerimizi yapıyoruz. İllerin sorunlarını yerinde tespit edip, sorunları Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne göre çözmeye çalışıyoruz. Kocaeli, sanayi gelirlerinin yüzde 13’ünü karşılıyor. Yaklaşık 2500 sanayi kuruluşumuz, 12 OSB’miz ve 35 tane liman kuruluşumuz var. Bu kadar sanayi tesisine karşı hiçbir şekilde atık yok. Hem sanayi şehri hem çevreye duyarlı bir şehir. Sanayileşmeyi burada arttırmamız gerekiyor. Kentsel dönüşümle ilgili özellikle Dilovası’nda çalışmalar yapacağız. Yaklaşık 80 bine yakın vatandaşımızı depremlerde kaybettik. Bunların son bulması gerekiyor. Kentsel dönüşüm bizim için önem arz ediyor” ifadelerini kullandı.
SIFIR ATIĞI HEDEFLİYORUZ
Konuşmalarının devamında Kurum, “Bugün Belediye Başkanlarımızla toplantılar yapıp, belediyelerin sorunlarını dinleyeceğiz. Kocaeli’nin sorunlarını gideriyor olacağız. Yönetmelik yayınladık bugün. Yoldan, oturduğu kat eğer 3.5 metreden fazla ise planlanan yerlerde artık binalar deniz seviyesinden en düşük 2 kot olacak. İmar barışı sürekli gündemimizde. Kaçak binaların devletimizle olan barışı. Vatandaşın mağduriyetinin giderilmesi için çıkarılan bir yasa. 31 Aralık 2017’den önceki yapıları ilgilendiriyor. Amacımız bu tarihten önce yapılan yapıların kayıt altına almak. 2017 sonrasında yapılan binaların hepsi yıkılacak. İmar barışıyla ilgili başvuru süresi 31 Ekim tarihinde sona eriyor. Yaklaşık 8 milyon 150 bin vatandaşımız başvurdu. Başvurusu süresini 31 Aralık 2018 tarihinde kadar uzattık. Bu yeni bina yapmak demek değildir. Biz Kocaeli’yi pilot ilimiz seçerek, sıfır atığı hedefliyoruz. Bu konuda çalışmalar yapacağız” diye belirtti.